EHBO bij de hond: instorten

EHBO bij de hond: instorten Het is iets wat niemand ooit wil mee maken, je hond zakt in elkaar en kan niet meer opstaan. Veel hondeneigenaren maken het uiteindelijk toch ooit mee. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je zelf kunt kijken hoe erg je hond er aan toe is. Raak zelf niet in paniek, je hond zal er niks mee opschieten.

Wat kan ik doen?

Er zijn drie belangrijke dingen die je moet controleren wanneer je ziet dat een hond in elkaar zakt. Bel sowieso eerst altijd een dierenarts om te komen of voor advies omdat deze er vrijwel altijd meer verstand van zal hebben dan jij hebt.

Zijn de luchtwegen vrij?

Strek de nek van je hond en verwijder eventueel slijm en andere materialen uit zijn mond. Pas daarbij op dat je niet gebeten wordt door je hond! Het kan zijn dat je hond flinke pijn heeft en hij liever niet wil dat je aan hem zit. Leg de tong van de hond voorzichtig uit zijn bek. Zo weet je zeker dat de ademhaling niet belemmerd wordt.

Functioneert zijn bloedsomloop?

Controleer de hartslag aan de borst van je hond. Doe dit net achter de linkerelleboog of aan de binnenzijde van de achterpoot. De hartslag van een hond ligt normaal tussen de 70 en de 140 slagen per minuut, dit is afhankelijk van de grote van de hond. Hoe groter de hond, hoe trager de hartslag. Controleer vervolgens de kleur van het tandvlees van je hond, dit moet duidelijk roze gekleurd zijn.
Wanneer je geen hartslag voelt bij je hond kan je proberen om een hartmassage te doen. Leg je hond hierbij op zijn rechterzij en voel waar zijn hart zit. Dit zit net achter de elleboog aan de linkerzijde van de borst. Geef hier een regelmatige massage, het is afhankelijk van de grote van de hond welk deel van je hand je nodig zal hebben. Het doel van een hartmassage is om een neerwaartse druk op de ribbenkast uit te oefenen om hierdoor het hart te stimuleren. Druk nooit te hard, dit kan zorgen voor gekneusde of zelfs gebroken ribben.

Wanneer je hond flink gewond is, is het belangrijk om het bloeden te stoppen door druk uit te oefenen op de wond. Dit moet het liefste gebeuren met een strak verband of eventueel een strakke schone doek. In noodgevallen is het ook mogelijk met een ander zo schoon mogelijk kledingstuk. Zorg ervoor dat de verbinding nooit meer dan twee uur om het lichaamsdeel hoeft te zitten, dit kan namelijk voor afknelling zorgen.

Ademt de hond?

Kijk naar de flanken van de hond om te kunnen zien of hij ademt, ook kun je kijken of er lucht uit zijn neusgaten komt. Een hond in normale toestand ademt gemiddeld zo’n 15 tot 25 keer per minuut. Een hond die flink gewond is ademt in de meeste gevallen veel sneller. Probeer je hond wanneer hij niet ademt te stimuleren door masserende bewegingen te maken over zijn flanken. Ook kun je proberen de ademhaling op gang te brengen door een drukverschil te creëren in de borstkas. Dit kan onder andere door de achterpoten heen en weer te bewegen. Je moet dan wel zeker weten dat je hond hier geen pijn aan heeft! Een ander optie is mond-op-mondbeademing. Doe dit nooit wanneer je niet zeker weet dat je hond geen zeer besmettelijke ziektes heeft, voor je het weet ben je zelf ook flink ziek. Beademen doe je door om de vijf seconden je adem uit te blazen in de neus van de hond. Als het goed is zie je dan de borstkas omhoog komen. Ga hiermee door tot de hond weer zelf kan ademen of stop wanneer je het zelf niet meer volhoudt.

Stuiptrekkingen

Als een hond in elkaar zakt tijdens een stuiptrekking, bij bewustzijn is en met zijn ledematen samentrekt moet je ervoor zorgen dat hij op een veilige plaats ligt waar hij zichzelf en jou geen pijn kan doen. Hij heeft zijn eigen lichaam namelijk niet meer onder controle. Blijf altijd rustig wanneer je merkt dat je hond hier last van heeft. Hij heeft er niks aan als jij zelf gaat stressen. Zorg ervoor dat je hond niet kan stikken in zijn eigen tong, hou zijn tong vast wanneer de stuiptrekkingen extreem heftig zijn. Pas wel altijd op dat hij niet in je hand bijt tijdens de stuiptrekkingen! In de meeste gevallen zal de hond na een aantal minuten weer rustig worden. Wanneer dit niet gebeurt is het aan te raden om er een dierenarts bij te laten komen die medicatie toe kan dienen.

Bewusteloos maar wel ademen

Als je hebt vastgesteld dat de hond wel ademt en dat zijn hart normaal functioneert heb je iets meer tijd tot de dierenarts erbij moet zijn. Wanneer je vermoedt dat je hond bewusteloos is door de pijn van een breuk kan je hem met meerdere mensen heel erg voorzichtig op een doek proberen te leggen wanneer hij op een gevaarlijke plaats ligt. Verplaats je hond niet als hij op een plaats ligt waar hij niet in de weg ligt! Wanneer je hond last heeft van brandwonden is het slim om deze te koelen met lauw warm, schoon water. Gebruik nooit helemaal koud water! Door het enorme temperatuurverschil kan dit nog meer schade veroorzaken.

Verdrinking

Wanneer je hond instort doordat hij zojuist verdronken is moet je hem ondersteboven houden. Op deze manier kan het water het lichaam via de bek en de neus het lichaam verlaten. Ook kun je op de borst van je hond kloppen om ervoor te zorgen dat het water deze ruimte verlaat. Vergeet niet om uiteindelijk ook de mond en de neus vrij te maken van water.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…
De ademhaling en de luchtwegenDe ademhaling en de luchtwegenDe longen zijn een van de belangrijkste organen in ons lichaam om te overleven. Ze zorgen ervoor dat zuurstof in het lic…
Symptomen van aantastingen van de bloedsomloopEr kunnen vele stoornissen in de bloedsomloop plaatsvinden waar de symptomen duidelijk waar te nemen zijn. Van blauwe pl…

Koliek bij het paardKoliek bij het paardKoliek is jammer genoeg een ziekte die regelmatig voorkomt bij paarden. Bij koliek hebben paarden flinke pijn in de buik…
Hartwormen bij de hondHartwormen bij de hondHartwormen zijn parasieten die flinke schade bij je hond kunnen veroorzaken. Er zijn twee verschillende soorten hartworm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 916237, Pixabay
  • http://www.hondenpage.com/hondenforum/113478/hond-zakt-in-elkaar,-wat-zou-dit-geweest-kunnen-zijn?.php
  • http://www.dierenziekenhuis.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/369/Default.aspx?Word=Flauwtes+bij+huisideren+-+Oorzaken
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.