Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?

Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier? De papegaai is een vogelsoort die er prachtig ziet met zijn gekleurde verenkleed. Daarbij kunnen ze kunstjes leren en kunnen sommige van deze tropische vogels praten. Dit maakt dat veel mensen een papegaai willen aanschaffen. Een papegaai is bij de juiste manier van omgang en uitdaging letterlijk een maatje voor het leven. De papegaai is alleen niet zo makkelijk om in huis te houden. Denk dus goed na voor u over gaat tot het kopen van een papegaai of het een geschikt dier voor u is.

De leeftijd van de papegaai

Een parkiet kan al zo'n 20 jaar worden, maar gaat u echt voor een papegaai dan zal de papegaai misschien nog wel langer leven dan uzelf. Hoe groter de papegaai hoe ouder ze worden. Het verschilt ook per ras welke leeftijd ze zullen bereiken, maar de meeste papegaaien worden 40 tot wel 80 jaar oud. Er zijn zelfs enkele papegaaien (voornamelijk Kaketoes) die over de 100 zijn geworden.
Als u een papegaai wilt aanschaffen kunt u het beste wachten tot de papegaai ongeveer 4 maanden is. Het is belangrijk dat de papegaai al zelfstandig kan eten. Voor de gezondheid van de papegaai is het beter als de papegaai tot die tijd bij zijn moeder blijft. De band is daarna net zo goed op te bouwen en u sluit een aantal gezondheidsrisico's en onnatuurlijke gedragingen uit. Veel mensen spreken van een puberteit bij papegaaien. Dit gaat echter om de periode waarin de vogel broedrijp of geslachtsrijp wordt. Deze periode komt meestal voor als de papegaai tussen de 3 tot 5 jaar oud is. In deze periode kunnen de vogels zich wel een beetje als pubers gaan gedragen. Ze worden opstandig en vergeten sommige regeltjes. Zorg dat de basisregels er in blijven, maar help ze door deze periode heen door zelf ook wat toleranter te zijn. Papegaaien kunnen dus erg oud worden. Daar zult u echt goed over na moeten denken voordat u een papegaai aanschaft.

Gezelschap

Papegaaien zijn zeer sociale dieren. Ze leven in groepen waarin paartjes worden gevormd. Een papegaai blijft zijn leven lang met dezelfde partner. Binnen de groep is er sprake van een rangorde. Hoewel het heel soms voor komt wordt er zeer weinig gevochten in de groep. Dreigen is al genoeg om de rangorde te bepalen. De papegaaien die hoger in rang staan zijn meestal ook hoger in de bomen te vinden. Als u een papegaai in huis neemt zal de papegaai u waarschijnlijk als partner zien. Voor de vogel is het dan ook leuker en beter om een andere papegaai als gezelschap te hebben. Zo kunnen ze elkaar vermaken en kunt u wat makkelijker het huis verlaten. Doordat de papegaai u aan zal zien voor partner kan het zijn dat de papegaai in de paringsperiode andere bij u weg zal willen jagen, visite is dan niet altijd veilig.

Uitdaging

Papegaaien hebben dus veel aandacht nodig en ook de nodige uitdaging. In het wild communiceren de papegaaien door middel van geluiden. De papegaai praat daarom soms ook mensen na, maar er zijn papegaaien die nooit een verstaanbaar woord zullen spreken. Ongewenst gedrag van een papegaai komt bijna altijd voort uit verveling. Een papegaai die te weinig aandacht krijgt kan bijvoorbeeld veel lawaai maken om eigenlijk zo uw aandacht te trekken. De papegaai heeft ongeveer het verstand van een kind van 4 jaar oud.

Verenplukken

Papegaaien houden hun verenkleed heel erg goed bij. Het verenplukken geeft normaal gesproken een gevoel van rust en veiligheid. Als de papegaai zich verveelt kan hij dit overmatig gaan doen. De papegaai haalt namelijk enkel hier nog zijn geluk uit waardoor hij zich helemaal kaal kan plukken. Als de veren er volledig uitgetrokken zijn groeien deze niet meer aan. Dit gedrag wordt in het wild niet vertoond. In de ideale situatie neemt u de papegaai ook eens per week mee onder de douche. De meeste papegaaien genieten hier ontzettend van. Aangezien de meeste papegaaien ook in tropische gebieden leven kan de huid anders gaan uitdrogen en jeuken.

Bijten

Papegaaien gebruiken hun snavel in het wild vooral om noten open te maken en als een derde poot. De snavel wordt bijna nooit gebruikt om soortgenoten serieus te verwonden. In gevangenschap zijn er echter wel af en toe gevallen waarbij de papegaai bijt. Dit komt voornamelijk voor als de papegaai:
  • een medisch mankement heeft
  • niet goed behandeld wordt
  • in de paringsperiode zit

Er is dus altijd een aanleiding en wellicht is er nog een oplossing voor dit bijtgedrag. Papegaaien gebruiken wel graag hun snavel en houden er dan ook van om aan dingen te knagen. Zorg voor genoeg uitdaging en knaagmateriaal wat de papegaai mag slopen. Let altijd op uw eigen spullen want een krant die u op tafel laat liggen kan ook heel verleidelijk knaagmateriaal zijn.

Als u toch een papegaai wilt

Kijk dan eens in opvangcentrums. Een papegaai krijgt in zijn leven meestal met zeven eigenaren te maken. Veel papegaaien komen terecht in opvangcentrums. Soms vanwege het overlijden van de eigenaar, maar meestal omdat de mensen het houden van een papegaai onderschatten. Sommige papegaaien in opvangcentrums zijn al heel sociaal en getraind.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
De grasparkiet - Het tam makenDe grasparkiet - Het tam makenHet leukste aan een parkiet is toch wel wanneer hij tam wordt en uit zichzelf naar je toe komt. Maar hoe doe je dat? Het…

De meest bijzondere weetjes over dieren in NederlandDe meest bijzondere weetjes over dieren in NederlandIndruk maken als je buiten bent? Leer deze feiten uit je hoofd en je maakt indruk op elke natuurliefhebber.
Grote alexanderparkiet – een exoot in NederlandGrote alexanderparkiet – een exoot in NederlandHij komt in Amsterdam in het Vondelpark voor, samen met de net zo groene en exotische halsbandparkiet. Het is een exoot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Seosborn, Pixabay
  • Quest nummer 102 pagina 47,48,49
  • https://www.huisdieren.nu/vogels/soorten/papagaaiachtigen/
  • http://www.papegaaienpark.nl/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 13-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.