Spierziekten bij dieren: botulisme, hernia, spieratrofie

Er komen veel verschillende spieraandoeningen voor zowel bij mensen en dieren. Veelvoorkomende spierziektes bij dieren zijn Botulisme, de hernia en spieratrofie. Deze kunnen ook allemaal voorkomen bij de mens. De meeste spierziektes kunnen grote gevolgen hebben voor de dieren. Als u het vermoeden heeft van een spierziekte schakel dan altijd een professional in om erger te voorkomen.

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in slootwater bevindt. Hierdoor komt deze aandoening voornamelijk voor bij watervogels en vissen. Deze bacterie komt meestal voor in de zomer in sloten of meren met stilstaand water. De bacterie vermeerdert zich snel in een warme, zuurstofarme, eiwitrijke omgeving. Het gif dat deze bacterie afscheid veroorzaakt de ziekte botulisme. Als een dier deze gifstof binnenkrijgt ontstaan er verlammingsverschijnselen. Dankzij botulisme krijgen vogels verlammingsverschijnselen. Vaak sterven de vogels aan de ademhalingsspieren die niet goed werken of het dier verdrinkt doordat de skeletspieren niet meer werken. Het is dus erg belangrijk dat eens in de zoveel tijd de dode vissen en eenden uit de sloten/vijvers worden gehaald.

Hernia

Bij een hernia is er een opening in een spier die er niet hoort te zijn. Vaak denken mensen bij een hernia gelijk aan de rug, maar hernia's kunnen ook in andere delen van het lichaam voorkomen. Hieronder een aantal voorbeelden:
  • Liesbreuk - Hierbij is de liesopening te ruim. Door de opening zakken weefsels en organen buiten de buik. Het kan zijn dat het dier bijna geen last heeft van een liesbreuk. Mocht er een stuk darm afgekneld worden door de randen van de opening dan kan het wel zijn dat er een stuk van de darm afsterft. Hierbij krijgt het dier ontzettende buikpijn. Als dit gebeurd is het van belang met spoed naar een dierenarts te gaan. Het kan zijn dat her dier hieraan komt te overlijden.
  • Navelbreuk - Hierbij is de navel niet dichtgegroeid na de geboorte. Er blijft dus een opening tussen de buikspieren. Hierbij is het mogelijk dat er net als bij de liesbreuk ook organen in zakken. Echter zakt er in de meeste gevallen alleen vet in. Bij vet voelt de uitstulping zacht en valt deze terug te masseren. Als het hard aanvoelt en niet terug te duwen is kan het toch zijn dat er een stukje orgaan in zit. In dit geval zal er een operatie moeten plaats vinden. Een navelbreuk kan erfelijk zijn, maar het kan ook komen doordat het tijdens de groei niet goed gesloten is.
  • Middenrifbreuk - Hierbij is er een opening in het middenrif. Als er een scheur ontstaat door bijvoorbeeld een ongeluk kunnen hierbij ook de organen naar de borstkas zijn verplaatst. Doordat er minder ruimte is in de borstkas kan het zijn dat het dier ernstig benauwd wordt. Deze diagnose is vast te stellen door een röntgenonderzoek. Deze scheur is enkel operatief op te lossen.

Spieratrofie

Als een spier (tijdelijk) niet wordt gebruikt word deze slapper en dunner, dit wordt ook wel spieratrofie genoemd. Een voorbeeld waardoor dit voorkomt is als een dier een tijd gips om heeft gehad. Als het gips verwijderd wordt is herstelde poot nog veel dunner dan de gezonde poot. Dit komt doordat de spiercellen in de poot zijn afgenomen. Als het dier weer gaat lopen worden deze spieren weer sterker en dikker. Bij dieren werkt hydrotherapie vaak goed om de spieren weer op te bouwen. In sommige gevallen lukt het niet om de spieren weer op te bouwen, maar worden de spieren enkel minder. Spierartrofie wordt vaak gezien in combinatie door bijvoorbeeld een aandoening in de rug of honden met HD. Het kan zijn dat iets anders zorgt voor een blokkade waardoor en onomkeerbare spieratrofie op kan treden.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Botulisme is een zeldzame ziekte die door oud voedsel of karkassen van dode dieren verspreid kan worden. Daarom kan besm…
Hydrotherapie bij de hondDe naam hydrotherapie is afgeleid uit het Latijn, hydor staat voor water en therapeia staat voor behandeling/genezing. H…

Brachycefaal obstructief syndroom bij hondenBrachycefaal obstructief syndroom bij hondenBrachycefale hondenrassen zijn ook wel de kortkoppige hondenrassen zoals; Boxers, Bulldoggen, Pekinezen enzovoorts. Deze…
Bloedingen bij dieren: wat voor en hoe behandelen?Bloedingen zijn er in verschillende soorten en komen helaas wel eens voor bij dieren. Hieronder kunt u infromatie lezen…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.