Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reu
De prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier staat onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Wanneer een reu niet gecastreerd is, is de kans groot dat de prostaat op latere leeftijd vergroot. Het gaat om een goedaardige vergroting, maar het kan op termijn wel voor problemen zorgen, zoals druk op de urinebuis en endeldarm. De hond heeft moeite met het ontlasten en soms plast hij bloed of moet hij hard persen. In sommige gevallen is het nodig om de hond te laten castreren.
De prostaat
De prostaat is een klier dat onderdeel is van het mannelijke voortplantingssysteem dat vlak onder de blaasuitgang om de plasbuis heen ligt. Het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden tijdens een zaadlozing. Onder invloed van hormonen begint deze klier op een bepaalde leeftijd te groeien. Meestal is de prostaat bij niet gecastreerde reuen vanaf de leeftijd van vijf jaar vergroot. Het gaat om een goedaardige prostaatvergroting, die bij meer dan 80 procent van de intacte reuen op latere leeftijd voorkomt. Een vergrote prostaat hoeft niet altijd tot klachten te leiden, maar het komt regelmatig voor dat het uiteindelijk kan leiden tot problemen.
Hoe de prostaatvergroting ontstaat
Naarmate de hond ouder wordt, verandert de hormoonhuishouding. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron speelt een grote rol bij het ontstaan van een vergroting van de prostaat. Door de verandering van de verhouding tussen testosteron en het hormoon oestrogeen, vergroot deze klier. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon, dat ook bij reuen voorkomt, maar dan in een veel kleinere hoeveelheid dan bij een teefje. Het is niet altijd duidelijk waardoor deze aandoening ontstaat. Het wordt ook wel met de medische benaming
“benigne prostaat hyperplasie” genoemd.
De klachten
De prostaat kan druk geven op de omliggende weefsels, zoals op de urinebuis en endeldarm. De hond krijgt moeite met poepen en plassen en er kan bloed in de urine zitten. Vaak heeft de hond last van een terugkerende urineweginfectie. Er kunnen cysten (holtes gevuld met vocht) ontstaan in de prostaat die soms erg groot kunnen worden en daardoor op de darmen drukken. De hond kan met moeite zijn ontlasting kwijt en soms heeft de ontlasting een afgeplatte vorm. Hij moet vaak erg hard persen voordat er wat uit komt.
Hieronder volgen de klachten die kunnen ontstaan door de vergrote prostaat:
- Uitscheiding uit plasbuis
- Bloed plassen
- Pijn in de buik
- Moeite hebben met lopen of wijdbeens lopen
- Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
- Moeite met poepen en plassen
- Koorts
- Prostaatontsteking
- Prostaatabces
- Urineweginfectie
Diagnose
Om de diagnose te stellen, bestaan er verschillende onderzoeken, zoals een rectaal onderzoek, het maken van een röntgenfoto of een echo. De verschijnselen van een vergrote prostaat zijn vaak erg typisch en de diagnose kan vaak door middel van een rectaal onderzoek worden vastgesteld. Door middel van een echo kunnen cysten in beeld worden gebracht en wordt het duidelijk of het om een tumor gaat of een cyste. Om een ontsteking te achterhalen, wordt er een microscopisch onderzoek of een kweek uitgevoerd. Een vergrote prostaat is meestal gevoeliger voor het krijgen van een bacteriële infectie en vaak komen bacteriën via de urinebuis in de prostaat terecht.
Behandeling
Wanneer de hond geen klachten heeft, is een behandeling meestal niet nodig. Door het mannelijke geslachtshormoon te beïnvloeden, kan de prostaat in grootte afnemen waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Soms wordt er gekozen voor een castratie, chemische castratie of voor medicijnen die de ervoor zorgen dat testosteron niet meer op de prostaat kan inwerken. Na een castratie zal de prostaat in enkele weken kleiner zijn geworden en na ongeveer 12 weken is het voldoende verkleind. Er wordt geadviseerd om een reu ouder dan vijf jaar hierop jaarlijks te laten controleren door de dierenarts, bijvoorbeeld tijdens zijn jaarlijkse controle.
Lees verder