De hyacinth ara

De hyacinth ara is de grootste vliegende vogelsoort ter wereld. Omdat het ook een populair huisdier is, heeft dat zijn tol geëist op de populatie in het wild. Ze komen in het wild vooral voor in de regenwouden van Paraguay, Bolivia en Brazilië.

Uiterlijk

De hyacinth ara (Anodorhynchus hyacinthinus) is 1 meter lang en weegt 1½ tot 2 kilo. De spanwijdte is 120 tot 140 centimeter. Ze zijn bijna helemaal blauw met zwart onder de vleugels. Ze hebben een zeer grote snavel. Aan de zijkanten van de ondersnavel zijn ze geel. Ook hebben ze gele ringen rond de ogen. Een man en een pop zijn nagenoeg gelijk qua uiterlijk al is de pop vaak een stukje slanker.

Voedsel

Hyacinth ara's hebben een zeer sterke snavel die ze voor het eten gebruiken om dingen open te breken. Zo eten ze harde noten en zaden. Ze kunnen zelfs cocosnoten en macademia noten breken met hun snavel. Oorspronkelijk eten ze fruit en andere vegetarisch spul. Pijnboompitten behoren ook tot hun natuurlijke dieet. Ook palmnoten zijn een belangrijk onderdeel.

Voortplanting

De nesten van de hyacinth ara's bevinden zich in boomholtes. De hyacinth ara is zeer sociaal enkiest een partner voor het leven. Er worden 1 of 2 eieren gelegd. Meestal overleeft alleen het eerste jong omdat het tweede jong vaak dagen na de eerste uit het ei komt. Hierdoor is dit jong vaak te klein om het op te nemen tegen het grotere jong voor wat betreft eten en krijgt dus te weinig binnen. De jongen blijven bij hun ouders tot ze 3 maanden oud zijn. Hyacinth ara's zijn volwassen en geslachtsrijp zodra ze de leeftijd van 7 jaar bereiken.

Leefgebieden

Op dit moment zijn er drie belangrijke populaties in Brazilië. Het is mogelijk dat er elders nog meer kleinere populaties leven. Ze preferen mooerassen, bossen en ander beboste leefgebieden.

Bedreigde diersoort

De hyacinth ara is een bedreigde diersoort door de vele dieren die in gevangenschap gehouden worden en door het verlies aan goede leefgebieden. Boeren die gras laten branden waardoor nesten verwoest worden en gebieden die eerder bewoond werden door de ara's maar nu door de mens worden overgenomen, dragen hieraan bij. Ook is er gejaagd op de ara's als voedsel en de Kayapo indianen gebruiken de veren voor onder andere hoofdtooien. Gelukkig zijn er natuurbeschermers actief die er met succes voor zorgen dat de hyacinth ara niet geheel uitsterft.

Lears ara

Het komt voor dat de Lears ara (Anodorhynchus leari) wordt aangezien voor de Hyacinth ara en andersom. Dit komt omdat ze uiterlijk op elkaar lijken. Toch is het verschil wel goed te zien, want de hyacinth ara is een stuk groter, donkerder blauw van kleur en de vorm van het geel op de kop is anders als die van de Lears ara. De Lears ara is een zeer zeldzame ara die voorkomt in Brazilië. Deze papegaai is 75 centimeter lang en weegt ongeveer 950 gram.
© 2009 - 2020 Jidaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Grijze Roodstaart papegaaiDe Grijze Roodstaart papegaaiWie kent deze prachtige papegaai met zijn geweldig spreektalent niet. De Grijze roodstaart papegaai komt voor in Afrika,…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…

Cygnus Atratus: De zwarte zwaanCygnus Atratus: De zwarte zwaanIn een stadspark in Leeuwarden vertoeven al enkele jaren een paar zwarte zwanen. Vroeger kwamen er vooral witte zwanen v…
Vogels: AuerhoenDe Auerhoen, een zeer speciale vogel. De Auerhoen komt in vele landen in Europa voor. Als wij dit zo willen houden, moet…

Reageer op het artikel "De hyacinth ara"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jidaja
Gepubliceerd: 24-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Schrijf mee!