De zebravink in de voliëre

De zebravink in de voliëre De zebravink is een kleine vogel, van 10-12 cm groot en die ongeveer 12 gram weegt. Oorspronkelijk komt hij voor in Australië en leeft daar in grote groepen. In Nederland is het een van de meest gehouden voliëre vogels. De zebravink is een makkelijk te houden vogel. Ook plant hij zich gemakkelijk voort.

Oorspronkelijke leefomgeving

Zebravinken behoren tot de prachtvinken en komen voor in Australië en het oosten van Indonesië. Voornamelijk in het centrale gedeelte van Australië, het steppengebied.Als steppenvogel verdraagt hij droogte en kou bijzonder goed. Ze mijden extreme vochtigheid. Hoewel zebravinken lang zonder drinken kunnen, zijn ze in de Australische wildernis veel in de nabijheid van drinkplaatsen te vinden. Ze drinken op een bijzondere manier: ze dompelen de snavel kort in het water en zuigen water op, om vervolgens snel weg te vliegen.

Zebravinken leven in grote groepen in grassavannen, begroeid met bomen en struiken. In deze omgeving voeden ze zich voornamelijk met graszaden. Ze eten weinig insecten, maar de behoefte daaraan wordt wel groter in de broedtijd. Nesten worden gemaakt in takken en holtes van bomen op de hoogte van 2 tot 3 meter. Het nest wordt gemaakt van gedroogde grashalmen en bekleed met gras, veertjes en haren.

De voliëre

Zebravinken kunnen zowel binnen in kooien als buiten in een voliëre gehouden worden. Ook is het mogelijk om de vogels binnen te laten broeden. In het voorjaar hang je er een broedhokje in en de vogels zullen al snel overgaan tot nestelen.Goed nestmateriaal is hooi en kokosvezel.

Met meerder paartjes in de voliëre is het belangrijk om voldoende nestkastjes op te hangen, het komt nogal eens voor, dat twee paartjes hetzelfde kastje uitkiezen om te gaan broeden. Geschikte nestkastjes zijn 10cm3, ze kunnen half-open zijn of gesloten met een rond gaatje als ingang. Ook moet er gezorgd worden voor kokosvezel en/of sisaltouw voor het maken van het nest. Zebravinken leggen 4 tot 6 eieren en na 12/13 dagen komen de jongen uit het ei. De jongen zijn vlesskleurig en met witte dons bedekt als ze uit het ei komen, maar na een week is de huid zo donker, dat hij zwart lijkt. Ze worden gevoerd, met eivoer en zaden. Na 3 weken vleigen ze uit, maar worden dan nog wel 3 weken door beide ouders gevoerd en begeleid. Ze komen uit het nest met een zwarte snavel en na 3 maanden is de snavel oranje/rood en hebben ze ook de kleuren van de volwassen vogels.

Het ouderpaar gaat al snel weer verder met de volgende leg. Ze kunnen wel 3 keer broeden,. Het is wel het beste de nestkastjes voor oktober weg te halen.

Bijzonderheden

In het wild leven zebravinken in kolonies bij elkaar en ook in een voliëre broeden ze graag in elkaars nabijheid. Ze kunnen samen gehouden worden met allerlei andere exitische vogels,zoals (valk)parkieten en dwergkwartels. Zijn naam dankt hij aan de zwart-wit tekening op zijn borst en staart. Het is echter alleen het mannetje, die dit beide heeft, het vrouwtje heeft de zwart-wit strepen alleen op de staart. Verder is ze voornamelijk grijs-bruin. Zebravinken zijn bijzonder geschikt voor startende vogelhouders, ze stellen weinig eisen en komen genmakkelijk tot broeden.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Zebravinken, de ideale gezelschapsvogelsZebravinken, de ideale gezelschapsvogelsHet houden van vogels kan veel genoegen verschaffen. Er zijn tal van vogels die weinig eisen stellen en een van die soor…
De Albatros - een bijzondere stormvogelDe Albatros - een bijzondere stormvogelAlbatrossen zijn indrukwekkende vogels om te zien. Van alle stormvogelachtigen zijn de de grootste in hun soort.
Algemene informatie over de meeuwAlgemene informatie over de meeuwEr zijn in de wereld vele meeuwen onderverdeeld in 23 geslachten. Het meest voorkomende geslacht is de Larus. De meeste…

De Lachduif: een vrolijke vogelDe lachduif heeft vele liefhebbers en fokkers. Het zijn leuke vogels om te zien en makkelijk in de omgang. Ze broeden ze…
De chinese dwergkwartelDe chinese dwergkwartels zijn de kleinste hoendersoort , verwant aan fazanten en de kip. Ze komen oorspronkelijk uit Chi…
Bronnen en referenties
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.