Veelvoorkomende huidzwellingen bij het paard
Er zijn verschillende soorten zwellingen die kunnen optreden bij je paard. De ene zwelling veroorzaakt meer problemen dan de ander. Sommige zwellingen verdwijnen vanzelf weer en bij andere is er een behandeling van een dierenarts nodig. Enkele voorbeelden van zwellingen zijn: insectenbeten, abcessen, hematomen en sarcoïden. Bij insectenbeten, die meestal ontstaan door een daas, is het meestal niet nodig om er een dierenarts bij te halen, bij andere huidzwellingen is dit vaak wel verstandig.
Insectenbeten
Een veelvoorkomende zwelling bij het paard is een zwelling door insectenbeten. In de meeste gevallen ontstaat dit type beet doordat je paard wordt gebeten in de wei. Een dier dat vaak een zwelling veroorzaakt is de paardenhorzel, in sommige dialecten wordt deze ook wel daas of braam genoemd. In de meeste gevallen hoeft er geen dierenarts ingeschakeld te worden, de zwelling neemt vaak vanzelf weer af na enkele uren/dagen.
Abcessen
Paarden kunnen last hebben van abcessen, in de meeste gevallen worden deze veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën. Abcessen kunnen op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Een abces is een ophoping van pus die optreedt bij een infectie. Abcessen voelen vaak warm aan en ze zijn pijnlijk wanneer ze aangeraakt worden. Abcessen nemen in omvang toe naarmate de hoeveelheid pus toeneemt. In sommige gevallen gebeurt het zelfs dat het weefsel rondom het abces scheurt door de enorme druk. Als gevolg van de gifstoffen van het abces kan je paard last krijgen van slechtere eetlust, extreme sloomheid en koorts. De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37.4 en 38 graden. Soms zorgt een abces ook voor andere problemen, het kan binnen in het lichaam op een orgaan drukken. De druk kan van het abces verwijderd worden door deze met een steriele naald open te prikken, er moet wel altijd voor gezorgd worden dat alle pus uit de bult wordt gehaald omdat de infectie anders weer van voren af aan begint. Er moet voor gezorgd worden dat het abces enkele dagen open blijft zodat alles eruit kan stromen.
Voorkomen
Het is aan te raden om altijd een dierenarts in te schakelen wanneer je paard ergens op zijn lichaam een zeer diepe wond heeft. De dierenarts kan deze dan ontsmetten en hiermee ervoor zorgen dat de kans op een infectie afneemt.
Hematoom
Een hematoom is een grote bloedblaar, dit is een plaatselijke ophoping van bloed dat uit een beschadigd bloedvat is gekomen. Het bloed in deze blaar stolt niet direct omdat het bloed niet buiten het lichaam terecht is gekomen. Het hematoom blijft zich vullen met bloed totdat de breuk in de ader weer hersteld is. Bij paarden is de borst de meest voorkomende plaats voor hematomen.
Het is erg belangrijk om een hematoom niet te verwarren met een abces. De verschillen tussen deze twee zijn dat een bloedblaar altijd zacht is en een abces eerst hard en daarna pas hard, ook voelt een bloedblaar niet warm aan en een abces wel.
Bij de behandeling van een hematoom wordt ervoor gezorgd dat de openingen zich niet kunnen sluiten voordat de bloeding geheel is gestopt. Een dierenarts kent verschillende methoden om dit te doen. Wanneer de hematoom niet behandeld wordt absorbeert het lichaam het vocht op een gegeven moment weer en vormen de bloedcellen zich alsnog tot een grote bloedklomp. Wanneer een hematoom ontstoken raakt kan deze alsnog veranderen in een abces.
Sarcoïden
Sarcoïden zijn een bijzondere variant van huidtumoren. De precieze oorzaak van het ontstaan van sarcoïden is nog niet bekend. In feite kunnen ze voorkomen bij elk paard dat er vatbaar voor is. Een paard kan last hebben van één sarcoïd of van wel vijftig sarcoïden. Wanneer deze bobbels in het begin stadium zitten veroorzaken ze in de meeste gevallen nog geen echte overlast voor het paard, in een later stadium kunnen ze zorgen voor flinke jeuk en pijn. Sarcoïden komen in de meeste gevallen voor op plekken waar wrijving ontstaat, bijvoorbeeld op de plaats op de buik waar de singel zit. De bulten kunnen niet vanzelf weggaan, wel kunnen ze door middel van chirurgie verwijderd worden. Helaas komt in ongeveer 50% van de gevallen de bult weer terug omdat het omliggende besmette weefsel niet goed wordt weggesneden. Een behandeling is ook mogelijk door middel van een BCG-injectie, hierbij wordt het immuunsysteem van het paard plaatselijk geactiveerd. Door meerdere malen deze injectie te geven kan het formaat van de sarcoïd afnemen of kan hij zelfs helemaal verdwijnen.