De Lachduif: een vrolijke vogel

De lachduif heeft vele liefhebbers en fokkers. Het zijn leuke vogels om te zien en makkelijk in de omgang. Ze broeden zelfs eitjes uit van andere duiven. Een must voor vogelliefhebbers die nog plaats hebben in een voilère en op zoek zijn naar gezellige gezelschapsdieren.

Naam

  • Latijn: Streptopelia risoria
  • Engels: Barbary Dove
  • Frans: Tourterelle domestique
  • Duits: Nordafrikanische Lachtaube
  • Spaans: tórtola doméstica

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (dieren)
  • Stam: Chordate (chordadieren)
  • Klasse: Aves (vogels)
  • Orde: Columbiformes (duifachtigen)
  • Familie: Columbidae (duiven en tortels)
  • Geslacht: streptopelia

Uiterlijke kenmerken

De lachduif is gekweekt in verschillende kleuren, waaronder roodbruin, effen wit, bont en isabel, grijs, ivoor. De kleuren pastel en crème-ino en pastel waren al bekend in de 16e eeuw, ondertussen zijn er meer dan 15 kleurschakeringen. Daarnaast kan een lachduif ook zijdevederig, gefriseerd of gekuifd zijn. De lachduif is een vrij slanke vogel met een lange staart. In zijn nek heeft hij een zwart bandje lopen, die omgeven is door een witte zoom. De snavel is zwartgrijs, de poten purperrood en de nagels zijn donker hoornkleurig tot zwart. De grootte van de lachduif is ongeveer 23 centimeter, met de staart erbij 30 centimeter. Het verschil tussen doffer (mannetje) en duivin (vrouwtje) is niet eenvoudig te zien.

Keuringseisen

Lachduiven worden vaak tentoongesteld en gekeurd. Er zijn vele eisen die aan het uiterlijk van de duif gesteld worden. Hier de meeste op een rij:
  • De kop moet regelmatige rond zijn, er mogen geen scherpe hoeken te zien zijn op het voor- en achterhoofd.
  • De neklijn en halslijn moeten vloeiend overlopen in de ruglijn en borstlijn
  • De borst moet rond en breed zijn.
  • De vleugels moeten strak tegen het lichaam gedragen worden.
  • De tenen mogen geen verkrommingen vertonen, op een stok moeten alle tenen de stok omklemmen.
  • De snavel moet eerder langer zijn dan kort, en de snavellijn moet door het oog lopen.
  • De bovensnavel hoort gekromd en puntig te zijn.
  • De onder- en bovensnavel horen goed op elkaar aan te sluiten.
  • De keeluitsnijding moet een gladde gebogen lijn vormen.
  • De slagpennen horen gedekt te zijn door de dekveren en mogen niet boven de rug uitsteken.
  • De veren horen in goede conditie te zijn en mogen geen slijtage vertonen. De verendeken moet goed aangesloten en strak gedragen worden.
  • De witte omzoming om de zwarte nekband hoort aan de bovenkant breder te zijn dan aan de onderkant.
  • De ogen moeten helder zijn en de veren horen schoon te zijn.
  • De vogel mag geen lichamelijke gebreken en tekortkomingen hebben, evenals vergroeiingen van de snavel en snijranden en schubvorming op de poten.

Geschiedenis

De lachduif is niet zoals veel mensen denken dat de lachduif de gedomesticeerde vorm is van de Turkse tortelduif, maar dit is niet waar. De lachduif komt oorspronkelijk uit Afrika en is verwant aan de Noord-Afrikaanse tortelduif. Ondertussen houdt men de lachduif al 2000 tot 3000 jaar en zijn er veel liefhebbers die deze vogel fokken. De laatste 50 jaar is er biologisch onderzoek gedaan naar het voortplantingsgedrag van deze vogelsoort. Ook zijn er door de jaren heen steeds meer kleurschakeringen bijgekomen. De lachduif dankt zijn naam aan het lachende geluid dat hij maakt wanneer hij opgewonden is.

