Hond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystes

Hond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystes In sommige gevallen kan het gebeuren dat uw hond niet meer wil eten. Het lijkt erop dat hij pijn heeft in zijn mond. U mag zijn gebit niet meer aanraken en uw hond wordt steeds dunner. De kans is dan groot dat uw hond dan last heeft van een probleem in de bek. Mogelijke problemen zijn: craniomandibulaire osteopathie of een speekselkliercyste.

Craniomandibulaire osteopathie

Deze ziekte komt vooral voor bij puppy's van kleine terriër rassen. Het ras waarbij deze ziekte het meest gezien wordt zijn de west highland terriërs. De ziekte wordt ook wel leeuwenkaak genoemd. Er is een toename van bot in de mond, meestal vooral aan de onderkaak. De precieze oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. Er zijn mensen die denken dat het een genetische oorzaak heeft maar er zijn ook mensen die denken dat het een infectieuze ziekte is.

Symptomen

De meeste symptomen openbaren zich wanneer de hond 3 tot 7 maanden oud is.
 • Stijve kaken en intense pijn.
 • Niet willen eten en de bek niet ver willen open doen bij onderzoek.
 • In een ver gevorderd stadium kan het zijn dat er zwellingen van buitenaf zichtbaar zijn aan de kaak.
 • In een ver gevorderd stadium zult u zien dat uw hond flink dunner wordt omdat hij niet voldoende voedingsstoffen meer tot zich kan nemen.

Diagnose

Röntgenonderzoek kan abnormale botvorming rondom het kaakgewricht aantonen.

Behandeling

Een hond zal ontstekingsremmers en zware pijnstillers toegediend krijgen zodat zijn levenskwaliteit verbetert. Soms zullen er medicijnen worden toegediend die de botvorming afremmen. In de meeste gevallen gaat de ziekte over naarmate de hond ouder wordt. Helaas zullen sommige honden er altijd last van blijven hebben. Wanneer de botgroei gestopt is op 1-1,5 jarige leeftijd en de hond er nog steeds last van heeft is er vaak een operatie mogelijk. De dierenarts haalt dan overtollig bot weg.

Speekselkliercyste

Speekselkliercystes zijn zeer zeldzaam bij de hond. Ongeveer 1 op de 200 honden heeft er ooit in zijn leven last van. Een speekselkliercyste wordt vaker gezien bij reuen dan bij teven. Er zijn een aantal rassen bekend die er extra gevoelig voor zijn, dit zijn de boxers, poedels, Duitse herders en teckels. Een speekselkliercyste is een grote zwelling onder de tong of in de hals die wordt veroorzaakt door een blokkade in de speekselklieren. In de meeste gevallen zal het lijken of uw hond een soort extra onderkin heeft.

Symptomen

 • Honden zullen problemen krijgen met eten en er is een toegenomen speekselproductie.
 • Uw hond heeft last van zwellingen die een vormloze massa lijken. Ze voelen gladder en normaler aan dan tumoren, deze voelen zeer onregelmatig.
 • Benauwdheid, de cyste kan op de luchtweg van uw hond drukken wanneer hij groot is.

Diagnose

Een zwelling in de bek moet snel worden bekeken. Een goede dierenarts zal meestal al kunnen voelen dat het om een speekselcyste gaat. Wanneer er twijfel is kan er met een zeer dunne naald in de cyste worden geprikt, er wordt dan een beetje vloeistof opgezogen die kan worden gecontroleerd in het laboratorium.

Behandeling

Er zullen altijd ontstekingsremmende antibiotica worden toegediend. In de meeste gevallen zullen de speekselcyste en de aangetaste speekselklier operatief worden verwijderd. De wond moet u dagelijks controleren of hij niet geïnfecteerd raakt. Soms wordt er een drain in de hals van uw hond geplaatst om het wondvocht af te voeren. Deze drain kan na een dag of drie verwijderd worden.

Zorg na de operatie

Uw hond zal een nekkraag om moeten om te voorkomen dat hij aan de wond gaat krabben. Het is aan te raden om de eerste weken te wandelen met een tuigje, een halsband zal pijn doen op de wond. Ook zal uw hond de eerste 3 weken pijnstilling moeten slikken om de pijn draaglijk te maken.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…
Osteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie is een wijze van genezen waarbij zowel het bewegingsapparaat als de orgaanstelsels en het zenuwstelsel worde…
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…
Hondenras: de Boston TerriërHondenras: de Boston TerriërDe Boston Terriër valt onder de categorie van gezelschapshonden. Het is een levendige en intelligente hond, die compact…

Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Bronnen en referenties
 • http://dierenkliniek-ermelo.nl/over-ons/onze-diergeneeskunde/orthopedie-botchirurgie/craniomandibulaire-osteopathie-cmo/
 • http://www.protvintl.com/craniomandibulaire-osteopathie-bij-honden/
 • http://www.dierenkliniekommen.nl/web/index.php?page=speekselcyste-of-mucocele
 • http://www.dkst.nl/ziekte-en-behandeling/honden/speekselcyste/1597
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.