nieuws uitgelicht

Zeehondengriep in Nederland, maar wat is Zeehondengriep?

Zeehondengriep in Nederland, maar wat is Zeehondengriep? Wetenschappers van de Erasmus Universiteit en deskundigen van Zeehondencrèche Pieterburen hebben op 17 november 2014 bekend gemaakt dat er zeehondengriep is geconstateerd. De zeehondengriep is geconstateerd bij zeehonden die verbleven in het oostelijke deel van de Waddenzee. Het virus van de zeehondengriep lijkt te zijn overgewaaid uit Duitsland. In Duitsland werden alleen al in oktober 2014 ruim 500 dode zeehonden gevonden. De deskundigen van Zeehondencrèche Pieterburen houden er nu rekenschap mee dat ook in Nederland veel zeehonden zullen sterven aan de gevolgen van zeehondengriep. Het griepvirus dat al veel zeehonden ziek heeft gemaakt, is afkomstig van een vogel. De nu geconstateerde zeehondengriep is van een nieuw type en daarmee heeft dit virus de stap van vogel naar zoogdier dus gemaakt. Er is nog niet vastgesteld dat de zeehondengriep ook gevaarlijk is voor mensen.

Zeehondengriep in Duitsland & Nederland

Sinds oktober 2014 is Duitsland opgeschrikt door honderden ernstig zieke en dode zeehonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een influenzavirus, griep dus. Het gaat om de variant H10N7. De H10N7 is afkomstig van vogels en al eerder werd het influenzavierus vastgesteld in Denemarken. Sinds 17 november 2014 is er ook officieel vastgesteld dat het H10N7-virus nu ook al Nederland heeft bereikt. In de dagen voordat er met zekerheid gezegd kon worden dat er ook in Nederland zeehondengriep heerste, werden er op platen van het oostelijk deel van het Waddenzeegebied al honderden zieke en dode zeehonden aangetroffen. Nadat er monsters waren afgenomen, van de aangetroffen dode zeehonden, konden wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam de zeehonden onderzoeken om vast te stellen dat het inderdaad het H10N7-virus betrof. Hoewel het H10N7 virus afkomstig is van vogels en er dus eigenlijk en feitelijk sprake is van vogelgriep bij zeehonden, is een relatie met de van vogelgriep bij kippen in Hekendorp, die op 15 november 2014 werd vastgesteld, niet aangetoond. Zeehonden, die besmet zijn met het H10N7 en dus besmet zijn met de zeehondengriep, hebben geen ziekteverschijnselen die zich aan de buitenkant van het zoogdier openbaren. Zo zijn de zieke zeehonden, die besmet zijn met de zeehondengriep, zwak en reageren niet meer alert en vertonen evenmin geen gezond vluchtgedrag bij verstoring meer. Deze wijzigingen in gedrag waren aanleiding om te onderzoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze gedragsverandering.

Vaccin

Voor bestrijding van de de zeehondengriep, het H10N7-virus, is op dit moment nog geen vaccin beschikbaar. Dit betekent dat dierenartsen op dit moment, wegens het ontbreken van een goed medicijn, nog niet instaat zijn om de zieke zeehonden te helpen. Hierdoor zal naar verwachting ongeveer 15% van de gehele Nederlandse zeehondenpopulatie sterven. Dit betekent dat er rekenschap mee moet worden gehouden dat er op zeer korte termijn ruim duizend dode zeehonden zullen zijn. Wel zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen het H10N7-virus. Dit met het doel om zieke zeehonden in de toekomst wellicht in te kunnen enten tegen dit gevaarlijke virus.

H10N7 en de gevaren voor de mens

Volgens de directeur van Zeehondencrèche Pieterburen wordt er op dit moment nog niet gevreesd voor de gevaren voor de volksgezondheid voor mensen. Wel is het vogelgriepvirus H10N7 in 2004 in Egypte bij mensen vastgesteld. Twee kinderen van een pluimveehandelaar werden destijds ziek.

Enige voorzichtigheid is dus wel van belang. ER zijn speciale veiligheidsvoorschriften van kracht. Zo moeten hulpverleners met het omgaan met zeehonden speciale handschoenen dragen. Aanbevolen wordt dit vooral te doen de eerste opvang van de zieke zeehonden.

Wat moet men doen als men een zieke of dode zeehond vindt?

Wanneer men een dode of zieke zeehond vindt, dan kan men het vinden van de zeehond direct telefonisch melden bij een zeehondencentrum. Vooral de mensen die een dode zeehond vinden worden sterk aangeraden om geen zieke of dode zeehond aan te raken. Dit dwingende advies staat in verband met de aanwezigheid van een mogelijk besmettingsgevaar. Ook wordt er voor gewaarschuwd om er op te letten en er in ieder geval er voor te zorgen dat de hond niet aan de getroffen zeehond kan komen. Geadviseerd wordt om de hond te muilkorven en niet meer los te laten lopen op het strand.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1988West-Duitsland is het gastland voor het EK van 1988. Dit jaar weet België zich niet te kwalificeren voor de eindronde va…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
EK voetbal 1976Tijdens het EK van 1976 in Joegoslavië bereikt Nederland voor het eerst in de geschiedenis de finaleronde van het EK. Ne…
EK voetbal 20002000 is het jaar dat het EK voor het eerst wordt georganiseerd in het nieuwe millennium. Het is de 11 editie van dit imm…

Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuZiekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuDe prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier s…
Kopziekte bij koeien en schapenKopziekte bij koeien en schapenKopziekte is een ziekte die voorkomt bij koeien en schapen. Het is een ziekte die ontstaat als gevolg van een magnesiumt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The3cats, Pixabay
  • http://www.volkskrant.nl/binnenland/zeehondengriep-bereikt-nederland~a3792440/
  • http://www.zeehondencreche.nl/home/
  • http://www.ecomare.nl/fileadmin/ecomare/data/Persberichten/2014/10-Oktober/qena-zeehondengriep-27-10.pdf
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.