Hondenziekten: prostaatproblemen

Hondenziekten: prostaatproblemen Een reu heeft zijn prostaatklier nodig voor de voortplanting. Vooral bij oudere honden kunnen er geleidelijk prostaatklachten ontstaan omdat de prostaatklier groter wordt. De hond kan moeilijker plassen en het doet soms pijn. Daarnaast kan de prostaat ontstoken raken. De infectie ontstaat dan meestal vanuit de blaas en de klachten ontstaan snel. Castratie kan het probleem verhelpen, maar dit is nogal een ingreep. Met wat aanpassingen, kun je het leven van de hond vaak al een stuk aangenamer maken.

De prostaatklier

Voor reuen is de prostaatklier zowel een vloek als een zegen. Deze klier ligt onder de blaas en voegt vocht toe aan de zaadcellen. Hierdoor kan het sperma zich voortbewegen na de bevruchting met het vrouwtje (teefje). De prostaatklier, ook wel voorstanderklier genoemd is nodig voor de voortplanting. Als de hond wat ouder wordt, wordt de prostaatklier vaak groter, waardoor het druk kan uitoefenen op de urinebuis of de darmen. Als er sprake is van een infectie, wordt plassen pijnlijk. Een ontstoken prostaatklier wordt ook wel prostatitis genoemd.

De symptomen

Een reu met prostaatproblemen moet meerdere malen op een dag plassen en doet dit soms onder luid gejank. Soms zitten er wat druppeltjes bloed in de urine. Hoewel een reu normaal gesproken vaak meerdere plasjes doet, is er wel een verschil te zien met normaal. De hond kan wat stijf zijn met lopen omdat hij de pijnlijke druk wil verlichten van de gezwollen prostaat. Je kunt prostaatproblemen voorkomen of behandelen, door hem te laten castreren. Dit is een operatie en daardoor nogal een ingreep.

Wat je zelf kunt doen

Als je liever niet wilt opereren, kun je zelf van alles proberen om het leven van je hond aangenamer te maken. Een gezwollen of geïnfecteerde prostaat drukt op de urinebuis. Het is voor de hond lastiger om te plassen. Geef hem meer tijd om te plassen en wees bereid dat je wat vaker met hem uitgaat. Als hij een poging doet om te plassen, wacht dan geduldig totdat hij klaar is. Hier volgen nog wat tips wat je kunt voor je hond:

Verzacht de ontlasting

Omdat de prostaat ook tegen de dikke darm kan aandrukken, kan het voor de hond wat moeilijker zijn om zich te ontlasten. Daarom kun je zijn ontlasting wat verzachten door hem pompoen uit blik te geven of wat zemelen toe te voegen aan zijn eten. De vezels die hierin zitten maakt de ontlasting wat zachter, waardoor het gemakkelijker langs de opgezette prostaat kan. Mocht dit alsnog problemen opleveren, kun je via de dierenarts een middel vragen om zijn ontlasting te verzachten.

Laat hem drinken

Een infectie van de prostaatklier ontstaat meestal doordat er vanuit de urinebuis bacteriën naar binnen dringen. Dit ontstaat als de blaas niet voldoende geleegd wordt, waardoor er urine achterblijft. Bacteriën kunnen hier prima in gedijen en vermenigvuldigen. Door meer te drinken, zal de hond ook meer gaan plassen. Hierdoor worden de bacteriën weggespoeld waardoor de kans op een infectie kleiner wordt. Moedig je hond daarom aan om meer te drinken. Zet zijn drinkbak op een plaats waar hij gemakkelijk bij kan en laat hem elke keer voordat je naar buiten gaat en weer thuiskomt wat drinken. Een klein beetje extra water kan al baten.

Doe rustig aan

Prostaatproblemen kunnen pijnlijk zijn en de hond zal weinig zin hebben om te rennen of spelen. Het liefst blijft hij de hele tijd op dezelfde plek liggen. Beweging is goed voor de darmpassage en dus goed tegen verstopping. Maar een overdaad aan beweging schaadt. Doe kalm aan en wandel op een rustig tempo totdat hij zich wat beter voelt.

Verlicht de pijn

Als je hond pijn heeft aan zijn prostaatklier, kun je hem een aspirine in drageevorm geven. Geef hem 20 milligram per kilo lichaamsgewicht, maximaal driemaal per dag. Geef het bij voorkeur door zijn voer heen gemengd zodat de kans op maagklachten kleiner wordt. Omdat aspirine bijwerkingen heeft, kan het zijn dat de dierenarts een andere pijnstiller voorschrijft die beter door een hondenmaag wordt verdragen.

Naar de dierenarts

Als het gaat om een vergrote prostaat, ontstaat de verdrukking geleidelijk waardoor de klachten ook geleiding ontstaan. Meestal zijn er pas problemen als de hond op leeftijd is. Een infectie daarentegen komt heel snel opzetten. Omdat het een infectie is, kan het zich door het hele lichaam verspreiden. Gezien het gevaar wat hierbij kan komen kijken, is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Huidaandoeningen hondHuidaandoeningen hondDe huid van een hond heeft veel te verduren en kan vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Er kunnen bijvoorbeeld bacte…
Help, mijn hond heeft gif gegetenHelp, mijn hond heeft gif gegetenAls het om eten gaat zijn honden niet altijd even kieskeurig. Hij kan net zo gemakkelijk iets van de straat opeten, een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Novajiang, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.