Een tamme kip als huisdier

Een tamme kip? Dat klinkt raar. Niet veel mensen houden tamme kippen. Als ze kippen hebben zijn die meestal voor de eieren, en de kippen zitten dan in een hok. Dat is eigenlijk best jammer want kippen zijn hele leuke dieren om als huisdier te houden. Lees hier alles wat u moet weten wanneer u voor een tamme kip kiest!

Waarom een kip?

Kippen kunnen heel makkelijk tam gemaakt worden. Het is het leukste als u uw kip vanaf kuikentje heeft. Kuikentjes zijn makkelijker tam te maken en ze zijn erg leuk om te houden. De kip komt bijvoorbeeld graag bij u op schoot zitten, hij achtervolgt u misschien en hij eet uit uw hand. Bovendien krijgt u meestal elke dag een lekker vers ei. Ook kunnen kippen goed bij andere dieren gehouden worden, er moet dan alleen wel op gelet worden dat uw andere huisdier de kip niet pakt. Kippen zijn namelijk een goede prooi voor veel dieren.

Welk ras kan ik het beste kopen?

Het is belangrijk dat u een kip koopt die goed bij u past. U moet zich even goed verdiepen in de verschillende rassen.
Eerst moet u kijken naar de beschikbare ruimte. U kunt uw kip bijvoorbeeld door uw tuin laten lopen, dan heeft hij lekker veel ruimte en kunt u ook een grotere kip kopen. Als u wat minder ruimte voor uw kip heeft kunt u beter een krielkip kopen. Dit zijn de wat kleinere kippen. De rassen hebben allemaal verschillende eigenschappen en ze zien er allemaal anders uit. U kunt dan wat adressen opzoeken van mensen die kippen verkopen. Bezoek een paar van die adressen en denk er rustig over na. De kippen fokkers kunnen u ook veel betrouwbare informatie geven. Ook zijn er van ongeveer september tot januari kleindiertentoonstellingen. Ook hiervan kunt u veel informatie halen. Hier zijn veel verschillende rassen te zien, u kunt dan zelf goed de dieren met elkaar vergelijken.

Wilt u een kip kopen die niet zo goed kan fladderen en die ook niet makkelijk weg kan lopen omdat hij niet door zoveel gaatjes past kunt u het beste een Brahma kip kopen. Deze kippen zijn groot en kunnen daardoor minder goed fladderen en weglopen. Dit zijn ook erg leuke kippen die makkelijk tam te maken zijn.

Koop uw kip bij een fokker die betrouwbaar over komt en waarvan de kippen er goed en gezond uitzien. Als u dan weet welk ras u wilt kopen moet u er nog voor zorgen dat u geregeld heeft waar uw kip kan lopen, u moet uzelf verdiept hebben in wat hij eet en misschien is het alvast slim om te regelen dat iemand anders voor uw dier kan zorgen als u er niet bent of op vakantie gaat.

Wat eten kippen?

Kippen willen graag 1x, maar het liefste 2x per dag eten. U kunt ze dan een graan mix geven. U kunt daar ook legkorrel door vermengen. Ook is het goed als u uw kip iets van grit of gestampte schelpen binnen krijgt, u kunt ook maagkiezel door het voer vermengen. Hiermee kunnen de kippen hun eten beter verteren en kippen halen uit het grit calcium en dat is erg goed voor de botten. Ook wordt dit gebruikt om de eierschaal steviger te maken. Vanaf kuikentje kunt u ze al grit geven. Zorg er dan alleen voor dat de grit wat fijner gemalen is. De meeste kippen pikken die schilfertjes gewoon op. Mocht uw kip dat niet lekker vinden of de grid of maagkiezel niet op pikken kunt u ook gestampte eierschillen geven. Dit is net zo goed voor uw kip alleen is het wat meer werk om de eierschillen te vermalen. U kunt het beste even vragen aan de fokker waar u uw kip van koopt welk voer hij eerst kreeg. Kippen houden het liefst het voer wat ze gewend zijn. Voor de etensbakken kunt u ook kijken welke bakken de fokker van uw kip gebruikt. Uw kip is deze voerbak dan gewend. Voor de waterbakken geldt hetzelfde. Zorg er ook voor dat uw kip elke dag vers water krijgt.

U kunt ook nog wat extra aan uw kip geven. Kippen lusten bijna alles. U kunt ze bijvoorbeeld eens brood, rijst, groentes en fruit, en zelfs ei en kip eten ze. Dit kunt u gewoon bij het voer geven.

Het hok

Het is slim als alles alvast klaar staat voor uw kip als hij bij u aankomt. Wilt u uw kip gewoon los laten lopen? Door de tuin of zelfs door het huis? Als u uw kip door de tuin laat lopen is het wel handig om te zorgen dat er geen plantjes in staan waar de kip bij kan. De kip kan de plantjes namelijk makelijk kapot maken omdat kippen van nature in de grond naar voedsel zoeken.

