Veelvoorkomende huidzwellingen bij het paard

Veelvoorkomende huidzwellingen bij het paard Er zijn verschillende soorten zwellingen die kunnen optreden bij je paard. De ene zwelling veroorzaakt meer problemen dan de ander. Sommige zwellingen verdwijnen vanzelf weer en bij andere is er een behandeling van een dierenarts nodig. Enkele voorbeelden van zwellingen zijn: insectenbeten, abcessen, hematomen en sarcoïden. Bij insectenbeten, die meestal ontstaan door een daas, is het meestal niet nodig om er een dierenarts bij te halen, bij andere huidzwellingen is dit vaak wel verstandig.

Insectenbeten

Een veelvoorkomende zwelling bij het paard is een zwelling door insectenbeten. In de meeste gevallen ontstaat dit type beet doordat je paard wordt gebeten in de wei. Een dier dat vaak een zwelling veroorzaakt is de paardenhorzel, in sommige dialecten wordt deze ook wel daas of braam genoemd. In de meeste gevallen hoeft er geen dierenarts ingeschakeld te worden, de zwelling neemt vaak vanzelf weer af na enkele uren/dagen.

Abcessen

Paarden kunnen last hebben van abcessen, in de meeste gevallen worden deze veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën. Abcessen kunnen op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Een abces is een ophoping van pus die optreedt bij een infectie. Abcessen voelen vaak warm aan en ze zijn pijnlijk wanneer ze aangeraakt worden. Abcessen nemen in omvang toe naarmate de hoeveelheid pus toeneemt. In sommige gevallen gebeurt het zelfs dat het weefsel rondom het abces scheurt door de enorme druk. Als gevolg van de gifstoffen van het abces kan je paard last krijgen van slechtere eetlust, extreme sloomheid en koorts. De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37.4 en 38 graden. Soms zorgt een abces ook voor andere problemen, het kan binnen in het lichaam op een orgaan drukken. De druk kan van het abces verwijderd worden door deze met een steriele naald open te prikken, er moet wel altijd voor gezorgd worden dat alle pus uit de bult wordt gehaald omdat de infectie anders weer van voren af aan begint. Er moet voor gezorgd worden dat het abces enkele dagen open blijft zodat alles eruit kan stromen.

Voorkomen

Het is aan te raden om altijd een dierenarts in te schakelen wanneer je paard ergens op zijn lichaam een zeer diepe wond heeft. De dierenarts kan deze dan ontsmetten en hiermee ervoor zorgen dat de kans op een infectie afneemt.

Hematoom

Een hematoom is een grote bloedblaar, dit is een plaatselijke ophoping van bloed dat uit een beschadigd bloedvat is gekomen. Het bloed in deze blaar stolt niet direct omdat het bloed niet buiten het lichaam terecht is gekomen. Het hematoom blijft zich vullen met bloed totdat de breuk in de ader weer hersteld is. Bij paarden is de borst de meest voorkomende plaats voor hematomen.
Het is erg belangrijk om een hematoom niet te verwarren met een abces. De verschillen tussen deze twee zijn dat een bloedblaar altijd zacht is en een abces eerst hard en daarna pas hard, ook voelt een bloedblaar niet warm aan en een abces wel.
Bij de behandeling van een hematoom wordt ervoor gezorgd dat de openingen zich niet kunnen sluiten voordat de bloeding geheel is gestopt. Een dierenarts kent verschillende methoden om dit te doen. Wanneer de hematoom niet behandeld wordt absorbeert het lichaam het vocht op een gegeven moment weer en vormen de bloedcellen zich alsnog tot een grote bloedklomp. Wanneer een hematoom ontstoken raakt kan deze alsnog veranderen in een abces.

Sarcoïden

Sarcoïden zijn een bijzondere variant van huidtumoren. De precieze oorzaak van het ontstaan van sarcoïden is nog niet bekend. In feite kunnen ze voorkomen bij elk paard dat er vatbaar voor is. Een paard kan last hebben van één sarcoïd of van wel vijftig sarcoïden. Wanneer deze bobbels in het begin stadium zitten veroorzaken ze in de meeste gevallen nog geen echte overlast voor het paard, in een later stadium kunnen ze zorgen voor flinke jeuk en pijn. Sarcoïden komen in de meeste gevallen voor op plekken waar wrijving ontstaat, bijvoorbeeld op de plaats op de buik waar de singel zit. De bulten kunnen niet vanzelf weggaan, wel kunnen ze door middel van chirurgie verwijderd worden. Helaas komt in ongeveer 50% van de gevallen de bult weer terug omdat het omliggende besmette weefsel niet goed wordt weggesneden. Een behandeling is ook mogelijk door middel van een BCG-injectie, hierbij wordt het immuunsysteem van het paard plaatselijk geactiveerd. Door meerdere malen deze injectie te geven kan het formaat van de sarcoïd afnemen of kan hij zelfs helemaal verdwijnen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarcoïd bij paardenEen sarcoïd is een huidaandoening bij het paard. Het is een goedaardige tumor die erg van grote kan verschillen. Lees in…
Sarcoïden bij paardenSarcoïden zijn huidtumoren die voorkomen bij paarden. Sarcoïden kunnen niet uitzaaien naar de interne organen van en paa…
Bacteriële huidinfecties bij paardenBacteriële huidinfecties bij paardenPaarden kunnen last krijgen van bacteriële huidinfecties wanneer de huid zijn weerstand verliest bijvoorbeeld doordat he…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…

Hoefbevangenheid bij het paardHoefbevangenheid bij het paardVeel paardeneigenaren zijn er bang voor dat hun paard het ook eens zal krijgen, hoefbevangenheid. Een paard met hoefbeva…
Koliek bij het paardKoliek bij het paardKoliek is jammer genoeg een ziekte die regelmatig voorkomt bij paarden. Bij koliek hebben paarden flinke pijn in de buik…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Naadjuuuh, Pixabay
  • https://www.paardenarts.nl/kennisbank/sarcoiden-bij-paarden/
  • http://www.paardendrogist.nl/6460/zwellingen_aan_de_benen
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.