De kerkuil, een doeltreffende roofvogel

De kerkuil, een doeltreffende roofvogel De kerkuil is een veel voorkomende roofvogel met zowel witte als bruine veren. Deze roofvogel heeft een uitstekende manier van jagen. Zijn dieet bestaat onder andere uit allerlei muizensoorten en ratten. Tijdens de jacht gebruikt hij onder andere zijn scherpe klauwen om zijn prooi te vangen. Hij komt op de meeste continenten op de wereld voor. Het is een nachtdier dat zichzelf overdag verbergt om te kunnen slapen. Hiernaast verbergen de kleinere soorten zich om zichzelf te beschermen tegen allerlei roofdieren.

De Kerkuil


Benamingen

De wetenschappelijke benaming voor de kerkuil is 'Tyto alba'. In het Engels wordt hij de 'barn owl' genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit 'schuuruil'. Hij behoort tot de familie 'Tytonidae'.

Leefgebied

De kerkuil komt in meer landen voor dan de overige uilensoorten en zelfs vogelsoorten. Hij komt namelijk voor in onder andere:
  • Afrika
  • Amerika
  • Australië
  • Azië
  • Europa

De exemplaren die zich grotendeels in het noorden bevinden staan er om bekend om dat zij zich gedragen als trekvogels. De exemplaren die zich meer in het zuiden bevinden blijven echter hun gehele leven in hetzelfde gebied. De vogels vermijden alleen de gebieden waar er een extreem klimaat heerst, bijvoorbeeld woestijnen en de poolgebieden.

Overdag

Deze vogels verbergen zich overdag in onder andere boomholtes, rotsspleten, kerktorens en overige gebouwen. Dit doen zij om veilig te kunnen slapen.

De kerkuil heeft kleine stippels op zijn lichaam. / Bron: Peter Trimming, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De kerkuil heeft kleine stippels op zijn lichaam. / Bron: Peter Trimming, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Uiterlijk

De vogels hebben een bruin- en witachtige kleur. De bovenkant van zijn kop bevat vlekken terwijl zijn lichaam stippels bevat. De dieren hebben géén oorpluimen zoals veel andere uilensoorten. Hierdoor is het lastig te zien waar zijn oren zich bevinden. Ze hebben lange licht-bevederde poten en een korte staart.

Formaat

Vrouwelijke exemplaren zijn iets groter dan de mannetjes. Vrouwtjes worden tussen de 34 en 40 centimeter lang terwijl de mannetjes zo'n 32 tot 38 centimeter lang worden. Beide geslachten bereiken een spanwijdte van 80 tot 95 centimeter. De mannetjes wegen slechts 470 gram terwijl de vrouwtjes 570 gram kunnen wegen.

De jacht & voedsel

Tijdens de jacht maakt hij een zeer lage vlucht, waarbij hij slechts enkele meters boven de grond vliegt. Zijn veren zorgen ervoor dat hij tijdens zijn vlucht niet hoorbaar is. Met behulp van zijn lange poten probeert hij vervolgens zijn prooi te grijpen. Deze maakt hij dood door met zijn snavel achter de kop van zijn slachtoffer te bijten. Vervolgens slikt hij zijn prooi in zijn geheel door. De kerkuil eet onder andere:
  • Hazen
  • Konijnen
  • Muskusratten
  • Ratten
  • Spitsmuizen
  • Vleermuizen
  • Vogels
  • Woelmuizen

De merel is geen natuurlijke vijand, echter kunnen kleinere vogels de uilen lastig vallen. / Bron: Bill Bouton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De merel is geen natuurlijke vijand, echter kunnen kleinere vogels de uilen lastig vallen. / Bron: Bill Bouton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Natuurlijke vijanden
De kerkuil heeft in Noord-Amerika weinig vijanden omdat hij hier gemiddeld groter is dan in andere gebieden. Hier worden meestal slechts de jonkies aangevallen door bijvoorbeeld slangen. Elders op de wereld worden de uilen soms bedreigd door andere uilensoorten (zoals bijvoorbeeld oehoes en bosuilen). Hiernaast worden zij bedreigd door vogelsoorten zoals arenden, buizerds en haviken.

Het nageslacht

Kerkuilen leggen hun eieren onder andere in holle bomen, rotsspleten en oude gebouwen. Zij leggen gemiddeld zo'n vier eieren. Volgens waarnemers varieert het broedseizoen gedurende het jaar. De eieren worden door de vrouwtjes uitgebroed, terwijl de mannetjes op zoek gaan naar voedsel.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerkuil, Tyto albaKerkuil, Tyto albaDe kerkuil, Tyto alba, is over de wereldwijd verspreid. Hij leeft dicht bij mensen, maar laat zich maar zelden zien. Zij…
Steenuil, Athene noctuaSteenuil, Athene noctuaDe steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn…
Vogels: uilen (strigiformes)Vogels: uilen (strigiformes)Uilen zijn vogels die vooral 's nachts leven. Het zijn jagers die allerlei andere dieren eten, zoals vogels, insecten en…
Wat zijn de verschillen tussen muizen en ratten?Wat zijn de verschillen tussen muizen en ratten?Muizen en ratten zijn kleine zoogdieren die in meerdere opzichten op elkaar lijken. Zij hebben bijvoorbeeld een vergelij…

Vogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenVogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenEen niet al te nette tuin met veel planten en struiken (liefst met veel bessen) en ook met een gazon biedt een geweldig…
Hoe de huismus de wereld veroverdeHoe de huismus de wereld veroverdeDe huismus is een kleine zangvogel, een brutale rakker die zich in Nederland praktisch overal laat zien, zelfs tussen de…
Bronnen en referenties
Reactie

Chelsea (infoteur), 24-12-2017 #1
Schitterende vogel… Klopt het dat ze ook vleermuizen eten? Reactie infoteur, 29-12-2017
Hoi Chelsea,

Je hebt gelijk. Ik heb ondertussen het artikel aangepast. Bedankt!

Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.