Gezondheidsproblemen bij de hond: Adrenalineklierproblemen
De adrenalineklieren zijn betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam. Een van deze processen is het elektrolytbeheer. Een aandoening aan de adrenalineklieren kan zorgen voor meerdere problemen. Doordat er veel verschillende soorten symptomen zijn is een diagnose vaak moeilijk te stellen. De ziekte van Cushing en de ziekte van Addison zijn twee ziektes die ontstaan door problemen met de adrenalineklieren.
Ziekte van Cushing
Bij deze aandoening, die ook wel hyperadrenocorticisme wordt genoemd, produceren de adrenalineklieren een te grote hoeveelheid van de corticosteroïdehormonen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een tumor is ontstaan in de hypofyse, deze wordt dan overactief en gaat een te grote hoeveelheid van de corticosteroïden produceren. Ook kan het gebeuren dat er een hormoonproducerende tumor in een van de adrenalineklieren wordt gevormd.
Symptomen
- Overmatig hijgen, ook als de hond gewoon in rust is in een niet te warme ruimte.
- De huid van de hond verandert. De huid wordt plaatselijk dunner en wondjes die ontstaan helen minder goed dan gewoonlijk. Ook kan het gebeuren dat een deel van de haren uitvalt.
- De hond heeft weinig weerstand, hij is ook gevoelig voor andere ziektes. Hij zal snel verkouden zijn.
- De hoeveelheid spieren van de hond kan afnemen. De buik gaat hangen en het achterlijf wordt dunner, de botten zullen zichtbaar gaan uitsteken.
- Honden die de ziekte van Cushing hebben zijn gevoeliger om diabetes te krijgen, hiervoor zullen ze dan ook behandeld moeten worden.
- Er kan een zwelling van de onderbuik zichtbaar zijn.
Diagnose
Het kan erg moeilijk zijn om een goede diagnose te stellen. Dit komt omdat de ziekte van Cushing zeer veel verschillende symptomen heeft. Een van de dingen die men kan doen is een bloedtest afnemen. Hierin kunnen dan verhoogde waardes van de witte bloedcellen en van verhoogde waardes van een bepaald type leverenzymen worden waargenomen. Deze twee veranderingen zijn echter niet zichtbaar bij elke hond die last heeft van de ziekte van Cushing. Uit een andere test kan blijken dat de hond last heeft van een hoog cortisolgehalte. Wanneer dit het geval is kun je niet meteen met zekerheid zeggen dat de hond last heeft van de ziekte van Cushing omdat de waardes bij elke hond gedurende de dag verschillen. De beste test die je kunt doen is het meten van het cortisolgehalte voor- en nadat je een hormoon hebt ingespoten dat er voor zorgt dat de cortisolaanmaak wordt geremd of juist wordt gestimuleerd. Hiermee kan worden aangetoond of de hypofyse/adrenalineklieren wel naar behoren werken.
Behandeling
Bij de behandeling moet er vooral voor worden gezorgd dat de aanmaak van cortisol door de adrenalineklieren minder wordt. Er zijn verschillende medicijnen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Wanneer er zich tumoren bevinden in de adrenalineklieren kan er ook een operatie of bestraling plaatsvinden. Een hond die wordt behandeld voor de ziekte van Cushing moet om de paar weken worden gecontroleerd. Zijn bloedwaarden worden bekeken en er wordt gekeken of hij niet te heftig reageert op de toegediende medicijnen. In sommige vallen wordt er overgegaan op een ander medicijn of wordt de hoeveelheid ervan aangepast. De ziekte van Cushing zal nooit helemaal genezen, maar de meeste symptomen worden wel minder zodra de hond ervoor behandeld wordt.
Ziekte van Addison
De ziekte van Addison wordt ook wel hypoadrenocorticisme genoemd. Bij de ziekte van Addison functioneert de bijnierschors niet meer goed. De bijnierschors produceert het hormoon adrenaline. Bij deze ziekte worden er te weinig steroïde hormonen geproduceerd door de adrenalineklieren. De adrenalineklieren produceren corticosteroïden die ervoor zorgen dat een dier beter om kan gaan met stress. Ook worden er mineralocorticoïden geproduceerd. Deze zorgen ervoor dat de zouten die nodig zijn voor spier- en hartactiviteit worden opgeslagen. Bij de ziekte van Addison ontwikkelen zich verschillende onduidelijke ziektesymptomen die soms aanwezig zijn en soms ook niet. Ze verergeren in een periode van zware stress.
Symptomen
- Plotselinge zwakte
- Braken en diarree
- Een lage hartslag
- Pijn in de onderbuik
Diagnose
Een diagnose is erg moeilijk vast te stellen omdat de symptomen van moment tot moment kunnen verschillen. De symptomen komen ook vrijwel overeen met verschillende maag- en darmproblemen. Er zijn echter specifieke veranderingen van de elektrolytgehaltes in het bloed bekend die kenmerkend zijn voor de ziekte van Addison. Ook kan er een test worden gedaan hoe de adrenalineklieren reageren op bepaalde stoffen die worden toegediend.
Behandeling
De behandeling bestaat uit een steroïdedosis die elke dag moet worden toegediend. Ook bevat het een medicijn dat ervoor zorgt dat de zouten in het bloed behouden blijven. De meeste honden reageren erg goed op de behandeling. Er zullen bij de hond regelmatig bloedcontroles moeten plaatsvinden om de waardes te controleren. Periodes van stress zal je moeten proberen te vermijden aangezien de hond nooit meer 100% beter wordt.