Voedsel

Goed voedsel voor de lachduif bestaat uit een zaadmengsel, zoals tortelduivenvoer aangevuld met een mengsel voor kleine tropische vogels. Belangrijk is dat de lachduif beschikking heeft over grit, dit is namelijk goed voor zijn spijsvertering. Grit bestaat onder andere uit gemalen schelpjes en voorziet de vogel van kalk. Voor lachduiven is het aan te raden om volièregrit of vogelgrit te nemen, want duivengrit is bedoeld voor postduiven en om die reden te grof. Als de lachduiven gaan broeden, moet de voeding worden aangepast. Het gewone tortelduivenvoer volstaat dan niet meer. Om tegemoet te komen aan de grotere eiwitbehoefte van de duivinnen is het verstandig om parkietenkrachtvoer of duivenkorrels te geven. Een lachduif mag af en toe ook wat groenvoer, zoals muur. Uiteraard is de beschikking over vers drinkwater belangrijk voor de duif. Vooral een drinkflesje is dan handig, omdat het water dan niet snel vuil wordt.

Voortplanting

Lachduiven zijn erg gemakkelijk te kweken, vereist is natuurlijk wel dat er een mannetje en een vrouwtje bij elkaar worden gezet. Er moeten ook geschikte nestmogelijkheden zijn. Zijn deze er niet, dan worden de eieren op de grond of in de voerbak gelegd en uitgebroed. Een bakje van 20 bij 20 centimeter met een opstaande rand is voor de duivin en goede plek om haar eitjes te leggen. Ze legt per keer twee eitjes. Deze breken na 14 dagen open, de jongen worden door beide ouders gevoerd met melk dat geproduceerd wordt in de krop. De jongen groeien snel op: na 15 dagen hebben ze al hun veren en een paar dagen later kunnen zij het nest al verlaten. Een week daarna zijn ze zelfstandig. Verstandig is om de jongen dan bij de ouders weg te halen. Hoewel de lachduif bekend staat om zijn vriendelijke karakter, kan de doffer agressief reageren naar zijn kroost. Een lachduif kan ook eitjes van
andere duiven uitbroeden.

In het wild

Lachduiven horen niet in het wild voor te komen. Witte lachduiven worden echter vaak gebruikt bij feestelijke gebeurtenissen, waarbij zij los worden gelaten. De lachduif kan niet overleven in het wild, omdat ze over het algemeen niet gewend zijn aan het klimaat, ze geen angst kennen voor roofdieren en geen voedsel kunnen vinden.
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weduwschapspel, wedvluchtenWeduwschapspel, wedvluchtenWeduwschap is een echte vakterm onder duivenhouders. 'Bladengoeroe' en duivenhouder Rob van Vuure, bundelde zijn duivenc…
Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenWandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenInsecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitz…
Onvruchtbaarheid bij duiven en andere kweekproblemenOnvruchtbaarheid bij duiven en andere kweekproblemenBij vruchtbaarheid bij duiven moet er een samensmelting plaatsvinden van een eicel en een zaadcel. Is er sprake van een…
Kweken van postduivenKweken van postduivenWie postduivensport bedrijft is afhankelijk van goede duiven en daarom is er veel aandacht voor het kweken van duiven in…

De grasparkiet - Algemene informatieDe grasparkiet - Algemene informatieGrasparkieten zijn vrolijke vogeltjes, die van oorsprong uit Australië komen. De dieren, die van nature groen zijn, leve…
De zebravink in de voliëreDe zebravink in de voliëreDe zebravink is een kleine vogel, van 10-12 cm groot en die ongeveer 12 gram weegt. Oorspronkelijk komt hij voor in Aust…
Bronnen en referenties
  • http://www.nhdb.nl/~dfkp/duiven.html
  • http://home.hccnet.nl/h.rens/speciaalclub/tropen/Duiven%20en%20kwartels/page10.01.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lachduif
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_Dove
  • http://www.dfkp.nl/duivenlach.html
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.