Huidziekten bij de hond
Huidziekten bij honden is helaas een veelvoorkomend probleem. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier ziek wordt. Het vroegtijdig herkennen en laten behandelen van de symptomen is zeer belangrijk. Zo kan verdere verspreiding worden voorkomen en een gepaste behandeling worden voorgeschreven. Welke verschillende huidziektes bestaan er nu en hoe kan u ze herkennen? Hier volgt een overzicht van de belangrijkste huidaandoeningen bij honden.
Bacteriële huidinfectie
Symptomen:
De stafylokok bacterie veroorzaakt de bacteriële huidinfectie. Met deze stafylokok bacterie gaan enkele kenmerkende symptomen gepaard:
- Kale plekken op het lichaam van uw hond.
- Geelachtige zwellingen die eruitziet als puistjes op de hond, waar hij ook veel aan zal krabben.
- Door de overweldigende jeuk zal de hond zich meer gaan krabben op die plaatsen, dus kan er ook haarverlies optreden.
- Alhoewel deze infectie over gans het lichaam kan plaatsvinden, zal de stafylokok zich hoogst waarschijnlijk verspreiden in het gebied van de buik en de kin.
- Bij honden met een overgewicht kan de stafylokok zich verspreiden in de huidplooien.
- Bij puppy's kan de infectie zich voordoen tussen de tenen en teenkussentjes.
Diagnose en behandeling
Een beginnende diagnose wordt gesteld door de plaatsen waarop de stafylokok zich heeft verspreid te onderzoeken. Vaak wordt ook een stukje weefsel op een geïnfecteerde plaats afgenomen om te testen. Dit gebeurt om te bepalen welk antibioticum het meest effectief tegen de infectie zal optreden. Omdat een bacteriële infectie vaak nog een andere onderliggende oorzaak kan hebben, kan er ook bloed worden afgenomen om eventuele andere oorzaken op te sporen.
De behandeling van de stafylokok is zeer divers. Onderzoek moet uitwijzen welk antibioticum het doeltreffendst zal zijn tegen deze infectie bacterie. De meest voorkomende behandeling omvatten: verwijdering van het haar rond de geïnfecteerde plaatsen, wassen van de hond met een speciale shampoo (meestal op basis van een antibioticum), zalf op basis van antibiotica en een 3 tot 4 weken durende antibiotica kuur. Bij een vergevorderde infectie kunnen de geïnfecteerde plaatsen chirurgisch worden behandeld. Ook kan een vaccin worden gegeven ter langdurige bescherming.
Deze infectie kan niet overgedragen worden op mensen. Maar kan altijd terugkeren bij uw huisdier. Daarom is het belangrijk de instructies van de dierenarts correct op te volgen en uw hond regelmatig een controle te laten ondergaan. Soms is een langdurige behandeling nodig voor het bevechten van de infectie.
Ringworm
Symptomen
De ringworm valt onder de klasse van de schimmelinfecties en kan veroorzaakt worden door 2 schimmels: het microsporum en trichophytom. Alhoewel deze infectie het meeste voorkomt bij jonge honden zijn de meestvoorkomende symptomen bij deze schimmels:
- De schimmel manifesteert zich voornamelijk in dode weefsels. Zoals dode huidcellen, nagelweefsel etc. Daardoor zal er haarverlies optreden op de plaatsen waar de schimmel zich voordoet. De kale plekken hebben meestal een ronde tot ovale vorm.
- Op geïnfecteerde gebieden kunnen er zich korstvormige wondjes voordoen.
- In het beginstadium van de ziekte zal de infectie zich voordoen op het hoofd en de poten, indien niet behandeld zal de ziekte zich verspreiden over het ganse lichaam.
- De hond zal zich ook vaak bijten of krabben op geïnfecteerde plaatsen.
Diagnose en behandeling
De diagnose voor schimmelinfecties wordt meestal waargenomen door het gebruik van ultraviolet licht. Bij deze infectie echter, kan alleen de microsporum variant worden waargenomen met ultraviolet licht. Meestal wordt er nog een onderzoek van weefsel op de geïnfecteerde plaats uitgevoerd. Ook een bloedtest kan worden gedaan om andere oorzaken uit te sluiten.
