Roodstaart zalm (Hyphessobrycon ecuadoriensis)

Dit vreedzame scholenvisjes is een leuke aanwinst voor het zoetwateraquarium. Het gedijt goed in een gezelschapsaquarium, maar is ook zeer geschikt voor een Zuid-Amerika biotoop.

Hyphessobrycon ecuadoriensis

Hyphessobrycon ecuadoriensis behoort tot de karperzalmen (Characidea), specifieker tot de subcategorie zalmen/tetra’s. Deze vis is in Nederland bekend onder meerdere namen, zoals Colombia tetra, Ecuador zalm en het veelvoorkomende Roodstaart zalm. Deze vis komt voor in Ecuador en Colombia en dan met name in de rivier Rio Acandi. Het lichaam is overwegend grijs, de vinnen zijn lichtrood gekleurd. De staart is, zoals de naam al voorspeld, rood. De vis wordt 7 cm lang.

Leefwijze

De roodstaart zalm is een scholenvis die in groepjes van minimaal zes dieren gehouden moet worden. Ze zwemmen het liefst in de middelste delen van het aquarium en stellen een matige stroming op prijs. Hun gedrag is over het algemeen vreedzaam, hoewel mannetjes onderling elkaar nog wel eens lastig kunnen vallen. Bij een grote school in een groot aquarium geeft dit echter geen problemen.

Huisvesting

Roodstaart zalmen dienen in een school van minimaal zes dieren gehouden te worden, maar meer is beter. De watertemperatuur dient tussen de 24 en 27 graden te liggen. Kies een temperatuur die ook bij de overige vissen in het aquarium past. De gewenste pH ligt tussen de 6,3 en 7,1 en de hardheid tussen de 4,0 en 8,0. Deze vissen passen dus goed in een Zuid-Amerika biotoop, met zuur en zacht water. Ook in een gezelschapsaquarium met zuur en zacht water gedijen deze vissen goed. Het aquarium dient minimaal 100 cm lang te zijn. Zorg voor veel open zwemruimte, maar beplant de randen en de achterwand wel goed. Onder niet te felle verlichting, eventueel gecreëerd door middel van drijfplanten, komen de kleuren van deze vissen het best tot hun recht. De vis kan beter niet met grote of drukke vissen gehouden worden. Grotere roofvissen kunnen de kleine roodstaart zalm aanzien voor eten, en drukke vissen veroorzaken te veel voedselconcurrentie voor de vreedzame roodstaart zalmen.

Voeding

De roodstaart zalm is van nature een alleseter, en dit geldt ook voor in het aquarium levende vissen. In het wild eten deze vissen planten, een eigenschap die in het aquarium minder gewenst is. Bij goed afwisselend voeren (droogvoer en levend voer) laten roodstaart zalmen de meeste planten vaak met rust. Soms worden roodstaart zalmen ingezet in aquaria met een overmaat aan eendenkroos, de vissen eten dit kroos vaak op.

Voortplanting

Mannelijke roodstaart zalmen zijn van de vrouwtjes te onderscheiden door hun verlengde rugvin. De kweek is relatief eenvoudig. Plaats een kleine school in een speciaal ingericht kweekaquarium met een afzetrooster. Als de dieren in goede conditie zijn en de waterwaarden optimaal zijn, zullen er 100 tot 400 eitjes afgezet en bevrucht worden. De ouderdieren dienen na het afzetten verwijderd te worden. Na 3 dagen komen de eieren uit en twee dagen later beginnen de jongen vrij te zwemmen. Deze dienen gevoerd te worden met het allerfijnste stofvoer. Na 3 dagen worden Artemia-naupliën geaccepteerd.
© 2014 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke zalmreceptenZalm is langzaam maar zeker voldoende ingeburgerd dat we het thuis en in het restaurant regelmatig bestellen. Het is vee…
Wilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm is niet hetzelfde als kweekzalm. Maar waarin verschilt wilde zalm van de zalm die doorsnee wordt verkocht? En…
Zalmsoep of zalm in de soep!Zalmsoep of zalm in de soep!Zalm is een veel gegeten vissoort en zacht van smaak. We beleggen er toastjes mee, eten het als voor- of hoofdgerecht of…
De zwarte neon tetraDe Latjinse naam van de zwarte neon tetra is Hyphessobrycon herbertaxelrodi en behoort tot de familie van de karperzalme…

Vlagcichlide (Mesonauta festivis)De vlagcichlide is een middelgrote vis die gehouden kan worden in een gezelschapsaquarium of een Zuid-Amerikabiotoop.
Eendenkroos in het zoetwateraquariumVoor sommigen een doorn in het oog, voor andere een welkome aanvulling op het plantenbestand; eendenkroos. De meningen o…
Bronnen en referenties
  • http://vissen.aquagids.nl/Hyphessobrycon_ecuadoriensis.html
  • http://aquavisie.retry.org/Database/Vissen/Hyphessobrycon_ecuadoriensis.html
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.