Rode wouw, Milvus milvus

Rode wouw, Milvus milvus De rode wouw, ofwel Milvus milvus, is een roofvogel die nog maar zeer zelden in Nederland voorkomt. In sommige jaren zit er een broedpaar in Nederland, maar in andere jaren zijn er helemaal geen. De rode wouw is een redelijk grote roofvogel, die slank is gebouwd. Hij broed in april en mei op vier of vijf eieren. Hij eet verschillende prooien, zoals zoogdieren, vogels en aas. Hij komt voor op open plekken met lage begroeiing en met loofbossen in de omgeving.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Falconiformes (Roofvogels)
  • Familie: Accipitridae
  • Geslacht: Milvus
  • Soort: Milvus milvus

Kenmerken

De rode wouw is groter en slanker dan de buizerd. Hij heeft langere vleugels en een diep gevorkte, roestkleurige staart. Hij kan 73 centimeter groot worden, met een spanwijdte van 170 centimeter. Het mannetje wordt tot 1200 gram, het vrouwtje tot 1400 gram. De mannetjes en de vrouwtjes zijn gelijk gekleurd. Van boven zijn ze roodbruin, van onder iets lichter en roestrood. Ze hebben donkere strepen en een lichtgrijze kop. Zijn vleugels zijn smal en sterk geknikt met grote witte vlekken. Jonge vogels zijn lichter gekleurd en hebben een bruine kop. De rode wouw heeft een specifieke zweefvlucht, waarin hij met het grootste gemak rondzweeft. Hij maakt een schril miauwend geluid.

Voortplanting

De rode wouw broedt van midden april tot midden mei. Het nest bestaat uit drie of een enkele keer vier eieren, waarop 28 tot 30 dagen gebroed wordt. De eieren zijn dof wit met roodbruine, bleekbruine en donkerbruine vlekken. De eieren zijn 57 bij 45 millimeter groot, met een gewicht van 61 gram. Ze zijn moeilijk te onderscheiden van de eieren van de buizerd. Alleen het vrouwtje broed, het mannetje brengt voedsel naar het nest. Het nest, soms horst genoemd, wordt in een boom gebouwd en is ondiep. Het wordt bedekt met onder andere papier en ander afval.

Voedsel

De rode wouw eet veel verschillende kleine zoogdieren, zoals muizen. Ook eet hij vogels, tot ongeveer de grote van een kip. Ook eet hij aas, zoals dode vissen. Verder eet hij insecten en amfibieën. Hij jaagt door op grote hoogte of laag boven een gebied te vliegen. Hij steelt ook vaak het voedsel van ander roofvogels.

Verspreiding

Als broedvogel komt de rode wouw in grote delen van Europa voor. Vooral in centraal Europa en zuid Europa is hij veel te zien. Ook oostelijker in Europa komt hij af en toe broeden. Verder komt hij in west Rusland voor, en in Noord Afrika. In Nederland is het een zeldzame broedvogel. In sommige jaren is er één broedpaar, in andere jaren geen.

Habitat

De rode wouw komt voor in akkers, op graslanden en kleinschalig in weilanden. Ook op andere open plekken is hij waar te nemen, bij voorkeur als er loofbossen in de omgeving staan en veel wateroppervlakte is, hoewel het water geen vereiste is.

Bedreigd?

De rode wouw is op Europese schaal niet bedreigt, noch staat hij op de rode lijst van Nederland.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte wouw, Milvus migransZwarte wouw, Milvus migransDe zwarte wouw, Milvus migrans, is een roofvogel die maar zelden in Nederland voorkomt. Als hij hier al voorkomt is het…
Roofvogels in NederlandWe hebben er niet zo heel erg veel van in Nederland. En als je ze een keertje ziet, dan zie je ze meestal langs de snelw…
Wespendief, Pernis apivorusWespendief, Pernis apivorusDe wespendief, Pernis apivorus, is een roofvogel die in Nederland maar weinig voorkomt. Hij lijkt sterk op de buizerd, m…
Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Ook in Nederland komen weleens vogels voor die mensen aanvallen. In de krant staan af en toe berichten over aanvallende…

Torenvalk, Falco tinnunculusTorenvalk, Falco tinnunculusDe torenvalk is een veelgeziene roofvogel in het Nederlandse landschap. Hij wordt vaak gezien ‘biddend’ boven het veld,…
Slechtvalk, Falco peregrinusDe slechtvalk, Falco peregrinus, is een grote valksoort, en een bijzonder snelle. In duikvlucht bereikt hij snelheden gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.soortenbank.nl www.eaglewatch.nl www.vogelbescherming.nl
Reactie

Ben Verkolf, 19-02-2013
Ik bestudeer nu al een tijdje een stelletje op Linnerveld. Tussen St. Odiliënberg en Linne. Ook heb ik een verlaten nest gevonden. Had ik niet verwacht in Midden Limburg. Reactie infoteur, 05-05-2013
Altijd leuk om te horen dat deze mooie vogel in Nederland zit!

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.