Neurologische infectieziektes bij de hond

Neurologische infectieziektes bij de hond Rabiës, distemper en tetanus zijn allemaal neurologische infectieziektes die voor kunnen komen bij de hond. Gelukkig zijn er steeds minder honden die last hebben van deze ziektes omdat ze er tegen kunnen worden ingeënt. Als je hond toch last heeft van een van deze ziektes is het aan te raden om gelijk langs de dierenarts te gaan!

Tetanus

Deze ziekte komt tegenwoordig niet heel vaak meer voor omdat veel honden ertegen worden ingeënt. De tetanusbacterie kan schade veroorzaken bij niet ingeënte honden wanneer hij vanaf de grond in een diepe wond terechtkomt. Het gif van deze bacterie kan zich door het lichaam verspreiden en kan ervoor zorgen dat er spasmen en verlammingen optreden.

Symptomen

 • Het gezicht van de hond kan verlamd raken. Het lijkt erop dat je hond constant bezorgd kijkt omdat alle spieren constant aangespannen zijn.
 • Vervolgens kan het gebeuren dat de ademhalingsspieren verlammen, dit kan als gevolg een zeer snelle dood hebben.

Diagnose

Er is geen specifieke manier om de diagnose te stellen. Vaak is het redelijk duidelijk te zien aan de ziekteverschijnselen van de hond.

Behandeling

Een behandeling van de hond tegen tetanus hoeft niet in alle gevallen succesvol te zijn. Het beste is om de hond rustig te houden in een donkere ruimte. Een infuus kan nodig zijn of soms zelfs een rechtstreekse toediening van voedsel via een sonde naar de maag. De ademhaling kan worden ondersteund door middel van een speciale ventilator. Wanneer de hond iets minder extreem ziek is zal er tegengif worden toegediend.

Rabiës

In sommige landen komt deze ziekte onder de honden heel erg veel voor. Tegenwoordig is het minder voorkomend in Europa, Australië en Japan. Deze infectie wordt overgebracht via het speeksel van een dier dat besmet is. De ziekte is ook overdraagbaar op de mens, een mens die gebeten wordt door een hond met rabiës kan deze ziekte ook krijgen. Van dit virus worden pas een aantal maanden nadat je gebeten bent de symptomen zichtbaar. In sommige landen is er een quarantaine periode wanneer je dieren in wil voeren om de import van besmette dieren te beperken.

Symptomen

 • Koorts
 • Verwijding van de pupillen
 • Rode ogen
 • Gedragsveranderingen
 • Extreem veel kwijlen

Vervolg

Een diagnose is in de meeste gevallen erg makkelijk de stellen omdat de symptomen van deze ziekte zeer duidelijk zijn. Een behandeling is vaak niet mogelijk en in de meeste gevallen zal een hond met rabiës moeten worden ingeslapen. Een optie is om uit voorzorg je hond in te laten enten, dit is echter geen honderd procent garantie dat je hond niet ziek wordt! Het vermindert de kans alleen.

Distemper

Distemper wordt ook wel de hondenziekte genoemd. Distemper is een ziekte waar honden vroeger zeer vaak last van hadden. Tegenwoordig komt het steeds minder vaak voor omdat honden ertegen worden ingeënt. Besmetting met deze ziekte vindt plaats via de lucht, urine of speeksel.

Symptomen

 • Klachten van het maag- en darmstelsel, je hond zal last hebben van diarree en gaan braken.
 • Er zullen een aantal neurologische verschijnselen op kunnen treden zoals blindheid, verlies van coördinatie en functie uitval.
 • Bij zwangere teven zal er in de meeste gevallen een miskraam optreden.
 • Een hond kan last hebben van koorts, overdreven veel hoesten en afscheiding uit de neus.
 • Er kan een verdikking van de voetzoolkussens optreden

Diagnose

Een diagnose van deze ziekte kan worden gesteld aan de hand van het nemen van een bloedmonster.

Behandeling

Een goede behandeling voor deze ziekte is er eigenlijk niet. De meeste honden zullen overlijden wanneer ze last hebben van deze ziekte. De honden die overleven zullen vaak altijd nog last blijven houden van een aantal neurologische problemen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…
Hondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondHondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondJe hond heeft tranende ogen, een loopneus en hoest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige verko…
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…
Virale en bacteriële ziekten bij hond en katVirussen en bacteriën zijn microben die ziekten kunnen veroorzaken. Maar wat is nu het verschil? En welke ziekten veroor…

Hartwormen bij de hondHartwormen bij de hondHartwormen zijn parasieten die flinke schade bij je hond kunnen veroorzaken. Er zijn twee verschillende soorten hartworm…
Aandoeningen van de ruggengraat bij de hondAandoeningen van de ruggengraat bij de hondEen hond kan last krijgen van verschillende aandoeningen van de ruggengraat. Een duidelijk symptoom hiervan is dat de ho…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LenaSevcikova, Pixabay
 • http://www.atlasanimalproject.nl/ziektes/ziektes-2/hondenziekte-distemper
 • http://www.huisdierennieuws.nl/gezondheid/tetanus-bij-honden-infectie-en-symptomen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdolheid
 • https://dierenziekenhuizen.nl/honden/infecties-bij-honden/rabies-hond/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.