Ziekte van Marek bij kippen herkennen

Ziekte van Marek bij kippen herkennen Een kip of haan die steeds dreigt om te vallen of met een poot omhoog loopt alsof het een paradepas is? Een kip of haan die met zijn kop bijna over de grond gaat en niet meer fier omhoog kijkt, of een poot heeft die naar achteren of naar voren wijst? Dan is een ding zeker: het beestje heeft de klassieke ziekte van Marek ook wel de Marekse verlamming genoemd. Het is een ongeneeslijke en dodelijke kippenziekte. Een ziekte die zich kenmerkt door tumorvorming van weefsel dat afweerstoffen produceert. Eenzijdige verlamming komt bij deze ziekte ook veelvuldig voor. De ziekte van Marek komt ook voor bij kalkoenen, fazanten, kwartels en patrijzen. Naast de klassieke vorm bestaan ook de Acute (ingewanden) en Oculaire (ogen) vormen van Marek.

Ziekte van Marek: een ongeneeslijke en dodelijke kippenziekte

Kippen houden als hobby is erg leuk. Het gekakel van de hennen en het gekraai van de haan is voor velen een bron van plezier, evenals het rapen van de gelegde eieren en het zien opgroeien van kuikens. Maar deze hobby wordt minder leuk als een dodelijke ziekte in het hok of in de ren uitbreekt. Een van die gevreesde ziekten is de Ziekte van Marek.

De ziekte van Marek kent drie vormen

  • de klassieke Marek
  • de acute Marek of de ingewands Marek
  • de oculaire vorm van Marek of grijze oogblindheid

De klassieke ziekte van Marek of Marekse verlamming

Het is een ongeneeslijke en dodelijke ziekte die niet alleen bij kippen, maar ook bij kalkoenen, fazanten, kwartels en patrijzen voorkomt.

Kenmerkend voor de klassieke ziekte van Marek is de vorming van tumoren in

  • lichaamszenuwen van organen (geslachtsorganen, milt, nieren, longen, hart),
  • spieren
  • de huid

De klassieke Marek is meestal te herkennen aan de bewegingen van kip. Die bewegingsstoornissen zijn het gevolg van aantasting van lichaamszenuwen.

De afwijkingen bij de klassieke vorm

  • Verlammingsverschijnselen. Marek geeft meestal eenzijdige verlammingen, dus één poot verlamd.
  • Draainek
  • Voorzichtig en moeilijk lopen, hoog optillen poot
  • door de poten zakken
  • Omvallen tijdens het lopen
  • Vuistvorming van de tenen
  • De poot wijst naar voren of naar achteren
  • De kip laat de kop hangen

Als je de besmette kip zelf niet doodt, kan het nog maanden duren voordat het dier uiteindelijk aan de ziekte sterft.

Acute Marek of de ingewands Marek

Acute Marek komt vooral voor bij hennetjes en haantjes vanaf 6 weken, maar de eerste verschijnselen worden meestal pas tussen 12 en 20 weken geconstateerd, meestal het eerst in de geslachtsorganen, vervolgens in andere organen. maag, hart, en lever, longen en nieren.

Kenmerken van Acute Marek

  • Kam en lellen worden bleker
  • De poten worden bleker
  • Snel vermageren, ondanks voldoende gegeten te hebben (Het voedsel komt door de celgroei niet in de maag, maar in organen in de buikholte.)

Oculaire vorm van Marek of Grijze oogblindheid

Bij de Oculaire vorm van Marek wordt de iris van het oogaangetast. Er zijn tumoren gegroeid op het regenboogvlies (iris) in het oog. Meestal gaat het om kippen die net aan de leg zijn of rond die leeftijd.

aangetast regenboogvlies / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)aangetast regenboogvlies / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De afwijkingen bij de Oculaire vorm van Marek
  • Kleurveranderingen van het pigment van het oog(ogen zijn normaal oranjeachtig en worden nu grijs)
  • Niet meer kunnen vergroten en verkleinen van de pupil
  • Verandering van de vorm van de pupil
  • Blind worden van de kip

De ziekte van Marek is ongeneeslijk dus dodelijk

De besmetting van de ziekte van Marek gebeurt altijd tijdens de eerste levensdagen. Het stof in het kippenhok is de belangrijkste factor. Het verspreidt niet alleen het virus, maar houdt het ook 'vast' in het hok. De eieren zelf spelen geen rol in de overbrenging van de ziekte, maar wel het stof in de veertjes die er aan zijn vastgeplakt.
De ziekte van Marek in welke vorm ook is niet erfelijk.

