De grijze roodstaart
De grijze roodstaart is een heel populaire, intelligente papegaai, die een behoorlijk hoge leeftijd kan bereiken. Zijn vermogen om goed te kunnen spreken maken het zo´n aantrekkelijk dier om te houden, het is dan ook de meest voorkomende papegaai in gevangenschap.
Herkomst
Oorspronkelijk komt de grijze roodstaart uit Afrika, waar hij ook nog steeds in het wild leeft. Ze leven daar in grote groepen van wel enkele honderden vogels. De grijze roodstaart is ontzettend sociaal, ze doen dan ook alles samen: slapen, voedsel zoeken, spelen, drinken enz. Ze communiceren ook enorm veel met elkaar. Dit doen ze ´s morgens vroeg om elkaar te vertellen dat ze voedsel gaan zoeken (foerageren) en tegen de avond als ze hun slaapplaatsen weer opzoeken. In Afrika zijn ook nog andere papegaaien te vinden:
- Meijer papegaai
- Bonte Boertje
- Kongo papegaai
- Kaapse papegaai
- Grote en kleine Vase papegaai
De grijze roodstaart kent twee ondersoorten:
- Kongo grijze roodstaart
- Timneh grijze roodstaart
Kongo grijze roodstaart
De Kongo grijze roodstaart komt het meest voor in Europa. Ze zijn ongeveer tussen 33 en 40 cm. hoog, zijn overwegend grijs met helderrode staartveren. Ze hebben een zwarte snavel, witte wangen, donkergrijze poten en zwarte tenen.
Timneh grijze roodstaart
De Timneh lijkt op de Kongo grijze roodstaart, maar er zijn toch wel duidelijke verschillen. Ten eerste is hij behoorlijk kleiner dan zijn soortgenoot, nl. 27 tot 32 cm. Zijn grijze kleur is vaak een slag donkerder en de staarveren zijn meer bruinrood dan helderrood. De bovenkant van de snavel is hoornkleurig ipv zwart. De Timneh komt in gevangenschap een stuk minder voor dan de Kongo. Degenen die er zijn, zijn vaak wildvangvogels en blijven dan ook zeer schuw.
Natuurlijke vijanden
De grijze roodstaart heeft in het wild vijanden als roofvogels, apen en andere boomklimmers, die het op hun eieren hebben voorzien. Als huisdier is de grijze roodstaart zó populair, dat dat ervoor zorgt dat er helaas grote aantallen uit het wild worden gevangen. De illegale handel is dus zeker een vijand voor dit dier.
Ringen
Er zijn twee verschillende ringen die een papegaai kan dragen:
- Gesloten voetring
- Knijpring
Een naadloos
gesloten voetring kan slechts dan aangebracht worden bij een kuiken van ongeveer drie weken oud. Dit is dan ook het enige bewijs dat het dier hier gekweekt is. Op de ring staan gegevens over de vogelbond die de ring heeft uitgegeven. Op deze manier is elke ring voorzien van een unieke code en zo is dus ook de herkomst van de vogel na te gaan.
De
knijpring is een ring die niet geheel gesloten is. Hij kan dus op ieder moment worden aangebracht bij een vogel. Het is dus géén bewijs dat de vogel in gevangenschap is geboren en kan dus net zo goed wildvang zijn.
Aanschaf
De meeste jonge grijze roodstaarten blijven bij hun ouders tot ze ongeveer tien, elf weken oud zijn. Dan komen ze in huis en worden ze handtam gemaakt. Na twaalf, dertien weken gaan ze naar een evt. nieuwe eigenaar. Een grijze roodstaart van tien, elf weken zit al redelijk in de veren. Ook geestelijk kan hij dan wat hebben. In het wild vliegt een grijze roodstaart dan ook rond de leeftijd van dertien weken oud, dan is hij er aan toe om uit zichzelf het nest te verlaten.
Punten waar men op moet letten als men een jonge vogel koopt:
- Laat u goed informeren door ervaren mensen in de papegaaienwereld, die een betrouwbare verkoper kunnen aanraden. Koop geen vogel in een opwelling, via internet of de krant.
- Stel veel vragen. Een betrokken, goede kweker zal u met raad en daad bijstaan.
- Lees zoveel mogelijk over de vogel die u wilt hebben.
