De Casuaris, loopvogel uit Nieuw-Guinea

De casuaris leeft solitair; dat wil zeggen dat hij alleen door het regenwoud trekt. Hij kan 85 kilo worden en 50 km/h rennen. Hij komt oorspronkelijk alleen voor in Nieuw Guinea. Tegenwoordig kun je het beest in dierentuinen zien zoals in Artis, Amsterdam. In dit artikel lees over de bijzondere feiten van dit eigenaardig ogend dier.. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Struisvogelachtig

De casuarissen vallen onder orde van loopvogels net als bijvoorbeeld de struisvogels. De onderorde casuarissen bestaat uit twee families: emoes en casuarissen. Er zijn 3 soorten casuarissen: oranjehalscasuaris, helmcasuaris en de bennetcasuaris of dwergcasuaris. Alle drie soorten staan op de rode lijst van de IUCN beschreven als kwetsbaar.

Nieuw-Guinea

Deze 3 soorten casuarissen komen voor op het westen van het eiland Nieuw-Guinea, dat is het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. De dwergcasuaris komt op heel het eiland voor. In een klein gedeelte van Noord-Australië (Queensland) en op de Indonesische Ceram eilanden komt de helmcasuaris voor. Over oranjehalscasuarissen en dwergcasuarissen is nog niet zo veel bekend. Ze zijn weinig onderzocht in het moeilijk doordringbare regenwoud van Nieuw-Guinea.

Niet vliegen

De casuaris kan niet vliegen met zijn korte vleugels. De helmcasuaris is de grootste onder de casuarissen. Hij kan 85 kilo en 1 meter 80 lang worden. De mannetjes worden 20 tot 25 kilo minder zwaar dan de vrouwtjes. De maximumleeftijd van dit dier is 50 jaar. Hij heeft sterke poten, een zwarte verendos over zijn lichaam en een hele gekleurde kop met een kam erop. Zijn kop is voornamelijk rood en blauw met een beetje groen en geel. Hij kan 50 km/h rennen.

Wapen

De casuaris is de enige vogel ter wereld die een beschermingswapen draagt. Hij heeft een verhoornde huid op zijn kop die bij de helmcasuaris het grootst is. Hiermee kan hij zich een weg banen door het dichte oerwoud en kan hij zijn territorium verdedigen.

Tam

Een wilde casuaris kan gevaarlijk zijn. Als hij zijn jongen wilt beschermen kan hij je een harde trap geven die dodelijk kan zijn. Hij kan anderhalve meter hoog springen. Maar ze zijn ook tam te maken. Dan eten ze gewoon uit je hand.

Broedseizoen

Soms hoort het vrouwtje tijdens haar wandeltocht door de jungle de lokroep van een mannetje. Dan gaat ze er op af en wordt beider eenzaamheid tijdelijk opgeheven. In het broedseizoen heeft de mannelijke casuaris een territorium van 3 kilometer groot. Het vrouwtje legt 6 tot 8 mintgroene, goed gecamoufleerde eieren. Daarna gaat ze weg. Het mannetje broedt de eieren uit.

Geluid

Casuarissen kunnen hele rare geluiden maken. Een deel van de geluiden die ze maken kunnen we als mens niet horen omdat de geluiden te laag van frequentie zijn. Deze frequenties liggen niet in het gehoorbereik van de mens.

Amsterdam

De eerste casuaris die naar Europa kwam werd door een Nederlandse kapitein erheen gebracht. De kapitein overleefde de reis niet; hij werd aangevallen door de casuaris. De casuaris zette wel voet aan wal in Amsterdam. Hij werd later als geschenk gegeven aan Keizer Rudolf II.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw-Guinea, het op 1 na grootste eiland ter wereldNieuw-Guinea is een schitterend eiland, bevolkt door Papua's. Delen van het eiland zijn een kolonie Engeland, Australie,…
De Casuarine of IjzerhoutboomDe Casuarine is een mooie boom die veel voorkomt in tropische gebieden. Hij kan goed tegen extreme omstandigheden. Het w…
Het tropisch regenwoud van Nieuw GuineaHet eiland Nieuw-Guinea is uitvoerig onderzocht door bomenkappers en houthakkers. Iedereen komt tot de conclusie dat het…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…

De Mees, een klein zangvogeltjeIn dit artikel wil ik wat meer vertellen over de vele soorten mezen die er in ons land en verder Europa voorkomen.De mee…
Europese cultuurvogelsIn dit artikel wil ik wat vertellen over wat voor vogels er in Europa leven en met name in Nederland, Want ook ons land…
Bronnen en referenties
  • Ik heb informatie verzameld van gidsen in Nieuw Guinea
  • Informatie van medewerkers van een vogeltuin in Biak.
Reactie

Esther Stoel, 14-11-2013
Wat ik persoonlijk één van de meest interessante feiten over de 'Cassowary' vind is dat deze vogel op dit moment de nauwste verwant is van de velocity raptor, een dinosaurus. Kijkend naar de kop en poten kun je de raptor er ook duidelijk in terug zien, de casuaris is daarmee samen met de komodovaraan, witte haai en de krokodil, één van de meest primitieve diersoorten die we hebben en daar moeten we zuinig op zijn! Reactie infoteur, 14-11-2013
Ik beschouw het idee dat vogels uit dinosaurussen zijn ontstaan als een onbewezen theorie, net als het feit dat de aap en de mens een gemeenschappelijke voorouder zouden hebben; dat is tot nu toe onbewezen. In beide gevallen is er sprake van een missing link; er zijn geen soorten gevonden tussen de enorme verschillen in uiterlijk van een dino en een vogel. Vogels zijn superlicht en gracieus, dino´s waren plomp, zwaar en log. Het genetische argument is grote flauwe kul want ook een pantoffeldiertyje en een mens hebben voor 95% hetzelfde DNA. Genetica kan ons niet helpen hiermee. Bovendien is bekend dat er vele dinosaurussen en mammoeten op één enkele dag zijn uitgestorven; m.a.w. is er wel ruimte op de tijdslijn voor een geleidelijke overgang van een tientallen meters lang lomp beest naar een piepklein, teer wezentje als een vogel? Ik verwacht dat wetenschappers ooit met een betere theorie komen over het ontstaan van vogels. We moeten ook niet vergeten dat de moderne wetenschap nog maar 400 jaar bestaat, en in feite zich in een primitieve fase bevindt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.