Worminfecties bij het paard herkennen en voorkomen
Een worminfectie is een vervelende vorm van een parasitaire infectie. Bij zo’n soort infectie kan de conditie van het paard erg achteruit gaan, bepaalde wormsoorten kunnen echt gevaarlijk zijn. Worminfecties zijn goed te voorkomen, mits bepaalde maatregelen getroffen worden en er goed opgelet wordt.
De cyclus van de worm
Een paard komt aan een worminfectie doordat het eitjes opneemt uit de omgeving die terecht zijn gekomen in de bodem, het hooi, stro, gras of water. Het paard eet of drinkt de eitjes op, de eitjes komen uit in het lichaam en zo heeft het paard wormen binnenin zijn lichaam. De wormen leggen eitjes dat het paard via de mest weer uitscheidt en zo kunnen andere paarden besmet raken.
Symptomen van een worminfectie
De wormen zijn meestal goed te zien in de mest, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Andere symptomen van een worminfectie zijn diaree, niet goed kunnen verharen of een slechte vachtconditie, vermagering, opgezette buik, sterk verminderde of sterk vermeerderde eetlust. Als de infectie niet wordt bestreden kunnen ergere symptomen voorkomen, zoals koliek, inwendige bloedingen en longproblemen.
Wormenkuur
Wormenkuren toedienen is een effectieve en makkelijke manier om een worminfectie te voorkomen. De kuur is een plastic spuit gevuld met pasta, die eens in de 6-12 weken oraal aan het paard wordt gegeven. De wormenkuren moeten op recept bij een dierenarts (of via een ruitersportzaak) gehaald worden, meestal voor een heel jaar. Het is belangrijk om alle paarden in een kudde hetzelfde middel te geven, allemaal in één keer. Binnen het jaar moet er met verschillende middelen ontwormd worden, dit om resistentie te voorkomen. Ook een te hoge of te lage dosis wormenkuur kan resistentie opwekken. Sommige wormenkuren zijn schadelijk voor drachtige merries en veulens, let hier dus goed op en vraag aan de dierenarts welke wel geschikt zijn.
Weidebeheer
Een andere, zeer belangrijke, maatregel om te zorgen dat wormen geen kans krijgen is het goed schoonhouden van weide en stal. Als er elke dag mest weggehaald wordt kan de besmettingsdruk laag gehouden worden. Het moet zelfs mogelijk zijn om een worminfectie te voorkomen door alleen goed weidebeheer, maar dit is alleen mogelijk wanneer er veel weide beschikbaar is en er niet een al te groot aantal paarden op staat. Er moet dan wel veel afgewisseld worden tussen stukken land. In praktijk is dit bijna onmogelijk in Nederland, door het ruimtetekort.
Het frequent weghalen van mest en wormenkuren toedienen is dus van belang om een goede gezondheid voor uw paard te behouden. Doordat er resistentie kan optreden en het paard daar ernstige klachten van kan krijgen is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen bij het optreden van bovenstaande symptomen.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
Onnodige worminfectiesHet is in Nederland een veel voorkomend probleem, worminfecties. Eigenlijk best wel raar, want het is vrij simpel te hel…
Wat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…