De tamme valkparkiet: karakter en voeding

De valkparkiet is één van de populairste parkieten die in de huiskamer gehouden wordt. Het zijn parkieten van 28 tot 32 centimeter lang. Ze komen voor in allerlei kleuren en de karakters verschillen van valkparkiet tot valkparkiet. Hoe moet je een valkparkiet verzorgen?

Valkparkieten

De wetenschappelijke naam voor de valkparkiet is Nymphicus Hollandicus. Van oorsprong komt de valkparkiet uit Australië. Ze leven daar in de buurt van rivieren in groepen van 12 tot 20 vogels.

Er zijn veel kleurmutaties onder de valkparkieten. Zo heb je de wildkleur, lutino, geparelden, witkop, albino, cinnamon, bont en fallow. Op de kleur na zijn valkparkieten gelijk en dus verschillen ze niet qua karakter. Al zit er natuurlijk wel verschil in individuele valkparkieten, maar dat heeft dan niks te maken met de kleurslag. Aan een valkparkiet kan je zien of het een man of een pop is. De mannen zijn vaak kleurrijker. Op het internet zijn de verschillen per kleurslag wel te vinden.

Beter een tamme man of een pop?

Het kan allebei. De meeste mensen kiezen voor een man omdat deze meer verschillende geluiden kan maken en omdat ze kleurrijker zijn. Mannetjes vertonen ook echt machogedrag... kuif omhoog, parmantig lopen enzovoort. Een pop is hier dus niet zo van, die maakt minder geluid en is dus verder ook wat rustiger qua gedrag.

Als ze jong zijn, kan je echter niet altijd zien of het een man of een pop is. Bij sommige kleurmutaties kan het en ook een kweker met wat ervaring kan het misschien inschatten door de grootte van het jong, maar over het algemeen is pas goed te zien na de eerste rui. Dit duurt wel even en de jongen zijn dan al lang zelfstandig.

Zijn valkparkieten makkelijk tam te krijgen?

Ja, valkparkieten zijn uitermate geschikt om tam te maken. Ze hebben vaak wel even nodig om aan de mens te wennen, maar dit gaat vrij vlot.

Een rustige benadering is wel nodig. Dwing de vogel ook nergens toe. Wees dus rustig, consequent in wat wel en niet mag en ga er vanuit dat het even duurt voordat de vogel zo op z'n gemak is dat je er van alles mee kunt. Wat de vogel toe zal laten is verschillend, want elke valkparkiet heeft echt zijn eigen karakter.

Het karakter van de valkparkiet

Valkparkieten zijn makkelijk tam te maken en over het algemeen zijn ze erg vrolijk. Ze maken leuke geluidjes en zijn nieuwsgierig aangelegd. Er zijn echter wel verschillen in karakter, bijvoorbeeld in hoe aanhankelijk ze zijn.

De meeste valkparkieten zitten graag bij je, op je schouder of knie. Sommige valkparkieten zullen makkelijk op je hand stappen na wat oefenen en veel vinden kroelen ook erg fijn.

Het eten van de valkparkiet

Valkparkieten krijgen voer voor grote parkieten of valkparkieten. Dit bevat allerlei kleine zaden en ook zonnebloempitten. Daarnaast dien je ze regelmatig eivoer te geven. Ook groente en fruit is goed om vaak te geven, wissel dit wel af. Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit! Hang verder een kalkblok in de kooi en een bakje met daarin grit.

Grit is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering. De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.

Geef vers voer

Het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je valkparkiet. Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen. Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Kunnen valkparkieten praten?

Ja er zijn valkparkieten die kunnen praten. Het zal beperkt blijven tot een aantal woordjes. De meeste kans heb je bij de mannetjes. Fluiten doen ze ook goed.

Kunnen valkparkieten overweg met andere vogels?

Met genoeg ruimte kunnen valkparkieten prima overweg met andere vogels van ongeveer gelijke grote of iets groter. Twee valkparkieten samenzetten levert bijvoorbeeld doorgaans geen problemen op.

