Hondenziekten: prostaatproblemen
Een reu heeft zijn prostaatklier nodig voor de voortplanting. Vooral bij oudere honden kunnen er geleidelijk prostaatklachten ontstaan omdat de prostaatklier groter wordt. De hond kan moeilijker plassen en het doet soms pijn. Daarnaast kan de prostaat ontstoken raken. De infectie ontstaat dan meestal vanuit de blaas en de klachten ontstaan snel. Castratie kan het probleem verhelpen, maar dit is nogal een ingreep. Met wat aanpassingen, kun je het leven van de hond vaak al een stuk aangenamer maken.
De prostaatklier
Voor reuen is de prostaatklier zowel een vloek als een zegen. Deze klier ligt onder de blaas en voegt vocht toe aan de zaadcellen. Hierdoor kan het sperma zich voortbewegen na de bevruchting met het vrouwtje (teefje). De prostaatklier, ook wel voorstanderklier genoemd is nodig voor de voortplanting. Als de hond wat ouder wordt, wordt de prostaatklier vaak groter, waardoor het druk kan uitoefenen op de urinebuis of de darmen. Als er sprake is van een infectie, wordt plassen pijnlijk. Een ontstoken prostaatklier wordt ook wel
prostatitis genoemd.
De symptomen
Een reu met prostaatproblemen moet meerdere malen op een dag plassen en doet dit soms onder luid gejank. Soms zitten er wat druppeltjes bloed in de urine. Hoewel een reu normaal gesproken vaak meerdere plasjes doet, is er wel een verschil te zien met normaal. De hond kan wat stijf zijn met lopen omdat hij de pijnlijke druk wil verlichten van de gezwollen prostaat. Je kunt prostaatproblemen voorkomen of behandelen, door hem te laten castreren. Dit is een operatie en daardoor nogal een ingreep.
Wat je zelf kunt doen
Als je liever niet wilt opereren, kun je zelf van alles proberen om het leven van je hond aangenamer te maken. Een gezwollen of geïnfecteerde prostaat drukt op de urinebuis. Het is voor de hond lastiger om te plassen. Geef hem meer tijd om te plassen en wees bereid dat je wat vaker met hem uitgaat. Als hij een poging doet om te plassen, wacht dan geduldig totdat hij klaar is. Hier volgen nog wat tips wat je kunt voor je hond:
Verzacht de ontlasting
Omdat de prostaat ook tegen de dikke darm kan aandrukken, kan het voor de hond wat moeilijker zijn om zich te ontlasten. Daarom kun je zijn ontlasting wat verzachten door hem pompoen uit blik te geven of wat zemelen toe te voegen aan zijn eten. De vezels die hierin zitten maakt de ontlasting wat zachter, waardoor het gemakkelijker langs de opgezette prostaat kan. Mocht dit alsnog problemen opleveren, kun je via de dierenarts een middel vragen om zijn ontlasting te verzachten.
Laat hem drinken
Een infectie van de prostaatklier ontstaat meestal doordat er vanuit de urinebuis bacteriën naar binnen dringen. Dit ontstaat als de blaas niet voldoende geleegd wordt, waardoor er urine achterblijft. Bacteriën kunnen hier prima in gedijen en vermenigvuldigen. Door meer te drinken, zal de hond ook meer gaan plassen. Hierdoor worden de bacteriën weggespoeld waardoor de kans op een infectie kleiner wordt. Moedig je hond daarom aan om meer te drinken. Zet zijn drinkbak op een plaats waar hij gemakkelijk bij kan en laat hem elke keer voordat je naar buiten gaat en weer thuiskomt wat drinken. Een klein beetje extra water kan al baten.
Doe rustig aan
Prostaatproblemen kunnen pijnlijk zijn en de hond zal weinig zin hebben om te rennen of spelen. Het liefst blijft hij de hele tijd op dezelfde plek liggen. Beweging is goed voor de darmpassage en dus goed tegen verstopping. Maar een overdaad aan beweging schaadt. Doe kalm aan en wandel op een rustig tempo totdat hij zich wat beter voelt.
Verlicht de pijn
Als je hond pijn heeft aan zijn prostaatklier, kun je hem een aspirine in drageevorm geven. Geef hem 20 milligram per kilo lichaamsgewicht, maximaal driemaal per dag. Geef het bij voorkeur door zijn voer heen gemengd zodat de kans op maagklachten kleiner wordt. Omdat aspirine bijwerkingen heeft, kan het zijn dat de dierenarts een andere pijnstiller voorschrijft die beter door een hondenmaag wordt verdragen.
Naar de dierenarts
Als het gaat om een vergrote prostaat, ontstaat de verdrukking geleidelijk waardoor de klachten ook geleiding ontstaan. Meestal zijn er pas problemen als de hond op leeftijd is. Een infectie daarentegen komt heel snel opzetten. Omdat het een infectie is, kan het zich door het hele lichaam verspreiden. Gezien het gevaar wat hierbij kan komen kijken, is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan.
Lees verder