Brachycefaal obstructief syndroom bij honden

Brachycefaal obstructief syndroom bij honden Brachycefale hondenrassen zijn ook wel de kortkoppige hondenrassen zoals; Boxers, Bulldoggen, Pekinezen enzovoorts. Deze honden zijn makkelijk te herkennen aan hun platte snuit. Doordat er veel doorgefokt wordt met deze honden krijgen zij vaak te maken met het brachyfaal obstructief syndroom. Deze honden hebben veel ademhalingsproblemen en dit kan grote gevolgen hebben.

Brachychefale hondenrassen

Onder brachycefale hondenrassen vallen de kortkoppige hondenrassen, dit zijn hondenrassen met zichtbare platte snuit zoals de:
 • boxer
 • pekinees
 • cavelier king charles spaniel
 • mopshond
 • shih tzu
 • bulldoggen

Doordat er wordt gefokt met de dieren worden de snuit steeds verder in het gezicht gedrukt. Het zou goed zijn om daarom te fokken met wellicht wel hetzelfde ras maar dan de honden uit te kiezen die geen extreem platte snuit hebben. Omdat het dier wel de normale anatomische structuur heeft, maar niet genoeg ruimte brengt dit veel luchtwegproblemen met zich mee.

Symptomen

 • luidruchtig/moeilijk ademen
 • snurken
 • hoesten
 • kokhalzen
 • snel hijgen
 • flauwvallen
 • Als de neusgaten vernauwd zijn krijgt de hond problemen als hij zijn bek dicht heeft

Veel mensen zien het als schattig als ze hun hond horen snurken of knorren, echter is dit zeker niet iets wat hoort bij een hond. Vooral met warm weer hebben de kortkoppige honden het ook zwaar te verduren. Daarbij komt dat bijvoorbeeld ook doordat veel mensen de mopshondjes teveel verwennen en daardoor een combinatie krijgen van overgewicht en een moeilijke ademhaling. De mate van ernst kan de dierenarts goed inschatten, maar wacht niet te lang. Hoe eerder u ingrijpt des te meer kans dat de hond nog een kans heeft op een gezonder en/of langer leven.

Stenotische neusopening

Stenotische neusopeningen zijn aangeboren. Het neuskraakbeen mist hierbij zijn normale stevigheid waardoor er een verstopping van de neus optreed. Om dit op te lossen wordt door de dierenarts een operatie uitgevoerd waarbij er wat kraakbeen en dekkend bindweefsel wordt weggehaald. Door deze ingreep zal de neus weer een normale openingen krijgen.

Verlengd zacht gehemelte

Bij kortkoppige honden (vooral de bulldog) loopt het zachte gehemelte helemaal door tot de strottenhoofdklep. Dit zorgt dat er moeilijkheden zijn bij het ademen. Het kan ook gebeuren dat er door trillingen bij het zachte gehemelte ontstekingen en gezwellen ontstaan wat het ademen nog moeilijker maakt. De chirurg kan het gehemelte inkorten. Het kan zijn dat er door de zwelling van de operatie in eerste instantie nog ademhalingsprobleem voorkomen. Een andere oplossing kan een tracheostomie zijn. Dit houdt in dat er een opening wordt gemaakt in de luchtpijp zodat zijn gehemelte kan rusten.

Geëverteerde laryngeale luchtzakken

Als een hond al een tijd met een ademhalingsprobleem loopt kan het zijn dat hij last krijgt van geëverteerde laryngeale luchtzakken. Door negatieve druk (nodig om lucht door stenotische neusopening en verlengd gehemelte te krijgen) wordt het slijmvlies van de laryngeale crypten tussen de stembanden door naar buiten gezogen. Deze luchtzakken kunnen door de turbulente luchtstroom ontsteken en opzwellen. De chirurg kan de luchtzakken makkelijk wegsnijden. Wel is het nodig dat er een tracheostomie wordt gemaakt tegen ontstekingen en zwellingen.

Larynxcollaps

Dit betekend dat het strottenhoofd volledig wordt dichtgeklapt. Dit gebeurd alleen als er niet op tijd is ingegrepen. Dit kan voorkomen als geen van de bovenstaande aandoeningen behandelt is. Dit is helaas onomkeerbaar waardoor de hond voor altijd met een tracheostomie rond moet lopen.

Als u houdt van honden denk dan goed na bij de aanschaf

Sommige mensen kopen een hond om hun schattige uiterlijk, formaat of karakter, maar kijk heel goed naar de gezondheid. Laat uw pup gelijk bij de dierenarts nakijken. Een hond met het brachysefale obstructief syndroom heeft mogelijk veel zorg nodig. Tijdens de narcose moeten ze vaak op geïntubeerd worden om een operatie door te komen. Daarnaast brengen de bezoekjes aan de dierenarts veel kosten met zich mee. Laat u goed informeren over een hondenras voor u overgaat op de aanschaf.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomAandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomHonden met een korte snuit en met een korte bovenkaak kunnen door anatomische afwijkingen last krijgen van de ademhaling…
Rode/bruine strepen bij hondenogen - oorzaken en oplossingenRode/bruine strepen bij hondenogen - oorzaken en oplossingenVaak wordt dit probleem gezien bij witte honden. Echter kunnen andere kleuren honden er net zoveel last van hebben allee…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…

Dieren: ademen en de afwijkingen herkennenDieren: ademen en de afwijkingen herkennenAdemhalen is van levensbelang. Daarom is het belangrijk af en toe te kijken en symptomen te kunnen herkennen als een die…
Spierziekten bij dieren: botulisme, hernia, spieratrofieEr komen veel verschillende spieraandoeningen voor zowel bij mensen en dieren. Veelvoorkomende spierziektes bij dieren z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ivanovgood, Pixabay
 • https://www.mcvoordieren.nl/larynxcollaps
 • https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/brachycephaal-obstructief-syndroom
 • http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/399-brachycephaal-obstructief-syndroom-bos
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 02-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.