De Albatros - een bijzondere stormvogel

De Albatros - een bijzondere stormvogel Albatrossen zijn indrukwekkende vogels om te zien. Van alle stormvogelachtigen zijn de de grootste in hun soort.

Algemene informatie

  • Latijnse naam: Diomedeidae
  • Soort: Vogels / Stormvogelachtigen
  • Type (carnivoren, planteneters, etc): Carnivoren, ze eten vis
  • Waar komen ze voor: Albatrossen komen verspreid voor in de Zuidelijke Oceaan en aan de noordelijke Grote Oceaan.
  • Hoe oud kunnen ze worden: Albatrossen kunnen ruim 30 jaar oud worden.

Voeding

Een Albatros eet kleine vissen die hij al zwevend door de lucht met zijn bek uit het water vist. Het voedsel dat ze eten bestaat onder ander uit:
  • Vissen (groot en klein)
  • Inktvis
  • Krill
  • Aas

Soms leggen ze voor zo'n voedselvlucht wel 10.000 kilometer af! Helaas worden Albatrossen door deze voedselvluchten nogal eens het slachtoffer van de lijnvisserij, en raken ze tijdens hun duikvluchten verstrikt in de visnetten.

Kenmerken van het lichaam

Een albatros heeft smalle maar lange vleugels met een spanwijdte van bijna 3 meter. Van alle nu levende vogels hebben de vleugels van de albatros de grootste spanwijdte. Hiermee kunnen ze wel duizenden kilometers lang rondzweven. Ze maken hiervoor gebruik van de luchtstromingen waardoor ze weinig energie verbruiken. Op het land echter, is de albatros nogal onhandig. Van de Albatros soorten is de Reuzenalbatros het grootste, gevolgd door de koningsalbatros. Qua uiterlijk onderscheidt de koningsalbatros zich onder andere door de kleur van de poten, deze zijn namelijk blauwachtig wit, terwijl de poten van een reuzenalbatros licht vleeskleurig is.

Voortplanting

Albatrossen gaan pas broeden wanneer ze een jaar of 7 zijn. Albatrossen broeden in kolonies waar je meer dan 15 soorten albatrossen bij elkaar ziet. Het broeden gebeurt op afgelegen eilanden, waar ze alle rust hebben. Ze leggen per broedsessie slechts 1 ei. Het grootbrengen van een jong duurt meer dan een jaar en beide het mannetje en het vrouwtje verzorgen het jong. Het mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar.

Met uitsterven bedreigd?

Van de 21 albatrossoorten die er bekend zijn, zijn er nog maar 19 soorten die je nog in levende lijve zou kunnen tegenkomen. Dit is onder andere door de lijnvisserij. De albatros raakt tijdens zijn duikvluchten op jacht naar vis nogal eens verstrikt in een net, wat ze meestal niet overleven. Ook legt de albatros maar één ei per keer en broeden ze pas op de latere leeftijd van ongeveer 7 jaar, waardoor de voortplanting van de soort langzamer gaat dan het aantal dat sterft.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De albatros: Een bijzondere vogelsoort met enorme afmetingenDe albatros: Een bijzondere vogelsoort met enorme afmetingenDe albatros is een enorme zeevogel. Hij legt in zijn leven enorme afstanden af door handig gebruik te maken van warme lu…
De grote albatros, de grootste (vliegende) vogel ter wereldDe grote albatros, de grootste (vliegende) vogel ter wereldDe grote albatros is de grootste albatrossoort op aarde en staat ook wel bekend als de 'Diomedea exulans'. Hij is tevens…
Alles over PinguïnsAlles over PinguïnsDe Pinguïn is een grappig en toch heel speciaal dier. Grappig wanneer je ziet hoe hij loopt (waggelen) en speciaal omdat…
De vlinder: een elegant insectDe vlinder: een elegant insectVlinders nemen een bijzondere plaats in de dierenwereld in. In het algemeen worden vlinders beschouwd als mooi, ongrijpb…

Wat proeft een paard?Wat proeft een paard?Een suikerklontje als beloning weet elk paard zeer wel te waarderen. Net als wij houden paarden erg van snoepen. Maar ho…
Wat voelt een paard?Wat voelt een paard?Een paard heeft geen handige vingers aan zijn lijf zoals wij en kan niet iets vastpakken om te voelen wat voor voorwerp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mark Jobling, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.wikipedia.org
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 04-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.