Kunnen valkparkieten overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Houd in gedachten dat, met een hond of poes, een valkparkiet het onderspit delft als er wat gebeurt.

Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog is het af te raden om de valkparkiet met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Een bijtende valkparkiet, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten valkparkieten niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je valkparkiet door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je dier ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is hij wel gezond? Enzovoort.

Zijn valkparkieten erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Valkparkieten zijn in elk geval niet de luidruchtigste vogels. Veel papegaaiensoorten maken veel meer kabaal.

De kooi van een valkparkiet

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de valkparkiet er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan. Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de valk jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.
© 2008 - 2025 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…
Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?De papegaai is een vogelsoort die er prachtig ziet met zijn gekleurde verenkleed. Daarbij kunnen ze kunstjes leren en ku…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…

De tamme meijerspapegaaiMeijerspapegaaien zie je regelmatig in de huiskamer. Het zijn papegaaitjes van 21 tot 23 centimeter groot en heel geschi…
De tamme pyrrhuraPyrrhura's zijn grappige parkietjes die steeds vaker in de huiskamer gehouden worden. De pyrrhura is een geslacht van Zu…
Reacties

Marion Westerlage, 19-07-2009
Fantatisch! Doordat iemand slecht was voor, inmiddels mijn valkparkiet (Catootje), kwam ik toch wel voor een dilemma te staan. Ik wilde natuurlijk graag het haar gedane onrecht goedmaken, maar was helaas niet zo goed op de hoogte van de juiste behandeling. Met jullie hulp gaat het ongetwijfeld lukken. Wel vraag ik me af, of en hoe lang trauma's nog een rol gaan spelen, als er van nu af aan alleen maar goed voor haar gezorgd gaat worden?Ik hoop dat jullie me daar een antwoord op kunnen geven. Heel veel groeten van Catootje en Marion. Reactie infoteur, 11-08-2009
Hoi Marion,

Ik heb geen idee hoelang zoiets een rol gaat spelen. Misschien wel voor altijd, maar met een liefdevolle verzorging zal het vast wel snel stukken beter gaan. Succes en Catootje heeft nu gelukkig een goed huisje bij jou :o)

Boyd, 20-04-2009
Hallo, ik had een vraagje
ik ga deze week een koppeltje valkparkieten kopen, ze zijn anderhalf jaar oud en niet tam
hoe kan ik ze nou het beste tam maken want ze zijn met z, n tweetjes
groetjes Reactie infoteur, 23-04-2009
Hoi,

Nou dat wordt lastig denk ik. Met heel veel geduld kan je ze misschien wat tammer krijgen, maar of je ze echt goed tam krijgt, betwijfel ik. Ze zijn ook nog eens met z'n tweeën dus dan heb je al sneller de kans dat ze minder tam zijn, omdat ze elkaar ook hebben en dus naar elkaar toetrekken. Op zich ook niet verkeerd natuurlijk. Dat kan ook wel gezellig zijn om in huis te hebben ;o)

Ingrid, 26-10-2008
Ik heb pas 3 weken een valkparkiet van ongeveer 10 weken ik wil hem graag tam maken maar als ik me hand in de kooi doet word hij of zij erg zenuwachtig en gaat hij hard door de kooi hen vliegen.en ik wil weten of er een spiegel in zijn kooi mag want hij zit veel voor de spiegel als ik naar zijn kooi gaan als ik de spiegel er uit haalde word hij zo druk dat hij hard door zijn kooi gaat rennen dan is het net of hij heel boos is mijn vraag is wat kan ik het besten doen? Reactie infoteur, 03-11-2008
Ja hoor een spiegel mag wel. Blijf je valkparkiet rustig benaderen en blijf hem veel aandacht geven. Hij went vanzelf wel en dan wordt hij ook rustiger maar dat kan wel even duren. Misschien kan je proberen om eerst niet met je hand de kooi in te gaan en hem te laten wennen aan je hand buiten de kooi. Als hij steeds zo schrikt zorgt dat voor veel stress en dat is ook niet goed. Succers ermee!

Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.