- Vraag naar de oudervogels, of u die kunt zien. Het mooiste is natuurlijk de ouders en jongen samen te zien, zodat u zeker weet dat het geen wildvang is wat u koopt.
- Neem de jonge vogel niet meteen met het eerste bezoek mee naar huis. Denk er gerust eens over na en maak nog eens afspraak met de kweker als u de vogel echt koopt.
- Laat het zielige vogeltje zitten. Papegaaien laten ziekte alleen maar zien als het echt niet anders kan. Als hij er dus ziekjes bijzit, is hij waarschijnlijk ernstig ziek.
- Neem wat voer van de kweker mee als u uw vogeltje ophaalt. Dan kan hij geleidelijk overgaan op evt. ander voer.
- Denk aan de kosten. In aanschaf is een grijze roodstaart best duur. Dat zijn echter niet de enige kosten. Ook voor een kooi zult u een behoorlijk bedrag kwijt zijn.
- Ga van tevoren na of u echt voldoende tijd heeft voor een grijze roodstaart. Het dier kan zeker 30-50 jaar oud worden, hou hier rekening mee.
Huisvesting
Er zijn verschillende mogelijkheden om een papegaai te houden:
- JKooi
- Kamervoliere
- Voliere buiten
- |Vlucht
Kooienzijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar, maar een grijze roodstaart die in huis leeft, heeft minimaal een zgn. Jockkooi nodig. Dit is haalbaar, mits de vogel voldoende uit de kooi mag om beweging te krijgen. De spijlen van een kooi moeten (naast stevig zijn) horizontaal lopen omdat de vogel zal willen klimmen. Bij een kooi zijn zitstokken meegeleverd, die allemaal van gelijke lengte en vorm zijn. Beter is het deze te vervangen door natuurlijke, op maat gezaagde stokken. Hierdoor worden de poten van de vogel gestimuleerd: hij moet nl. zijn tenen steeds in een andere positie buigen omdat de vorm steeds weer anders is. Plaats de kooi op een rustige plek, waar hij deel kan nemen aan het gezinsleven. Het beste is een muur achter de kooi te hebben, zodat dit een gevoel van veiligheid geeft. Een papegaai is een prooidier en vindt het prettig te weten dat er van een kant geen gevaar kan komen.
Een
kamervoliere is meestal kamerhoog en vierkant of rechthoekig. Ze zijn meestal gemaakt van gaas en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Een kamervoliere kan ook speciaal op maat gemaakt worden.
Een
voliere buiten is ook gewoon verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en kleuren. Wel belangrijk zijn de regels in uw woonplaats. In sommige plaatsen heb je een vergunning nodig of in ieder geval een meldplicht. Een binnenhok is noodzaak, omdat papegaaien in Nederland niet het gehele jaar door buiten kunnen blijven. Het is handig een doorvliegluik te hebben, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze doen.
Een
vlucht is een zeer grote voliere en voor de meeste mensen niet te realiseren. Hierin hebben vogels echt de ruimte en zullen ook gewoon kunnen vliegen. Een vlucht wordt meestal gebruikt in dierentuinen en vogelparken.
Gedrag
Een grijze roodstaart is een intelligent dier. Hij heeft het leervermogen van een menselijke peuter, dus vergelijkbaar met een 2-4 jarig kind. Deze vogel heeft een groot vermogen dingen aan te leren, zowel gewenst als ongewenst. Hij is zo intelligent, dat hij heel snel door heeft hoe hij zijn zin door kan drijven door bijv. enorm te schreeuwen en krijsen of bijten. De eigenaar moet negatief gedrag zoveel mogelijk negeren en positief gedrag aanmoedigen. Schreeuwen is echter een heel natuurlijk iets voor een papegaai en hij zal het dan ook graag doen. Als we dus denken aan de intelligentie van de papegaai, moeten we rekening met het volgende houden:
- Papegaaien hebben altijd een reden om iets te doen.
- Papegaaien hebben altijd uitdaging nodig, in de vorm van speelgoed, kauwmateriaal, betrokkenheid in het gezin, etc.
- Papegaaien kunnen heel goed trucjes, gedrag of woordjes leren. Hun concentratie is niet zo groot, het is vergelijkbaar met een jonge hond.
- Papegaaien analyseren mensen , net zoals wij de papegaai analyseren.