Ook als de kip los mag lopen is het nog steeds fijn als uw kip een eigen plekje heeft. Dit hoeft niet groot te zijn als de kip los loopt, dan gebruikt de kip die plek meestal alleen om te slapen en om eieren te leggen. In het hokje moet dan dus een stok aanwezig zijn waar hij op kan slapen en een soort nestje waar de eieren gelegd kunnen worden. Sommige kippen gaan ook in een boom slapen. Dan zal de kip zijn hokje alleen gebruiken om eitjes in te leggen. Wil u niet dat uw kippen los lopen dan kunt u een hok maken met een ren. In het hok gaan de kippen meestal slapen en eitjes leggen en in de ren kunnen ze lekker scharrelen. Kippen kunnen goed tegen kou, maar wat minder goed tegen wind, regen en warmte. Het is dus belangrijk dat uw kippen droog en beschut kunnen zitten. Voor tegen de warmte is het belangrijk dat uw kippen in de schaduw kunnen zitten. Als het te koud wordt voor de kippen stoppen ze met eitjes leggen. Ook in dit hok moet een stok aanwezig zijn waar de kippen op kunnen slapen, en een plek waar de eieren gelegd kunnen worden. Van nature gaan de kippen hoog zitten om te slapen. Ze vinden het dus ook fijn als de stokken minimaal een halve meter boven de grond zijn. De stokken moeten ongeveer 5 tot 7 cm breed zijn. Dit kunt u aanpassen op de grootte van uw kippen. Grotere kippen hebben een dikkere stok nodig dan krielkippen.

Als bodem van de ren kunt u het beste beton gebruiken. Dit is makkelijk schoon te maken. Over het beton moet nog wel iets komen waar de kippen op kunnen lopen. Hier kunt u bijvoorbeeld houtkrullen over leggen. Het moet ook regelmatig ververst worden.

Geluid

Houd er rekening mee dat kippen wel geluid maken. Vooral hanen staan erom bekent dat ze hard kunnen kraaien. Maar ook de hennen kunnen er wat van. Zij kakelen als ze eten krijgen en ook als ze eieren leggen. Sommige mensen vinden het juist gezellig, wat geluid om zich heen. Maar houd ook rekening met de buren.

Mee naar huis

Eindelijk mag u uw kip op komen halen. Vervoer uw kip voorzichtig, het is een levend dier. U kunt de kip het beste in een afgesloten doos vervoeren. Het is dan donker in de doos, en daardoor blijft de kip veel rustiger. Leg wat hoor of stro op de bodem van de doos en zorg dat de doos niet te klein, maar ook niet te groot is. In een te grote doos gaat de kip namelijk schuiven. Vergeet niet dat er wel voldoende luchtgaatjes in de doos aanwezig moeten zijn. Liefhebbers en fokkers zullen speciale kippen vervoer kisten hebben. Dat is wel prettiger voor de kip. Op de kleindiertentoonstellingen zullen dat soort kisten ook aangeboden worden. Als de kip maar even vervoerd hoeft te worden is het niet nodig om hiervoor speciaal een kippen vervoer kist aan te schaffen. Probeer te vermijden dat u uw kip op gaat halen op een erg warme dag, daar kunnen kippen niet zo goed tegen. Als hij eenmaal in zijn nieuwe huis is aangekomen laat hem dan even met rust. Geef hem wat lekker schoon water en wat voer. Als uw kip een beetje gewend is kunt u gaan beginnen met het tam maken. Dit gaat vanzelf als u geregeld bij de kip in de buurt komt en hem veel aandacht geeft. U moet de kip wel rustig benaderen en niet opjagen. Dan heeft u na een tijdje een super leuk huisdier!
© 2011 - 2023 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratDe tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratEen tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voo…
De sugarglider, het nieuwe huisdierEen nieuw huisdier is steeds populairder aan het worden. Het is de sugarglider, oftewel de suikereekhoorn, een knaagdier…
De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningDe Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningEr zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soor…
Rat als huisdierDe meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn…

De Shamo en zijn geschiedenisDit artikel heb ik geschreven om te informeren over het ontstaan van dit mooie kippenras. Lees hieronder de belangrijkst…
Toilet training voor valkparkietenToilet training voor valkparkietenAls je je valkje tam wilt maken kan het zijn dat het op een gegeven moment gewoon niet meer lukt. De valkparkiet kan sch…
Bronnen en referenties
  • Foto: http://www.morguefile.com/archive/display/196632
  • Foto: http://www.morguefile.com/archive/display/107142
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.