Steenuil, Athene noctua

Steenuil, Athene noctua De steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn 22 centimeter lange lichaam. Hij jaagt zowel overdag als ‘s nachts, maar slechts in een beperkt gebied. Hij ziet er streng uit, met zijn gele ogen en afgeplatte kop. Begin april legt het wijfje drie tot zeven eieren. Het duurt tot begin september voordat de jongen bij de ouders vertrekken. De steenuil eet veel kleine prooien, zoals insecten. Ook eet hij muizen en kleine vogels.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Strigiformes (Uilen)
  • Familie: Strigidae
  • Geslacht: Athene
  • Soort: Athene noctua

Kenmerken

De steenuil wordt 22 centimeter lang. Hiermee is hij de kleinste in Nederland levende uil. Hij heeft een spanwijdte van 55 tot 60 centimeter en een gewicht van 180 tot 200 gram. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje, maar verder verschillen ze niet sterk. De steenuil is te herkennen aan zijn citroengele ogen met zwarte pupil en zijn afgeplatte kop. Van boven is de steenuil bruin, met witte vlekken op en rond zijn kop. Van onderen is hij lichter gekleurd, met donkere vlekken. De staart is bruin met witte dwarsbanden. Hij is kort in verhouding met zijn lichaam.

Dagvogel of Nachtvogel

De steenuil laat zich overdag zien. Hij zit dan te zonnen of gaat al op jacht. Verder leeft hij voor een groot deel ’s nachts.

Voortplanting

De steenuil begint in de loop van de winter met de baltsperiode. In maart of begin april beslissen de partners samen waar ze gaan broeden. Dit kan in een oude (fruit)boom zijn, in gaten in muren of in nestkasten. Meestal legt het wijfje in april 3 tot 5 eieren. Het kunnen er tot 7 zijn in goede jaren. Het vrouwtje broedt alleen terwijl het mannetje voor voedsel zorgt. Na 25 tot 28 dagen broeden komen de eieren uit. Het is eind mei of begin juni. Als ze ongeveer 30 dagen oud zijn, gaan ze voor het eerst naar buiten. Hierna worden ze nog 5 weken door de ouders verzorgd. Eind augustus of begin september jagen de ouders hen weg. Nu moeten ze zelf op zoek gaan naar een eigen gebied. Hier blijven ze hun hele leven. Als ze één jaar oud zijn, zijn de steenuilen geslachtsrijp.

Voedsel

De steenuil eet kleine prooien zoals insecten en wormen. Hierop ‘jaagt’ hij door over de grond te lopen. Ook eet hij muizen (voornamelijk de veldmuis) en soms kleine vogels. Hierop jaagt hij in lage vlucht.

Verspreiding

De steenuil komt voor van Zuid Rusland tot in Engeland, en van het Middenoosten tot in Noord Afrika.
In Nederland is de steenuil een vrij algemene broedvogel. In de noordelijke provincies is hij wel redelijk zeldzaam, maar in de rest van Nederland wordt hij ruim vertegenwoordigd.

Habitat

De steenuil leeft in halfopen landschappen met houtwallen en korte vegetatie. Dit is bijvoorbeeld in agrarisch gebied te vinden.

Bedreigd?

Hoewel er een redelijk aantal steenuilen in Nederland is, neemt het aantal af. Dit komt voornamelijk door het verlies van leefgebied. Het is de reden dat de steenuil als kwetsbaar op de rode lijst staat aangegeven.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grauwe kiekendief, Circus pygargusDe grauwe kiekendief, Circus pygargus, is een met uitsterven bedreigde roofvogel. Hij lijkt sterk op de blauwe kiekendie…
Steenuil bedreigdVerdwijnt de steenuil uit Nederland? Het lijkt erop. Als we niets doen tenminste. Want door het afnemen van nestgelegenh…
Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…

Oehoe, Bubo buboOehoe, Bubo buboDe oehoe, Bubo bubo, is een uil die maar weinig in Nederland voorkomt. Toch is hij af en toe te zien. Verder komt hij in…
Velduil, Asio flammeusVelduil, Asio flammeusDe velduil, Asio flammeus, is een bedreigde uilensoort die weinig in Nederland voorkomt. Toch laat hij zich zien. Dit ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.geaflecht.nl www.vogelvisie.nl www.kerkuil.com www.iucnredlist.org www.ivnvechtplassen.org www.vogelbescherming.nl www.steenuil.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.