Verstopping (obstipatie) bij hond: wat te doen

Verstopping (obstipatie) bij hond: wat te doen Het komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij honden komen er stoelgangproblemen voor als gevolg van een verstopping. Als eigenaar ken je het patroon van de stoelgang van je hond. Als je de hond uitlaat, zie je dat hij probeert zijn ontlasting kwijt te raken en dat dit na veel moeite niet of nauwelijks lukt. Gelukkig kun je er als eigenaar een hoop aan doen om de stoelgang te bevorderen. Als behandeling niet mag baten of je hond is ziek, ga dan naar de dierenarts. Wat zijn de oorzaken van verstopping en wat kun je hieraan doen?

Verstopping

Ook honden kunnen last hebben van verstopping. Het wordt ook wel constipatie of obstipatie genoemd. Het is de medische benaming voor een langzame of moeizame stoelgang. Je herkent het als je als baasje eindeloos staat te wachten totdat je hond eindelijk zijn behoefte heeft gedaan. Soms doet de hond meerdere pogingen. In sommige gevallen wil het helemaal niet lukken en komt er geen ontlasting. Dit is voor zowel het baasje als de hond erg vervelend.

De gevaren van verstopping

In de darmen zitten bacteriën die afvalstoffen aanmaken. Dit wordt normaal gesproken afgevoerd met de ontlasting. Als dit niet via de stoelgang wordt verwijderd, kunnen er teveel afvalstoffen zich ophopen in de darmen. De darmen kunnen deze hoeveelheid niet aan en geven de afvalstoffen af aan de bloedbaan. Deze zijn schadelijk en giftig, en vormen een bedreiging voor de gezondheid van je hond.

Oorzaken

Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten waardoor er ergens een blokkade is ontstaan in de darmen. Het voedsel stapelt zich op in de darmen en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Scherp en hard voedsel zoals botten zijn moeilijk te verteren, dit kan tot verstopping leiden. Teveel vezels en te weinig drinken kunnen ook oorzaken zijn. Door het tekort aan vocht wordt de stoelgang droog en hard. In sommige gevallen zit er een tumor in de darmen, waardoor er een blokkade ontstaat. Het kan ook voorkomen bij oudere honden, waarvan de darmen minder goed functioneren.

Hoe weet je of jouw hond hier last van heeft?

Dit is niet het leukste onderdeel van het houden van een hond, maar je moet zorgen dat je het ontlastingspatroon van je hond goed kent. Het kan vervelend zijn als je lang moet wachten voordat je hond iets heeft gedaan. Als je hond het de hele tijd probeert, maar er komt niet of het duurt erg lang, dan heeft je hond last van verstopping. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om te bepalen of je hond een verstopping heeft. Als je hond altijd los loopt, heb je minder zicht op zijn ontlasting.

Symptomen

Naast dat je controleert of je hond regelmatig ontlasting heeft en hoe vaak, is het belangrijk te controleren hoe zijn ontlasting eruit ziet. Een duidelijk teken van verstopping is bloederig slijm dat meekomt met de ontlasting. De hond kan last krijgen van winderigheid. Andere symptomen zijn dat je hond ineens geen zin meer heeft in eten, ook niet in iets wat hij normaal gesproken lekker vindt. Hij wordt lusteloos en wil niet meer spelen. Verder kan hij veel liggen, veel slapen en hij kan beginnen met braken.

Wat kun je doen?

Als je hond moeite heeft met zijn ontlasting, is dit voor je hond ook erg vervelend. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt proberen om zijn stoelgang te bevorderen. Hierna volgen een aantal tips:

Voer hem vezels

Veel vezels in het voedsel zorgen ervoor dat de ontlasting wordt vergroot omdat het water aantrekt. Het maakt de stoelgang gemakkelijker en stimuleert de passage door de darmen. Zo houden honden over het algemeen erg van pompoen uit blik, wat erg veel vezels bevat. Meng dit door zijn normale voer totdat de stoelgang weer op gang is gekomen.

Geef hem bonen

Gedroogde bonen zijn erg vezelrijk en vormen een goede toevoeging aan het menu van je hond. Je hoeft niet zelf bonen te koken, maar kunt simpelweg bonen uit een blik gebruiken. Honden zijn meestal erg dol op ingeblikte sperziebonen.

Restjes van het avondeten

Onder normale omstandigheden wordt het afgeraden om honden restjes van het avondeten te voeren. De ontlasting wordt er anders te zacht van wordt. Bij verstopping kan dat echter juist zijn wat de hond nodig heeft. Daarom mag je hem trakteren op rauwe of gekookte groenten. Vermijd zuivelproducten en vette restjes, want die leiden gemakkelijk tot diarree.

Meng lijnzaad door zijn voer

Ook kun je lijnzaad gebruiken om de stoelgang op peil te houden en dit door zijn voer mengen. Het is een natuurlijk maar ook krachtig laxeermiddel. Een kleine hond mag een halve theelepel door zijn eten krijgen en een grote hond twee theelepels. Pas op met lijnzaad als je hond een darmontsteking of ingewandsproblemen heeft gehad.

Beweging

Net als alle andere spieren in het lichaam van de hond werkt de dikke darm bij voldoende beweging het beste. Geef je hond veel beweging, ga regelmatig met hem uit en maak minstens twee keer per dag een lange wandeling van het liefst minimaal een uur.

Naar de dierenarts

Het kan zijn dat je hond weer beter wordt zonder behandeling en dat de verstopping vanzelf weer verdwijnt. Als bovengenoemde niet helpt, of de hond maakt een zieke indruk of in geval van twijfel moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. De dierenarts zal een lavement toedienen. Een lavement wordt rechtstreeks verbonden met het rectum van de hond. Het zal de stoelgang verzachten en losser maken, waardoor het kan worden afgevoerd. Een lavement heeft niet altijd succes. Als dit niet lukt, zal de dierenarts de stoelgang handmatig moeten verwijderen of anders met een operatie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Dierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsDierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsIn Nederland zie je steeds vaker een nauwe samenwerking tussen dierenartsen en dierenfysiotherapeuten in de behandeling…
Alledaagse verwondingen hond: hoe te behandelenAlledaagse verwondingen hond: hoe te behandelenDoor zijn enthousiasme kan je onbezorgde viervoeter zich lelijk verwonden. Zo kan een hond zich tijdens het rennen bezer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
  • www.hondencentrum.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.