Toilet training voor valkparkieten

Toilet training voor valkparkieten Als je je valkje tam wilt maken kan het zijn dat het op een gegeven moment gewoon niet meer lukt. De valkparkiet kan schrikken, vluchten etc. Ook kan het zijn dat het tam maken gewoon te lastig is in combinatie met een al tamme valkparkiet of een tweede niet tamme valkparkiet. Op die momenten is het handig om toilettraining toe te passen.

Wat staat er in dit artikel?


Hoe begin je met tam maken?

Het gewone tam maken begin je volgens het stappenplan. Dit staat al uitgelegd in het artikel 'De grasparkiet - Het tam maken'.

Wat is belangrijk voor het tam maken m.b.t. de huisvesting?

Zorg ervoor dat je nieuwe valkparkiet in een aparte kooi zit. Zo wordt hij of zij niet afgeleid door de andere valkparkieten. Ook is het belangrijk dat deze kooi dan in een andere ruimte staat die wel veel bezocht wordt door de mensen in het huis. Als je de andere valkparkieten in de huiskamer hebt staan, zet dan je nieuwe valkparkiet in de keuken of in een gang. Dit is ook belangrijk in verband met eventuele ziekten die je nieuwe vogel bij zich kan dragen. Het maakt daarbij niets uit of de vogel bij een kweker vandaan komt die nooit ziekten heeft. Door stress kunnen altijd sluimerende ziekten ontdekt worden. Er wordt aangeraden om de afzondering minstens 8 weken vol te houden. Tevens is dit dus een mooie tijd om de nieuwe valparkiet te laten wennen aan mensen.

De toilettraining

Als je deze stappen gevolgd hebt en je valkparkiet (of andere vogelsoort) wil maar niet tam worden, volg dan deze stappen:
  • Sluit alle deuren en ramen in huis. Als de vogel dan toch ontsnapt, kan hij niet naar buiten toe.
  • Zoek een kleine ruimte in je huis die niet ver van de kooi van je valkparkiet af is. Het is ook fijn als je de ruimte donker kan maken. De valkparkiet is namelijk rustiger in een donkerdere omgeving. Meestal gebruikt men het toilet omdat deze klein is en er geen afleidingen of verstopplaatsen voor de valkparkiet zijn.
  • Zorg dat er iets lekkers voor de vogel in de door jou uitgekozen ruimte ligt. Dit kan trosgierst of bijvoorbeeld een snoepstaaf zijn.
  • Zorg ook dat er geen wegvlucht mogelijkheid voor je valkparkiet is. Sluit dus alle deuren en ramen.
  • Pak je vogeltje uit de kooi. Je kunt dit met een handdoek doen als de valkparkiet nog wel eens wil bijten. Zorg dat je de valkparkiet goed vasthoud, anders is hij of zij weg. Zelf hield ik mijn valkparkiet altijd tegen mijn borst aangedrukt. Met de handdoek over zijn vleugels, kun hij niet ontsnappen.
  • Ga naar de door jou uitgezochte ruimte. Vanaf nu noem ik dit toilet.
  • Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven. Op een gegeven moment zal hij toch zwichtten voor het lekkers.
  • Als hij bij de eerste keer al bij je is komen zitten is dat al genoeg. Je moet niet te snel willen gaan.
  • Oefen het bij je zitten enkele keren. ga dan pas verder met de vgende stap.
  • Dan ga je bijvoorbeeld met je valkparkiet het opstappen oefenen. Doe dit ook weer een paar keer en ga dan door naar de volgende stap.
  • Begin dan met het zitten op je schouder. Doe dit natuurlijk ook weer meerdere keren en herhaal ook de andere stappen. Ook kun je oefenen met kroelen.
  • Vanaf nu kun je kijken of de vogel in een grotere ruimte ook wil opstappen. Het kan best zijn dat hij dit nog niet wilt, blijf dan op de wc oefenen en kijk tussendoor of het ook in de grote ruimte lukt.

Wat moet je doen als de valkparkiet iets gebeurd tijdens het tam maken?

De valkparkiet kan in paniek ergens tegenaan vliegen. Het kan dan zijn dat er een klein wondje komt, of dat de valkparkiet zijn nekje breekt. Bij kleine wondjes kun je eerst kijken of je het niet een beetje schoon kan maken. Bij ernstigere verwondingen ga dan zo snel als mogelijk naar een dierenarts gaan die gespecialiseerd is in vogels.

Als de valkparkiet weg vliegt tijdens het tam maken, ga dan niet schreeuwen, maar blijf rustig wachten totdat de vogel ook ergens rustig gaat zitten. Het kan zijn dat de vogel al zo tam is dat hij rustig opstapt. Je kunt hem dan natuurlijk gewoon in de kooi zetten. Als de valparkiet dit niet wilt, kun je eerst proberen om hem rustig te laten zitten. Vaak gaan ze na een tijdje vanzelf wel naar hun kooi (zet deze dan dus wel in de buurt met bijvoorbeeld iets lekkers erin). Als je echt niet meer kunt wachten en dringend weg moet dan is er nog de volgende oplossing. Jaag de vogel net zo lang op totdat hij heel erg moe is. Op een gegeven moment laat hij zich dan wel pakken of land door de vermoeidheid zo raar dat je hem alsnog kunt pakken. De mogelijkheid is er dan wel dat je helemaal opnieuw moet beginnen met tam maken.

Wat als het tam maken nog niet lukt?

Kijk of je alle stappen op de juiste manier doet. Probeer niet te snel te gaan, doe dus een paar keer over het opstappen etc.
Soms is ook dit niet de juiste manier voor de valkparkiet. Je kunt dan het beste het tam maken even laten rusten. Sommige vogels zijn gewoon niet geschikt om tam te maken. Dit kan komen omdat ze bijvoorbeeld te oud zijn, of omdat hun kooigenootje niet tam is. Als je een vogel koopt die je tam wilt hebben, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de valkparkiet koopt bij een kweker die de valkparkiet al handtam maakt. Deze neemt ze, vanaf dat ze geboren zijn, al regelmatig in de hand. Zo leren ze dat mensen niet eng zijn. Als echt niets wil lukken, denk er dan eens over na om je valkje bij iemand in een volière te zetten en een ander valkje aan te schaffen. Dit is echter de allerlaatste noodoplossing.

Veel plezier bij het tam maken!!
© 2011 - 2025 Arabella2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tamme valkparkiet: karakter en voedingDe valkparkiet is één van de populairste parkieten die in de huiskamer gehouden wordt. Het zijn parkieten van 28 tot 32…
Snel resultaat met hoge intensiteit interval trainingSnel resultaat met hoge intensiteit interval trainingHoge intensiteit interval training, meestal aangeduid met de Engelse term high intensity interval training, is een relat…
Overtraining en ondertraining bij het trainenBij bodybuilding kun je zowel ondertrainen als overtrainen. Bij beide situaties verlies je meer potentiële winsten op ma…

Een tamme kip als huisdierEen tamme kip? Dat klinkt raar. Niet veel mensen houden tamme kippen. Als ze kippen hebben zijn die meestal voor de eier…
Trekvogels en hun vluchtTrekvogels en hun vluchtIeder jaar weer zie je ze komen of gaan: de trekvogels. Hoe weten trekvogels waar ze naartoe moeten, wanneer ze moeten v…
Arabella2000 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.