De kauw: monogaam voor het leven
De kauw is een vogelsoort die zijn hele leven monogaam is. De kauw is verder een kraaiachtige en heeft een grijze zijhals met lichtgroen-grijze oogring. De dieren komen meestal in grote groepen voor een veroorzaken dus op die manier overlast met hun geluid en gepoep. De kauw en de relatie tot zijn jongen is heel erg bijzonder. Lees hier alles over de kauw.
Bazige kauwenvrouwtjes
Na onderzoek is vast komen te staan dat de kauwenvrouwtjes behoorlijk bazig zijn en hun mannetje er goed onder hebben. Ondanks dat de dames dus niet altijd even lief zijn voor hun mannetje, blijven paren een leven lang bij elkaar. Er zijn soms uitzonderingen waarbij een kauw vreemd gaat, maar dat is maar heel zelden het geval.
Aantal jongen en hun overlevingskansen bij de kauw
Bij de kauw is er verder een duidelijk verband tussen de overlevingskansen van de jonge dieren en de grootte van het nest waarin zij worden geboren. Kauwouders die meer jongen verzorgen en dus meer inspanningen leveren zijn daarin minder succesvol dan ouders die veel minder kroost moeten grootbrengen per nest. Jongen die in een groot nest ter wereld komen hebben het bovendien toch minder goed want ze groeien minder en zijn ook lichter dan jongen die in een klein nest worden geboren. Jongen uit grote nesten brengen vaak zelf daardoor veel minder of geen nageslacht op de wereld. Ook is er verschil tussen jongetjeskauwen die in een groot nest worden geboren en meisjeskauwen in zo’n nest. De mannetjes kiezen voor groei en de vrouwtjes doen dat niet. Op de lange termijn heeft dat echter geen betere resultaten voor de mannetjes dan voor de vrouwtjes. De meisjes blijven weliswaar kleiner, maar op de lange duur hebben de jongetjes daar zoveel voor moeten doen dat ze daar een slechtere gezondheid aan overhouden.
Sociale dominantie bij kauwen
Bij kauwen is er ook een samenhang tussen de sociale dominantie en het aantal vrouwtjes en mannetjes, dat wordt geboren in een nest. Dominante kauwenparen krijgen veel meer zonen dan dochters. Paren die veel lager in de pikorde staan krijgen weer veel meer vrouwelijke kindertjes. Alleen gold dat alleen voor de jaren 1998 tot 2002 in het onderzoek. IN de jaren 2004, 2005 en 2007 kregen dominante kauwen echter weer meer meisjes. Wel duidelijk werd dat dominante kauwen veel minder goed zijn in het krijgen van nageslacht. Blijkbaar moeten zij voor hun positie nogal wat opofferen.
Wat eet een kauw?
De kauw eet insecten, zaden, granen, vruchten, bessen broodkruimels en etensafval. Jonge kauwen worden gevoed met insecten, weekdieren en wormen.
Hoe broedt de kauw?
In februari of maart komen de kauwen samen op een plaats die ze verheffen tot broedplaats. Ze nestelen meestal in oude bomen, maar ook klippen, ruïnes, torens, ravijnen, schoorstenen en nestkasten gebruiken ze om hun nageslacht in te leggen. Het nest wordt gebouwd in nissen en holten, maar soms maken ze ook gewoon in bomen die open en bloot staan hun kraamkamer. Het nest is de verantwoordelijkheid van beide ouders en wordt opgebouwd uit takken die van de bomen worden gehaald, bladeren en aarde. Daar waar de jongen moeten komen te liggen wordt het nest aangekleed met zacht materiaal van droog gras, haar en veren en in stedelijke gebieden van stof en papier. Klein zijn die nesten overigens niet, ze kunnen wel een halve meter hoog worden en 1 meter breed.
Tijdens een worp worden 4 tot 6 groen- of blauwachtige eieren gelegd. Het broeden duurt 15 tot 20 dagen en dat gebeurt voornamelijk door het vrouwtje. Daarna zorgen beide ouders ervoor dat de dieren genoeg te eten hebben. Na een maand zijn de jonge kauwen zo groot en volwassen dat ze het nest kunnen verlaten. Ouders en kinderen verlaten hun kolonie rond half juni. De dieren blijven dan wel met z’n allen in de buurt van het nest rondzwerven. In de herfst gaan kauwen samenleven met roeken en slapen de beide vogelsoorten samen.
Grootste bevolking kauwen
De grootste populatie kauwen in het noorden van Nederland zit op het eiland Schiermonnikoog.
Meer feiten over de kauw
- Een kauw kan heel oud worden en dieren kunnen wel 15 jaar worden. Anderen beweren dat ze zelfs 60 jaar kunnen worden, maar er zijn ook kenners die aangeven dat dit onzin is.
- Een kauw gebruikt zijn snavel als een soort mes, de zijkanten van boven- en onderhelft zijn heel erg scherp
- Kauwen vechten nooit met elkaar omdat de rangen heel duidelijk verdeeld zijn. Een dominante kauw draagt een minder hoge kauw op wat er gedaan moet worden
- Kauwen zijn monogaam en blijven bijna altijd een levenlang bij elkaar
- Kauwen zijn erg slim. Ze vinden het bijvoorbeeld heel leuk om allerlei spelletjes te spelen en weten ook dat als ze tabak in hun nest leggen dat ongedierte tegenhoudt
- Kauwen hebben veel betere ogen dan mensen. Hun gezichtsvermogen is twee keer zo groot als dat van de mens
- Kauwen kunnen zonder veel moeite tegen een harde stom invliegen. Ze doen dit door gebruik te maken van de thermiek. Eerst laten ze de wind hun hoog in de lucht gooien, dan maken ze zich klein en laten zich gewoon vallen. Dit gaat met enorme snelheden. Als ze dan bijna op de grond zijn en op een plaats waar de wind het minst is, slaan ze hun vleugels weer uit en beginnen dan weer opnieuw.