De Andescondor, de grootste roofvogel op aarde
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde. Hij is onder andere te herkennen aan zijn zwarte veren en witte kraag om zijn nek. Hij bouwt zijn nest meestal op een hoogte van meerdere kilometers om zijn nageslacht te beschermen tegen allerlei roofdieren. Desondanks wordt de roofvogel echter om verschillende redenen bedreigd. Dit heeft hoofdzakelijk met de jacht te maken.
De Andescondor
Classificatie
Deze roofvogel behoort tot de 'gieren van de Nieuwe Wereld', oftewel de 'Amerikaanse gieren'. Naast de Andescondor maakt de Californische condor deel uit van de gieren van de Nieuwe Wereld. De Californische condor is wat kleiner en lichter dan de soort die zich in het Andesgebergte bevindt. De Andescondor behoort samen met de Californische condor tot de orde van de Accipitriformes en de familie Cathartidae. Deze bijzondere diersoort is te herkennen aan een aantal specifieke uiterlijke kenmerken.
Uiterlijke kenmerken
De vogels zijn duidelijk te herkennen aan hun brede vleugels en kale kop. Dit voorkomt dat hun kop vies wordt wanneer ze van een kadaver eten. De roofvogels zijn over het algemeen zwart van kleur. Sommige delen van hun vleugels zijn echter wit en zij hebben een witte kraag om hun nek. Hun nek kan afhankelijk van de gemoedstoestand waarin zij zich verkeren van kleur veranderen.
Het leefgebied van de Andescondor
De Andescondor komt slechts in Zuid-Amerika voor waar hij voornamelijk in het zuiden en westen van het continent te vinden is. Hij bevindt zich veelal in het hoog bergachtig gebied in de Andes. Ondanks dat de Andes zijn vaste leefgebied is, heeft hij soms de neiging naar andere gebieden te migreren zoals Paraguay en Brazilië. Hij heeft het vermogen om op 5 kilometer hoogte te overleven waardoor hij zich vooral in de Andes prima thuis voelt.
De zoektocht naar voedsel
Deze roofvogel is een aaseter, oftewel een vogel die normaal gesproken geen levende dieren vangt. Wanneer hij op zoek gaat naar voedsel legt hij soms meer dan 200 kilometer af. Tijdens de jacht gaat hij op zoek naar open en uitgestrekte gebieden zodat hij een goed overzicht heeft om zijn prooi te kunnen vinden. Hierbij ontwijkt hij bosrijke gebieden. Hij vindt meestal langs de kust van de Stille Oceaan allerlei resten van dode zeezoogdieren. Landinwaarts gaat hij op zoek naar kadavers die overgebleven zijn van zoogdieren. Hier eet hij het liefst kadavers van grote zoogdieren zoals herten en runderen. Hiernaast rooft deze condor weleens nesten van andere vogels.
De roofvogel kan een maximale spanwijdte van 3,20 meter bereiken. Zij hebben een lengte van ongeveer 120 centimeter en zijn de grootste roofvogels op aarde. Exemplaren van het vrouwelijk geslacht kunnen maximaal 11 kilogram wegen. Volwassen mannetjes kunnen groter worden dan de vrouwtjes. Zij kunnen hierbij een gewicht van maar liefst 15 kilo bereiken. Normaal gesproken zijn vogels van het vrouwelijke geslacht echter groter dan de mannetjes.
Het nageslacht
Omdat de Andescondor op een zeer hoge hoogte kan overleven maakt hij hier op een slimme wijze gebruik van. Hij bouwt namelijk zijn nest meestal op een hoge plek waar de meeste roofdieren niet bij kunnen. In enkele gevallen wordt het nest echter leeggeroofd door soortgenoten. De Andescondor kan ongeveer vanaf een leeftijd van 5 à 6 jaar eieren leggen en legt doorgaans één á twee eieren per keer.
Bedreigde diersoort
Condors zijn een bedreigde diersoort en zijn hierdoor in bepaalde gebieden zeer zeldzaam. Door middel van educatieprogramma's wordt de lokale bevolking en het ecotoerisme onderwezen over het behoud van de diersoort. Deze diersoort wordt namelijk bedreigd door de mens. Dit komt hoofdzakelijk door de jacht. Veel boeren hebben de vogels gedood omdat zij dachten dat het vee slachtoffer zou zijn van de roofvogels. De roofvogels jagen echter haast nooit op levende dieren omdat het voornamelijk aaseters zijn. Zij jagen pas wanneer er geen aas te vinden is. Sportjagers en indianen uit het Andesgebergte jagen eveneens op de roofvogel. De botten en organen worden namelijk soms gebruikt voor indiaanse rituelen.
Overige oorzaken
Een andere oorzaak voor het verdwijnen van de diersoort is voedselschaarste; een groot gedeelte van het aas dat normaal gesproken te vinden is wordt gebruikt voor de productie van hondenvoer. Hiernaast heeft landbouwgif en vernietiging van zijn leefomgeving invloed op het voortbestaan van de diersoort.