Vorkstaartmeeuw, Xema sabini

De vorkstaartmeeuw, Xema sabini, is een kleine meeuw. Hij lijkt sterk op de drieteenmeeuw en de dwergmeeuw. Hij is echter te onderscheiden van deze soorten door onder andere zijn gevorkte staart. Vorkstaartmeeuwen bouwen hun nest op de grond, soms bekleed met zeewier, mos of veren. De jongen verlaten het nest al vroeg. Deze meeuwen eten ongewervelde en vissen. Ze komen voor om toendragronden, in de buurt van zoet water. ’s Winters komen ze voor tot ver uit de kust.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Charadriiformes (steltloperachtigen)
  • Familie: Laridae (meeuwen)
  • Geslacht: Xema
  • Soort: Xema sabini

Een vorkstaartmeeuw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een vorkstaartmeeuw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Kenmerken

De vorkstaartmeeuw is een kleine meeuw. Hij wordt ongeveer 33 centimeter groot. Het is de enige meeuw die in Europa voorkomt die een gevorkte staart heeft. Vandaar ook zijn naam. Alleen jonge drieteenmeeuwenhebben ook een licht gevorkte staart, maar deze verdwijnt wanneer ze ouder worden. De buitenste handpennen zijn zwart, met daarachter een grote witte driehoek. Deze staan in scherp contrast met de grijze vleugel dekveren. ’s Zomers is de kop leigrijs tot aan een smalle, zwarte ‘halsband’. ’s Winters is de kop vuilwit. De snavel is kort en zwartgekleurd met een gele punt. De poten zijn grijs. Jonge vorkstaartmeeuwen zijn van boven grijsbruin, en hebben een zwarte eindband op hun staart.
Behalve dat de vorkstaartmeeuw op de drieteenmeeuw lijkt, lijkt hij ook sterk op de dwergmeeuw. De vorkstaartmeeuw heeft echter een gevorkte staart en geen zwarte band op de binnenvleugel.

Voortplanting

Vorkstaartmeeuwen bouwen hun nest op de grond, ze broeden in kleine kolonies dicht bij het water. Het nest is vaak ongevoerd, hoewel het soms bekleed is met zeewier, mos of veren. Het vrouwtje legt tussen de één en de vier eieren, meestal zijn dit er twee. De eieren zijn olijfgroen en donker groenbruin gevlekt. Ze worden door beide ouders bebroedt. Dit duurt drie tot vier weken. De jongen verlaten het nest al snel, soms zelfs binnen een dag. Ze worden door de ouders naar het water geleid, en voeden zichzelf al voor een grootdeel vanaf dat moment.

Voedsel

Vorkstaartmeeuwen eten ongewervelde en vissen. In het broedseizoen eten ze ook insecten, larven en soms eieren, jonge vogels en aas. In de winter eet hij ook zooplankton.

Verspreiding

De vorkstaartmeeuw broedt in Noord Siberië en Noord Amerika. Verder broedt hij in Spitsbergen. Hij overwintert voor de kust van West en Zuid Afrika. Na westerstormen tussen augustus en oktober kan hij uit zijn migratiekoers geblazen worden, waardoor hij in West Europese landen te vinden is. In deze periode kan hij ook in Nederland gezien worden.

Habitat

De vorkstaartmeeuw broed in toendragronden, vaak in de buurt van zoet water. In de winter komt hij voor tot ver uit de kust.

Bedreigd?

De vorkstaartmeeuw wordt niet bedreigd.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
We kunnen wel betere mensen wordenWe kunnen wel betere mensen wordenHet situationisme en de deugdethiek ruziën over of mensen wel karakters hebben, of we wel deugden kunnen bezitten en of…
Algemene informatie over de meeuwAlgemene informatie over de meeuwEr zijn in de wereld vele meeuwen onderverdeeld in 23 geslachten. Het meest voorkomende geslacht is de Larus. De meeste…
Duiven in NederlandDuiven in NederlandAlle duiven op de Dam, sjalalalie sjalalala. Het overgrote gedeelte van de duiven die op de Dam in Amsterdam rondfladder…

Ivoormeeuw, Pagophila eburneaDe ivoormeeuw, Pagophila eburnea, is een volledig witte meeuw. Alleen de ogen, oogring, poten en snavel wijken af van de…
Drieteenmeeuw, Rissa tridactylaDrieteenmeeuw, Rissa tridactylaDe drieteenmeeuw, Rissa tridactyla, is een middelgrote meeuw. Hij heeft het uiterlijk van een typische meeuw, met zijn w…
Bronnen en referenties
  • www.allaboutbirds.org www.enature.com http://birdweb.org www.soortenbank.nl www.vogeltrackers.nl www.dekust.org http://natuurbeleving.scene24.net www.wikipedia.org www.wikipedia.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.