De Shamo en zijn geschiedenis

Dit artikel heb ik geschreven om te informeren over het ontstaan van dit mooie kippenras. Lees hieronder de belangrijkste wetenswaardigheden over de Shamo.

Het ontstaan van de Shamo

De Shamo is een ras ontstaan in Japan rond het begin van de 16e eeuw (Edo-periode).
De eerste rassen om de Shamo te fokken, werden geïmporteerd uit verschillende Zuidoost-Aziatische buurlanden, maar zoals de naam al aangeeft (Siam was de oude naam voor Thailand en in het Japans was dat Sham) kan vooral Thailand worden beschouwd als het land van oorsprong.

De raskenmerken van de Shamo

De Japanners waren onder de indruk van de geïmporteerde dieren. Waarschijnlijk heeft het selectieproces van de Japanners geresulteerd in een grote gespierde vechtvogel met een aantal zeer rastypische kenmerken, zoals:
  • rechtop staand
  • sterk gespierde bovenbenen
  • scherp omhoog wijzende en uitpuilend schouders
  • een lange nek
  • een ruglijn bijna parallel met de afhangende staart
  • een kleine kam
  • parelwitte ogen bij de volwassen dieren
  • uitpuilende wenkbrauwen
  • een korte, dikke en sterke snavel
  • een kort en hard verenkleed

Verschil tussen de Chu Shamo en de O-Shamo

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Chu Shamo (van ongeveer drie tot vier kilo) en de O-Shamo (gewicht vanaf vier tot wel zes kilo). In hun thuisland Japan hebben Shamo's met een gewicht van ongeveer 4,5 kilo de voorkeur. Dit omdat deze vogels dan niet inleveren op atletisch vermogen en de optimale balans hebben tussen gewicht, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

De Shamo en hanengevechten

De Shamo is gefokt over de hele wereld voor verschillende doeleinden, als boerderij dier, voor tentoonstellingen en voor hanengevechten. In Japan wordt het vechten met hanen nog steeds beoefend. Tijdens deze gevechten gaat het dan vooral om het testen van het uithoudingsvermogen en de "Gameness" (de wil en de moed om te vechten). Om die reden vinden de gevechten plaats zonder aangebonden (stalen) sporen en verlaten beide dieren bij voorkeur levend de "arena" ofwel de pit genoemd.

In Nederland is het vechten met hanen en al daaromtrent verwante activiteiten (trainen etc.) verboden. Toch wordt er nog veel gefokt met deze mooie vogels met als doel tentoonstellingen en daarmee het bewaren en eren van het oude ras ooit gevormd in Japan.
© 2011 - 2024 Chawi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ko Shamo krielkipIn de loop der tijd zijn er door de mens vele kippenrassen gefokt. Rond 1600 is in Japan de Shamo en de kleinere variant…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…

De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?De kolibrie is een erg bijzonder vogeltje: heel klein, kleurrijk en vliegt heel snel. Ook al komen ze van nature niet in…
Een tamme kip als huisdierEen tamme kip? Dat klinkt raar. Niet veel mensen houden tamme kippen. Als ze kippen hebben zijn die meestal voor de eier…
Chawi (1 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.