De beroemde en vreemde mus

De beroemde en vreemde mus De mus, je hebt hem vast wel eens bij je huis gezien. Hij is een van de tamste en bekendste vogels van Nederland. Er zijn twee soorten mussen: de huismus en de ringmus. Maar hoe kwam hij in Nederland en waarom durft hij zo dichtbij de mensen te komen? De mensen zien het dier als een vogeltje die geen ander kwaad doet, maar is dat ook zo? Bijna overal waar je loopt of rijdt zie je wel een mus in Nederland. Vooral in tuinen zie je de huismus veel. Dat komt omdat veel mensen voer en extra dingen geven zoals vetbollen.

Het leven van de mus

De mus kan zowel in de stad als bij een boerderij leven. Dat doen ze niet alleen, ze brengen namelijk hun leven door in een groep. Als ze dat niet deden zouden ze snel uitgestorven zijn. De mus in zijn eentje is namelijk kwetsbaar voor roofdieren. Daarom zie je ze vooral met anderen mussen. Ze volgen de mensen eindeloos, de mensen hebben ze ook zelf op sommige plekken vrijgelaten. Waar mensen zijn daar zijn ook mussen, vooral omdat de mensen veel eten laten vallen of op de grond gooien. Bij de boerderijen eten ze vooral zaden en graan. De boeren willen dat natuurlijk niet, dus steken de boeren een vogelverschrikker in de grond of maken af en toe eens een hard knalgeluid, daardoor schrikken de vogels en vliegen ze weg.

Kwaadaardig?

De mus is over het algemeen niet vals. Het is wel een alleseter. Dat betekent dat de mus alles eet, zowel vlees als planten. De mus zal alleen vlees eten als de mus het gevoerd van de mens krijgt. Hij eet wel altijd insecten, tenminste als ze er zijn. Hij kan overleven van vruchten en zaden en dus ook van vlees en insecten. De mus is niet volledig een vleeseter of een planteneter. Er zit toch ook wat vals aan een mus, ze stelen namelijk vaak de bijna voltooide nesten van zwaluwen. De mus kan natuurlijk ook een eigen nest maken maar die kom er vaak slordig uit. Ze maken daarom veel gebruik van houten vogelkastjes, mits de ingang groot genoeg is.

Gevoelig voor uitsterving?

Je zou natuurlijk denken dat de mus niet bedreigd is omdat je ze zoveel ziet. Toch is de mus gevoelig voor uitsterving. Er zijn al een paar oorzaken duidelijk, want tegenwoordig zijn de dakpannen van de huizen plat, dan is er geen ruimte meer voor een nest. Ook een oorzaak is dat het vee van de boeren steeds meer binnen staat, zo komen er minder uitwerpselen waar insecten op af komen. Dat is een van de voedselbronnen van de mus. Er wordt ook steeds meer isolatiemateriaal geplaatst dat hindert de mussen.

Het ontstaan van nakomelingen

Een mannetje wil natuurlijk een vrouwtje zoeken, dat zoeken begint ongeveer rond juni en eindigt rond juli. Een mannetje doet zijn uiterste best om een vrouwtje te vinden. Hij tjilpt op zijn allermooist en probeert zoveel mogelijk aandacht te krijgen. In de tijd van het paren krijgt de mus 2 tot 3 keer een nest. Een nest bestaat uit 4 tot 6 eieren, dat betekent niet dat er zoveel jonkies komen. Daarom zou het dus raar zijn dat de mus gevoelig is voor uitsterving. Dat komt dus omdat er te weinig plek is voor de mussen. De nakomelingen blijven ongeveer 40 tot 70 dagen bij hun ouders. De rollen in het gezin verschillen. De ene keer zorgt het mannetje voor eten en het vrouwtje voor het nest, en de andere keer andersom

Het territorium van de mus is soms maar een paar centimeter groot. De mus heeft ook maar een klein beetje ruimte nodig. Vaak zijn ze eten of spullen voor het nest aan het halen. Om die reden hebben ze dus ook geen groot territorium nodig.
© 2014 - 2024 Infowolf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus is in (en rondom) Nederland één van de bekendste vogelsoorten. De vogel is zeer eenvoudig te onderscheiden va…
Mussen en SpreeuwenMussen (wevervogels) en spreeuwen zijn de meest bekende vogelsoorten in ons land. Niet zo gek natuurlijk als je je beden…
De domste vogel ter wereld: de kakapoDe kakapo is een vogel uit Nieuw-Zeeland en je kunt hem gerust dom noemen. Hij is niet alleen te lomp om te vliegen, hij…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…

Nestspel, wedvluchtenNestspel, wedvluchtenHet nestspel is feitelijk geen echte methode, maar veel meer een natuurlijke manier van duiven houden. Het wordt daarom…
Weduwschapspel, wedvluchtenWeduwschapspel, wedvluchtenWeduwschap is een echte vakterm onder duivenhouders. 'Bladengoeroe' en duivenhouder Rob van Vuure, bundelde zijn duivenc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/92
Infowolf (3 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.