Symptomen van aantastingen van de bloedsomloop
Er kunnen vele stoornissen in de bloedsomloop plaatsvinden waar de symptomen duidelijk waar te nemen zijn. Van blauwe plekken tot hartinfarcten. Laten we ze eens op een rijtje zetten
Hematoom
Hematoom is een ander woord voor blauwe plek. Als je een blauwe plek hebt, betekent dit dat je een aantasting van de bloedvaten hebt, met een lekkage naar het onderliggende weefsel. Een blauwe plek is pijnlijk, kan koud aanvoelen en verdikt zijn. Een blauwe plek ontstaat vaak door stomp geweld.
Aantasting van het hart
Als het hart is aangetast, wordt het bloed onvoldoende rondgepompt door het lichaam. Het weefsel van de verschillende lichaamsdelen krijgen onvoldoende zuurstof. De weefsels krijgen daardoor een blauwe kleur. Dit is bij mensen vaak het eerst te zien aan de lippen. Bij een hond kun je het zien aan het puntje van zijn tong.
Oedeem
Als bloed dat onvoldoende wordt rondgepompt blijft hangen in een weefsel, neemt de hoeveelheid weefselvocht toe. Dit kun je zien als je met je vinger drukt en het drukplekje blijft zichtbaar. Door de zwaartekracht hoopt het oedeem op in laaggelegen lichaamsdelen waar veel losmaizg bindweefsel aan wezig is. Bij de hond is vaak in de kaak en de buik. Bij de mens is dit rond de enkels.
Longoedeem
Hierbij zit het oedeem in de longen. Een longoedeem bemoeilijkt de ademhaling.
Ascites
Bij ascites zit er vocht in de buikholte. Als je de buik beweegt kun je het horen klotsen.
Cyanose
Als het bloed onvoldoende wordt rondgepompt kunnen lichaamsdelen blauwig van kleur worden. Dit heet cyanose. De weefsel in het lichaam, die normaal roze van kleur zijn, zijn dan wit.
Verstoorde circulatie
Om te testen of er sprake is van een verstoorde bloedcirculatie kun je de zogenaamde C.R.T.-test doen. De letters staan voor Cappilary Refill Time. Het werkt alsvolgt: je duwt met je vinder op de huid, waardoor een witte plek bestaat. Deze witte plek dient binnen enkele seconden weg te zijn. Bij dieren kun je de plek niet zien, vanwege de vacht. Bij de hond kun je bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn lip duwen.
Duurt het wegtrekken van de witte plek langer dan enkele seconden dan is er sprake van een verlengde C.R.T., dit duidt op een verstoorde circulatie
Verstoorde pols
Het hart klopt normaalgesproken zeer regelmatig. Dit kun je bij mensen voelen in de pols. De hartslag wordt daarom ook wel de pols genoemd. Bij honden en katten kun je pols niet aan de pols voelen, maar wel in de liezen.
Een arts kan het hart horen kloppen met een stethoscoop. Bij een dierenarts heet dit een phonendoscoop. Luisteren met de stethoscoop of phonendoscoop heet ausculteren.
Ook kan een arts of dierenarts een E.C.G laten maken. Een elektrocardiogram. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de elektrische activiteit door elektroden op het lichaam te plakken.
Vergroot hart
Als een hart hard moet werken wordt het groter, het gaat hypertrofieren. Dit kan men terug zien op rontgenfoto's.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Het ademhalingsstelselHet lichaam heeft energie nodig voor groei en beweging. Energie komt vrij doordat brandstoffen verbrand worden in het li…