De sugarglider, het nieuwe huisdier

Een nieuw huisdier is steeds populairder aan het worden. Het is de sugarglider, oftewel de suikereekhoorn, een knaagdierachtig beestje dat echter tot de buideldieren behoort.

Waar komt de sugarglider vandaan?

De sugarglider komt van oorsprong uit Australië. Hier leeft het diertje in het wild en hij komt ook voor in Tasmanië en New Guinea. In Australië mag dit diertje niet als huisdier gehouden worden, maar enthousiaste mensen hebben het diertje naar Europa gebracht. De dieren die hier gekweekt worden zijn inmiddels echte tamme huisdieren. De rage een sugarglider als huisdier te hebben komt uit Engeland overgewaaid. Daar is de vraag naar het diertje heel groot. Ook in Amerika is het dier populair

Wat voor soort dier is de sugarglider?

De sugarglider is een dier dat lijkt op een eekhoorn, vandaar dat de Nederlandse naam suikereekhoorn is. Echter, het dier is zelfs geen familie van de eekhoorn, maar behoort tot de buideldieren. Het bijzondere van de sugarglider is dat hij tussen zijn vier poten een vlies heeft. Dit vlies spreidt uit tot een vierkant vlak ter grootte van een A4tje, wanneer de sugarglider een sprong door de lucht maakt. Hierdoor kan het dier flinke afstanden overbruggen door te zweven op de wind. Er zijn door sugargliders wel afstanden van meer dan 60 meter afgelegd.
De sugarglider is ongeveer 10-20 cm. lang en heeft daarbij nog een staart met een lengte van 15-20 cm. Het aantrekkelijke aan de sugarglider is dat hij een erg zachte vacht heeft en dat hij in gevangenschap wel 12 jaar oud kan worden.

Meer informatie over de sugarglider

Meer informatie over de sugarglider kun je vinden op de website www.gliderbelangen.nl. Deze belangenvereniging zet zich in voor het zorgvuldig fokken van de sugarglider en geeft informatie over wat er komt kijken bij het houden van een sugarglider.
Op deze site is ook te lezen dat het diertje mogelijk in de toekomst verboden wordt in Nederland. De belangenvereniging wil dit voorkomen door duidelijk te maken dat de sugarglider wel degelijk goed als huisdier te houden is.
Op de site kun je verder de volgende informatie over de sugarglider vinden:
  • Uiterlijk
  • Gedrag
  • Tam huisdier?
  • Huisvesting
  • Dieet
  • Voortplanting
  • Gezondheid
Je kunt verder o.a. geluidsfragmenten horen met de geluidjes die het dier maakt. De horen is dat het dier nogal wat verschillende geluiden kan maken.

Geschikt voor kinderen?

Voor kleine kinderen is het huisdier minder geschikt. Het is van oorsprong een tropisch, wild dier. De sugarglider is wel goed tam te maken. Zelfs zo tam, dat er mensen zijn die het dier overal naar toe nemen.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtVerboden huisdieren vanaf 2014Op woensdag 19 juni 2013 stuurde staatssecretaris Sharon Dijksma haar zwarte lijst van verboden huisdieren naar de Tweed…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Vissen zijn de ideale huisdieren voor een gezin, want ze houden van huiselijkh…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadEen winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadDe Griekse landschildpad is afkomstig uit de Europese landen rond, en de eilanden in de Middellandse Zee en heeft dus ve…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl www.gliderbelangen.nl
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.