Bij de behandeling van de schimmelinfectie wordt het haar rond de geïnfecteerde plaatsen afgeschoren en wordt uw huisdier behandeld met zalven en shampoos. Bij een vergevorderd stadium zal ook medicatie worden aangeraden. Zalven en shampoos met een zwavelbasis zullen worden voorgeschreven. Toch kan een antibioticum nodig zijn in een vergevorderd stadium.
De schimmelinfectie is overdraagbaar op de mens. Vooral voor kinderen is deze schimmelinfectie zeer besmettelijk. Ook andere huisdieren kunnen worden besmet met de schimmel. Het is belangrijk de schimmel zo snel mogelijk te laten behandelen en uw kinderen zolang de ziekte zich manifesteert uit de buurt van de hond te houden.
Een aanrader is het dragen van handschoenen wanneer u de hond wast of medicijnen toedient. Ook het vaak wassen van de handen na aanraking met uw huisdier is een must.
Allergie
Symptomen
Net zoals mensen kunnen huisdieren op een bepaalde leeftijd een allergie voor een bepaalde stof ontwikkelen. Vergelijkbaar met mensen worden er in het bloed bepaalde stoffen aangemaakt als gevolg van een allergie. Door een teveel aan deze antihistaminen zal er een huidreactie ontstaan. Waardoor de hond begint te krabben en rode bultjes op de huid zullen ontstaan. Bij de mens wordt dit netelroos genoemd. Oorzaken bij de hond kunnen onder andere zijn: vlooien, stof, pollen en zoveel meer. Enkele zichtbare symptomen van een allergie:
- Door de jeuk zal de hond zich bijna overal beginnen krabben.
- Rode uitslag, vergelijkbaar met netelroos bij de mens.
- Waterige ogen en niezen.
- Overmatig likken op getroffen plaatsen.
Diagnose en behandeling
De diagnose voor een allergie wordt meestal gesteld door eerst te kijken naar de medische geschiedenis van uw dier. Indien er zich nog vergelijkbare gevallen hebben voorgedaan in het verleden is een allergiediagnose snel gesteld. Ook het gebruik van een reactie op stoffen kan helpen bij het bepalen op een allergische reactie. De dierenarts zal een bepaalde stof aan uw huisdier toedienen om te zien hoe uw hond hierop reageert. Ook onderzoek van bloed kan hierbij helpen, en is meestal de meest gebruikte methode.
Behandeling van allergie zijn heel uiteenlopend. Maar de meest gebruikte methode is medicatie die de hoeveelheid antihistaminen in het bloed zullen verminderen. In het geval van vlooienallergie is het vaak voldoende om een anti - vlooien behandeling aan het dier te geven. De meest doeltreffende behandeling voor vlooien is frontline. Deze is verkrijgbaar zonder voorschrift bij de apotheker. Een kuur van injecties voor 12 maanden komt ook voor bij de behandeling voor allergie, maar deze methode is zeer controversieel.
Parasitair en hormonaal
Indien geen enkel van voorgaande oorzaken van toepassing is zal er worden gezocht naar een onderliggende aandoening. Door de diversiteit van de parasitaire wereld zullen bloedtesten noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de infectie. Een hormonale aandoening komt ook vaker voor en heeft ook diverse facetten die tot uiting komen. Er wordt slechts naar deze oorzaken gezocht indien voorgaande aandoeningen kunnen worden uitgesloten.
Reacties
Ilse, 23-05-2014
Onze hond (sheltie) begon enkele weken geleden enorm te verharen. Na controle bleek dat ze ringworm had en ik ben dit dan ook met zalf gaan behandelen. Omdat niet goed zichtbaar was waar de plekken overal zaten heb ik haar buik toen geschoren. Het is begonnen in haar liezen met typische ringvormige plekken. Het werd even minder maar uiteindelijk ging het niet helemaal weg. Na 2 weken waren de plekken veel minder rood alleen kwamen er steeds meer nieuwe plekken bij. Op haar poten, nek, en ook allemaal hele kleine plekjes op haar rug. Ik heb imaverol gehaald en volg nu de handleiding. 4x om de drie dagen met een oplossing 1 op 49. Ik spoel het niet af en was haar tussendoor ook met betadine shampoo. Intussen is ze volledig geschoren op haar hoofd en staart na. Ze ziet er niet uit. Het is een zielig hoopje schurftige ellende. Ik heb het idee dat het niet weg gaat. Sommige plekken worden minder maar bijvoorbeeld haar nek is vuurrood. Ze heeft niet echt jeuk, likt niet veel aan de plekken. Ik ben zo ongeveer ten einde raad,
Chelsea is 5 en altijdbin uitstekende gezondheid. Ze was wel schijnzwanger (voor de eerste x) toen de ellende begon. Iemand nog tips?
