Drieteenmeeuw, Rissa tridactyla

Drieteenmeeuw, Rissa tridactyla De drieteenmeeuw, Rissa tridactyla, is een middelgrote meeuw. Hij heeft het uiterlijk van een typische meeuw, met zijn witte en grijze veren. Ze hebben lange vleugel, een gele snavel en zwarte poten. Ze zijn meestal monogaam, maar maken hierop zeker uitzonderingen. De paartjes zorgen samen voor de eieren en de jongen. Drieteenmeeuwen eten voornamelijk aan het oppervlak van de zee gevangen vis en ongewervelde. Drieteenmeeuwen komen voor langs kusten en in zeeën van het noordelijk halfrond.

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (steltloperachtigen)
Familie: Laridae (meeuwen)
Geslacht: Rissa
Soort: Rissa tridactyla

Kenmerken

Een (deel van een) kolonie drieteenmeeuwen / Bron: Dewhurst, Donna A., Wikimedia Commons (Publiek domein)Een (deel van een) kolonie drieteenmeeuwen / Bron: Dewhurst, Donna A., Wikimedia Commons (Publiek domein)
De drieteenmeeuw is een middelgrote meeuw. Hij wordt 41 tot 46 centimeter van snavel tot staart. Hij heeft een wit hoofd, en een wit lichaam. Zijn vleugels en rug zijn leigrijs. De snavel is geel, de poten zwart. De vleugels zijn in verhouding tot zijn lichaam behoorlijk lang. Ze hebben zwarte vleugelpunten, die in vlucht goed te zien zijn. Een adult in winterkleed heeft een grijze waas in zijn kruin, achternek en bovenmantel. Soms zijn donkere oorvlekken zichtbaar. Jonge drieteenmeeuwen hebben een zwarte vlek voor het oog. Ze hebben donkergrijze oorvlekken en een brede band langs de achterkant van hun nek. De dekveren zijn donkergrijs met wittige randen.

Een drieteenmeeuw met jong / Bron: Anderson, Brian, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een drieteenmeeuw met jong / Bron: Anderson, Brian, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Voortplanting

Drieteenmeeuwen zijn over het algemeen monogaam, hoewel de mannetjes soms proberen met een ander vrouwtje te paren. Drieteenmeeuwen broeden in nesten in kliffen. Hetzelfde nest wordt door het paartje jarenlang gebruikt. Ze broeden in koloniën, vaak bestaand uit meerdere meeuwensoorten. Deze koloniën zijn vrijwel helemaal volgebouwd, met nog geen 60 centimeter tussen de nesten. Drieteenmeeuwen leggen één tot drie eieren. Deze zijn vaal roze. Paartjes broeden samen, gedurende 25 tot 27 dagen. De jongen blijven nog vijf tot acht weken in het nest. Ze worden door beide ouders gevoerd. Na het uitvliegen blijven de jongen soms nog weken terugkomen naar het nest. Het duurt drie tot vijf jaar voor ze zelf jongen krijgen.

Voedsel

In tegenstelling tot veel andere meeuwen eten drieteenmeeuwen geen vuilnis. Hij eet vrijwel alleen voedsel aan het oppervlak van het water gevangen. Dit kunnen kleine vissen en ongewervelde zijn.

Verspreiding

Drieteenmeeuwen zijn algemeen te zien langs kusten van het noordelijk halfrond. Buiten het broedseizoen komt hij veel voor op de open zee. Ze broeden in het noorden van de stille oceaan, de Atlantische oceaan en de golf van Saint Lawrence. Ook broeden ze in Eurazië.

Habitat

De drieteenmeeuw besteed het grootste deel van zijn tijd op zee. Hij broedt voornamelijk op uitstekende rotsranden, soms ook op hoge gebouwen. Hij is dan ook veel op rotsachtige kusten en stranden te zien.

Bedreigd?

De drieteenmeeuw is geen bedreigde vogel. De aantallen drieteenmeeuwen fluctueren enorm met de hoeveelheden beschikbaar voedsel.
© 2009 - 2020 Info_lisa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vorkstaartmeeuw, Xema sabiniDe vorkstaartmeeuw, Xema sabini, is een kleine meeuw. Hij lijkt sterk op de drieteenmeeuw en de dwergmeeuw. Hij is echte…
Algemene informatie over de meeuwAlgemene informatie over de meeuwEr zijn in de wereld vele meeuwen onderverdeeld in 23 geslachten. Het meest voorkomende geslacht is de Larus. De meeste…
De Zilvermeeuw, de kust, de haven én de stadDe Zilvermeeuw, de kust, de haven én de stadDe zilvermeeuw is thuis aan de kust, in havens en langzamerhand nemen ze de stad in bezit. De meeuw past zich bijzonder…

Ivoormeeuw, Pagophila eburneaDe ivoormeeuw, Pagophila eburnea, is een volledig witte meeuw. Alleen de ogen, oogring, poten en snavel wijken af van de…
Stormmeeuw, Larus canusStormmeeuw, Larus canusDe stormmeeuw, Larus canus, is een middelgrote meeuw, die tot 50 centimeter land wordt. Hij heeft veel uiterlijke kenmer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jcwf, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://birdweb.org www.enature.com www.vogelvisie.nl www.soortenbank.nl www.vogelwachtfraneker.nl http://www.waddenzeesites.nl www.wikipedia.nl www.wikipedia.org Petersons vogelgids van alle Europese vogels door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom elfde druk.
  • Afbeelding bron 1: Dewhurst, Donna A., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Anderson, Brian, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Drieteenmeeuw, Rissa tridactyla"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info_lisa
Gepubliceerd: 29-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!