De Afrikaanse varkenspest

De klassieke varkenspest verschijnt nog wel eens in het nieuws wanneer er weer een uitbraak plaatsvindt. Een minder bekende variant van deze ziekte is de Afrikaanse varkenspest. De verschijnselen van dit virus lijken op het klassieke virus, maar zijn in de regel veel ernstiger dan bij het normale virus. De verspreiding van het virus vindt over het algemeen plaats in Afrika, maar ook in Rusland en omringende landen is het virus sinds 2006 waargenomen. Hoewel de verschijnselen van de Afrikaanse varkenspest lijken op die van de klassieke variant, zijn de twee virussen niet verwant aan elkaar.

Ziekteverschijnselen

Iedere ziekte heeft een incubatietijd. Bij de Afrikaanse varkenspest is die twee tot tien dagen. Meestal is het virus afkomstig vanuit het wild. Wanneer het virus overgaat op de varkens die worden gehouden, dan is het sterftecijfer vaak enorm. Soms gaat het sterftecijfer tot wel 100 procent. Dit geldt niet voor alle virusstammen van de ziekte. Afhankelijk van de verschillende stammen zal er veelal een sterfte plaatsvinden tussen de 30 procent en de 70 procent. Overigens is het Afrikaanse virus veel besmettelijker dan het klassieke virus.

Veel van de ziekteverschijnselen zijn hetzelfde als bij de klassieke varkenspest. Er moet hierbij gedacht worden aan koorts, slapheid, verminderd eetgedrag, ontstoken slijmvliezen bij de ogen, overgeven, dunne ontlasting (diarree) en een rode huid. Ook kunnen een aantal ernstigere verschijnselen optreden zoals bloedingen, blauwe plekken, afsterven van delen van de huid tot zelfs een miskraam bij het dragen van een jong.

Wanneer er echt sprake is van de Afrikaanse varkenspest is, zal er ook sprake zijn van bloederige diarree en een hoog sterftecijfer op korte termijn van de veestapel. Toch zal in eerste instantie vaak gedacht worden dat men te maken heeft met de klassieke variant van de varkenspest.

Diagnose

Als er sprake is van een hoog sterftecijfer wanneer al duidelijk is dat er van een variant van de varkenspest, kan er besloten worden om sectie te verrichten door de GD (Gezondheidsdienst voor Dieren). Op de sectietafel wordt er dan een beeld gevormd of er echt sprake is van de Afrikaanse variant van de varkenspest. Ook kunnen bij het CVI (Central Veterinary Institute) in Lelystad monsters worden onderzocht van een van de zieke dieren.

Sporen van het virus kunnen worden aangetoond in het bloed, de milt, de lever, de lymfeknopen en in de keelamandelen van het besmette dier. Een van die testen wordt een PCR genoemd. Met deze test wordt er gezocht naar genetisch materiaal van het virus. Met deze methode kan men het virus al opsporen wanneer er maar kleine hoeveelheden van het virus aanwezig zijn. Andere mogelijkheden voor onderzoek zijn virus isolatie en het ELISA-IPMA onderzoek. Het nadeel van deze testen is dat er pas na een paar dagen uitsluitsel gegeven kan worden. Bij een PCR-test kan dit al na enkele uren.

Bestrijding van de ziekte

Er is nog geen medicijn ontwikkeld om de Afrikaanse varkenspest te bestrijden. De enige oplossing is het ruimen van alle dieren van de besmette boerderij. Uit voorzorg worden over het algemeen ook de varkens van de omliggende boerderijen afgemaakt.

Voorzorgsmaatregelen

Er is geen vaccin ontwikkeld tegen de Afrikaanse varkenspest. Zodoende kunnen de varkens ook niet gevaccineerd worden om de ziekte tegen te gaan. In principe is Nederland vrij van het virus van de Afrikaanse varkenspest. Daarom probeert men te verhinderen dat het virus het land binnenkomt. Mocht er toch een uitbraak zijn, dan moet iedere mogelijkheid tot verspreiding worden tegengegaan en iedere dreiging direct worden bestreden. Een snelle opsporing van het virus is dus belangrijk. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt grotendeels bij de houder van de varkens.
© 2015 - 2024 Slapendrijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…
Gezondheid van varkens: belangrijkste ziektesGezondheid van varkens: belangrijkste ziektesDieren zijn soms net mensen: ze worden ziek. In de veehouderij is gezondheid een belangrijke graadmeter, zo ook in de va…
Klassieke varkenspestDe klassieke varkenspest, KVP, is een besmettelijke virusinfectie bij varkens. De sterfte onder besmette dieren kan oplo…
Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift (Engels: antigenic shift) is het vermogen van een virus om een nieuw subtype virus te vormen, dit middels…

Meest voorkomende ziektes bij een caviaElke cavia is net zo als ieder mens wel eens een dag wat minder fit. Er zijn enkele ziektes die vrij vaak voor komen bij…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AnemieGezondheidsproblemen bij de hond: AnemieIs uw hond tegenwoordig ook zo snel moe na het spelen? Ziet zijn tandvlees er witter uit dan normaal? Hijgt hij zeer vee…
Bronnen en referenties
  • http://www.veearts.nl/dierziekten/afrikaanse-varkenspest/
  • http://www.wageningenur.nl/nl/show/Afrikaanse-varkenspest.htm
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/dna-profiel-varken-doorbraak-voor-medisch-onderzoek (foto)
Slapendrijk (23 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.