Reactie infoteur, 28-05-2014
Beste Ilse,
Misschien is een tweede controle door de dierenarts hier aan te raden?
Vriendelijke groeten,
Sandra
Funda, 25-01-2012
Ik heb nu ruim een jaar een Maltezer (overgenomen), die dit jaar 10 jaar wordt. Al een poosje merk ik dat hij op zijn flanken (zeg maar bij zijn billetjes) naast zijn staart steeds bruiner wordt. Nu heb ik bij het wassen gemerkt dat er ook korstjes zijn. Als je die aanraakt of weg wilt halen, gaat 'ie grommen, vindt het niet leuk dat je daaraan komt. Hij heeft daar niet zo veel jeuk gelukkig, want eerder had hij dat wel en heeft al twee keer eerder een injectie gehad van de dierenarts. Nu heb ik begrepen dat Maltezers erg gevoelig zijn voor allergie, maar vraag me af of het misschien ringworm kan zijn. Het is niet rood op zijn huidje, alleen hier en daar een zwart korstje. Hij krijgt zijn wormenkuurtje en antivlo-behandelingen regelmatig. Weet iemand hier meer over te vertellen, of zal ik maar weer naar de dierenarts gaan? Alvast dank!
Reactie infoteur, 20-03-2012
Beste Funda,
Maltezers zijn wel, in vergelijking met andere rassen, gevoeliger aan verschillende allergieën, dit betekent natuurlijk niet dat het niets anders kan zijn. Indien je niet zeker bent van de diagnose die de dierenarts heeft gesteld, kan je altijd even een tweede mening bij een andere dierenarts vragen.
De korstjes die je hond heeft, komen meestal van overmatig krabben waardoor het gaat bloeden en wondjes gaan ontstaan. Wat de oorzaak hier van is word het best nog eens bij een andere dierenarts gecontroleerd. Een bloedonderzoek is in dit geval zeker noodzakelijk.
Hou mij alvast op de hoogte,
Groetjes,
Sandra
Rocco, 12-11-2011
Ik kan de kwaal van onze Maltezer niet vinden bij dit artikel. Hij heef veel jeuk en zijn huid is vurig rood. Hij bijt op zijn teentjes zodat zijn haren helemaal verkleuren, ook bij zijn liezen en buikje. Hij slikt al lange tijd prednoral 5mg, op advies van de dierenarts, maar de roodheid van zijn huid verdwijnt niet en ziet er vurig uit. Sinds een paar dagen krijgt hij ook weer jeuk aan zijn teentjes. Deze kwaal duurt al meer dan 2 jaar, heeft u een oplossing?
Reactie infoteur, 16-11-2011
Beste Rocco,
Heb je al eens met je hond naar een tweede dierenarts gegaan, gewoon voor een tweede mening of aanpassing van medicatie. Het kan ook iets zijn waaraan hij allergisch is, dit kunnen de kleinste dingen zijn zoals eten of een dekentje, tot planten in de tuin waaraan hij bijt of opeet. Ik zou vast en zeker een tweede mening vragen bij een andere dierenarts en wat extra tests laten doen. Wanneer de medicatie niet aanslaat is er dikwijls nog een andere onderliggende reden die niet is aangepakt.
Hou mij zeker op de hoogte,
groetjes Sandra
Rene de Mila, 03-07-2011
Mijn hond (13 jr) heeft al een jr lang steeds terugkerende wondjes tussen de kussentjes van één voorpoot. De arts in Spanje (waar wij op vakantie waren) kon er niets zinnigs over zeggen. De arts in Nederl.heeft 2x een bloedonderzoek gedaan, resultaat: alles goed, en haalt ook de schouders op: weet niet waar het vandaan komt. Alles gedaan: van penicilinezalf/cortisonezalf/ontsmetten/sokje aan, niets helpt! Ben ten einde raad! Wie heeft enig idee wat dit kan zijn?
Reactie infoteur, 12-07-2011
Hoi Rene,
Is het mogelijk een foto te plaatsen hiervan? Kan het een allergische reactie zijn waarop je hond niet is getest? ouderdom/schaafwondjes door het slijten?
groetjes Sandra