Verspreiding van het Marekvirus

Hoe kan een kip door het virus worden getroffen?
Dat kan
  • via de lucht
  • via de huid
  • via veerschilfers
  • via eieren met vastgeplakte veertjes

Is een hennetje of haantje besmet met het Marekvirus dan is het ten dode opgeschreven, omdat er geen genezend medicijn voor is. Er is wel een preventief medicijn.

Voorkomen van de ziekte van Marek

Om de ziekte van Marek te voorkomen kunnen enkele maatregelen worden getroffen.
  • De beste methode. preventief inenten. Eéndagskuikens éénmalig vaccineren met een onderhuidse injectie of een injectie in de spieren.
  • Kuikens de eerste weken niet opfokken in de buurt van de ouders.
  • Verschillende leeftijden van kuikens van elkaar gescheiden houden.

Behalve deze ziekte komen ook bloedluis, kalkpoten en snot regelmatig voor. Ook in de kippenhokken van de 'hobbyboeren'.
© 2012 - 2025 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteSnot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteDe ziekte snot is een ademhalingsziekte bij kippen met diverse ontstekingen. O.a. in de neusholte, de oogholte en de oog…
Coccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenCoccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenCoccidiose is een kippenziekte die in de pluimvee-industrie veel voorkomt. Maar ook hobbyfokkers kunnen er mee te maken…
De symptomen en de behandeling van kippenziektesDe symptomen en de behandeling van kippenziektesKippen kunnen om verschillende redenen ziek worden. Belangrijk is om deze kippenziektes snel te herkennen en adequaat te…
Help, mijn kip legt geen eierenHelp, mijn kip legt geen eierenHet voordeel van het houden van hennen is dat je kunt genieten van je eigen lekkere eitjes. Maar het kan gebeuren dat ee…

Kattenziekten: hartaandoeningKattenziekten: hartaandoeningHartaandoeningen komen vrij veel voor bij katten. Vaak wordt er gedacht dat de kat plotseling ziek wordt, maar meestal s…
Bultrug - stranding op de Razende BolBultrug - stranding op de Razende BolOp 12 december 2012 strandt een bultrug op de Razende Bol bij Texel. Het dier was de weg kwijt en stuitte op zoek naar d…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen
  • Boerenhave
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reacties

Carien, 29-04-2017
Komt deze ziekte ook bij oude {10 jaar} kippen voor? Deze kip kan sinds een aantal weken bij niet lopen, gaat na 2meter weer zitten, kip eet nog goed Reactie infoteur, 03-05-2017
Ik denk dat dit toch echt door de ouderdom van de kip komt.

Peter, 31-10-2016
Bedankt voor het interessante stukje over Marek. Reactie infoteur, 31-10-2016
Fijn dat je het waardeert.

Alie, 15-03-2013
Ik heb een haantje. Zit nu al 3 maanden binnen bij mij. Hij houdt zijn kop scheef en kan bijna niet staan. Heeft hij dan deze ziekte? Hij kukelt wel als hij de andere hoort. Ik hoop dat hij niet de ziekte van marek heeft. Ik ben ook bij de dierenarts geweest, die heeft wormenpoeder gegeven en vitamine, maar niks helpt. Ik vindt het zo erg dat ik hem toch kwijt raak. Reactie infoteur, 15-03-2013
Dag,
gezien de symptomen die u omschrijft vrees ik dat het deze ziekte is. kop scheef en niet staan of omvallen. Ik heb zelf een haan gehad die het bijna een jaar heeft volgehouden. Hij kraaide nog heel lang en at gewoon tot zijn laatste dag. De dag dat we zelf moesten ingrijpen om het lijden, wat het toen was geworden, te beëindigen.
Ik kan geen ander antwoord geven, helaas.
Sterkte.

Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 14-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.