De tamme amazonepapegaai

De amazonepapegaai is er in veel verschillende soorten en behoort tot de grote papegaaien. Ze zijn een zeer geliefd huisdier door hun vaak pittige karakter en staan erom bekend goed te kunnen gaan praten.

Soorten amazones

Er bestaan heel veel soorten amazonepapegaaien. Enkele van deze soorten zijn:

  • Geelvoorhoofdamazone
  • Blauwvoorhoofdamazone
  • Groenwangamazone
  • Geelschouderamazone
  • Cuba amazone
  • Roodkeelamazone
  • Witvoorhoofdamazone
  • Oranjevleugelamazone

De meest voorkomende soorten in de huiskamer zijn de geelvoorhoofamazone en de blauwvoorhoofdamazone.

In het wild leven de amazones in Zuid-Amerika. Ze zijn ongeveer 38 centimeter groot en meestal overwegend groen van kleur. Vaak geven de benamingen wel aan welke kleuren ze nog meer hebben. Zo heeft de geelvoorhoofdamazone zoals de naam al zegt een geel voorhoofd.

Beter een tamme man of een pop?

Het maakt niet uit of je een tamme man of pop hebt. Ze kunnen beide even tam worden.

Zijn amazonepapegaaien makkelijk tam te krijgen?

Ja, amazonepapegaaien zijn uitermate geschikt om tam te maken. Dit gaat het makkelijkste wanneer de amazone met de hand wordt grootgebracht. Ze hebben vaak wel even nodig om aan de mens te wennen, maar dit gaat vrij vlot.

Een rustige benadering is wel nodig. Dwing de vogel ook nergens toe. Dingen als op laten stappen kosten tijd, maar als ze dat eenmaal doen, dan zijn ze heel tam.

Wees dus rustig, consequent in wat wel en niet mag en ga er vanuit dat het even duurt voordat de vogel zo op z'n gemak is dat je er "alles" mee kunt. Ik heb alles tussen "..." gezet omdat de ene amazone meer zal toelaten dan een ander.

Het karakter van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien kunnen een heel fel karakter hebben. Vaak trekken ze toe naar één persoon binnen het gezin. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. De meeste amazones spelen graag en willen nog wel eens knagen. Pas hierop de speeltjes aan zodat ze wat te doen hebben.

Er wordt wel gezegd dat ze de intelligentie van een 3 jarig kind hebben en de emotionele intelligentie van een 5 jarig kind. Als je amazone een prater is dan vinden ze het leuk om nieuwe woorden te leren. Met wat oefenen kunnen ze hele volzinnen produceren. Soms duurt het even voor ze een woord hebben geleerd maar je hebt ze er ook bij die een nieuw woord in enkele dagen al overnemen. Houdt er altijd rekening mee dat niet elke amazone zal gaan praten of dat het praten soms beperkt blijft tot enkele woorden.

Het eten van de amazonepapegaai

Groot papegaaienvoer en/of pellets als basisvoeding. Verder kan je met regelmaat eivoer geven en een kalkblok of grit in de kooi hangen. Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en trosgierst is vaak een favoriet.

Fruit vinden ze vaak ook erg lekker. Het is een kwestie van uitproberen. Geef bijvoorbeeld: appel, peer, meloen, aardbei, kiwi, banaan of een druif.

Groente eten ze ook. Ook hier is het een kwestie van uitproberen wat ze het lekkerst vinden. Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinazie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt i.v.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

Een schijfje hard gekookt ei is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten en op walnoten zijn ze ook erg gek.

LET OP!: het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je papegaai.

Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit!!

Fruit zoals manderijn of sinaasappel niet te vaak geven en niet in grote porties. Het bevat een stof waarvan vogels niet teveel moeten hebben.

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen.

Kunnen amazonepapegaaien praten?

Ja en als je geluk hebt ook nog goed. Samen met de grijze roodstaart en de edelpapegaaien staan de amazones in de top 3 van praters bij papegaaien. Toch praat lang niet elke amaone even goed. Er zijn amazones die nooit een woord zullen zeggen of niet verder komen als "hallo". Schaf daarom een amazone niet aan om enkel deze reden.

Kunnen amazonepapegaaien overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Ik ga nu even uit van een hond en/of een kat/poes.

Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog raad ik het af om de amazone met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Met andere vogels is het ook uitproberen maar meestal gaat dit wel goed zolang ze niet samen in een kooi zitten. Hou wel rekening met het mogelijke verschil in grootte want een kleintje legt het af indien het niet klikt.

Als je twee amazonepapegaaien hebt, worden ze dan minder tam voor de mens?

Dit hoeft niet. Ik ken zat voorbeelden waarbij ze heel tam blijven. Toch kan het gebeuren en het beste is dan om ze apart aandacht te blijven geven om het te voorkomen.

Een bijtende amazonepapegaai, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten amazones niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is.... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je amazone door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je papegaai ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is de papegaai wel gezond? Enzovoort.

Moet de toekomstige eigenaar zelf de handvoeding geven?

Nee dit hoeft niet. Als je er zelf geen ervaring mee hebt, doe het dan juist niet want het risico bestaat dat je het verkeerd doet waardoor de meijers doodgaat! Door het geven van handvoeding, door wie dan ook, went de amazone aan de mens. Het echte tam worden begint pas als de amazone zelfstandig is.

Zijn amazonepapegaaien erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Amazonepapegaaien kunnen heel hard schreeuwen en er ontstaan ook vaak problemen doordat de papegaai dit gedrag aanleerd. Het is wel af te leren. Kijk hiervoor eens bij dit artikel: Schreeuwende papegaai. Toch valt het over het algemeen wel mee en zal een amazone meestal een paar kee rper dag schreeuwen en verder een vrij rustige vogel zijn.

De kooi van een amazonepapegaai

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de meijerspapegaai er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan.

Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de meijers jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
De Jardine papegaaiJardine papegaaien zijn één van de vele soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. Vergeleken met andere papeg…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…

Euplectus afer, Napoleonwever, Gele BisschopDe Euplectus afer ook wel Napoleonwever of Gele Bisschop genoemd, is een mooie vogel van ongeveer 13 centimeter groot. I…
De tamme grijze roodstaartDe grijze roodstaart is een hele populaire papegaai in de huiskamer. Dit komt voornamelijk door hun talent voor praten a…
Bronnen en referenties
  • Foto's Django (geelvoorhoofdamazone) met dank aan Joke. Foto jongen blauwvoorhofamazone met dank aan Ben.
Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 11-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.