Groenvleugel ara, prijs en bijzonderheden

Groenvleugel ara, prijs en bijzonderheden De groenvleugel ara (Latijn: Ara chloropterus) is de grootste ara ter wereld en daarmee tevens de grootste papegaaiensoort. Deze bontgekleurde vogel komt voor in regenwouden en bergachtige gebieden. Helaas is het aantal groenvleugel ara’s in de loop der jaren afgenomen in aantal, doordat mensen de natuurlijke omgeving van de papegaai kapotmaken of de leefomgeving veranderen door bijvoorbeeld boskap. Ook wordt er illegaal jacht gemaakt op de papegaai, voor de vogelhandel. De groenvleugel ara komt van nature voor in het oostelijk deel van Panama en in Paraná, het Noordwesten van Colombia, Venezuela en Guyana, alsook in het noorden van Argentinië, in Noordoost Bolivia, Paraguay en in Mato Grosso in Brazilië, Suriname en Peru. Deze grote papegaai wordt in bergachtig leefgebied soms ook gesignaleerd op 1,5 kilometer hoogte. Omdat de vogel als huisdier gehouden wordt en veel geld oplevert in de handel van exotische dieren, laten vogelhandelaren er (illegaal) jacht op maken. Omdat ook de natuurlijke habitat van papegaaien vernietigd wordt, is de groenvleugel ara in aantal afgenomen.

Kenmerken

Afmeting

De groenvleugel ara is de grootse papegaai in zijn soort. De lengte van het lichaam is negentig centimeter en deze vogel weegt gemiddeld een kilo, wat voor een vogel relatief zwaar is. De pop is kleiner en lichter dan de mannelijk ara.

Kop

De kop van de papegaai is rond en heeft aan de voorkant een harde sterke snavel. Er wordt weleens gezegd dat de snavel een extra been is voor de papegaai, omdat de vogel zoveel doet met de bek. Met de kop beweegt de vogel veel van links naar rechts, maar ook van boven naar beneden. De kop van de pop is ietwat ronder dan de kop van de man, ook is de snavel van de pop kleiner en smaller dan de snavel van het mannetje.

Snavel

Wanneer deze ara de snavel opent wordt een klein tongetje zichtbaar. De ronde tong is zwart van kleur. De snavel van ara’s is in het algemeen erg sterk, en geschikt voor het breken van harde noten en ander hard voedsel. De snavel van de groenvleugel ara is zelfs sterk genoeg om kleine takken van bomen te knakken.

Ogen

Papegaaien hebben hun (veelal gele of grijze) ogen aan twee kanten van hun hoofd. Hierdoor is een papegaai gewend om oogcontact te maken met maar één oog tegelijk. De zogenaamde teugels (witte maskers) rondom de ogen bestaan uit lichte huid, plaatselijk bedekt met kleine stoppelige veertjes waardoor een spikkelachtig effect teweeggebracht wordt.

Romp

De schouders van een vogel staan enigszins gedraaid hoog aan de romp. De ara heeft veel bewegingsvrijheid in zijn schouders en nek, en ook het hoofd is daardoor gemakkelijk en ruim te bewegen. De vleugels worden in eerste instantie gebruikt om te vliegen, maar soms delen deze grote vogels in een gevecht klappen uit met de vleugels.

Verenkleed

De groenvleugel ara heeft rode, groene en blauwe veren. De kop en rug zijn overwegend rood, de groene veren lopen in een gelijkmatige baan over de vleugels en rug. Blauwe en turkooizen veren zitten onderaan de vleugels en in de staart. In de staart treft men ook rode veren aan.

Poten

De poten bevatten vrij scherpe klauwen. De voet bestaat uit drie tenen, twee voor en een achter. Dankzij de stevige poten met krachtige klauwen kunnen ze prima in bomen klimmen.

Bewegingen

De bewegingen van de groen gevleugelde ara is feitelijk typerend voor elke andere papegaaiensoort: naast vliegen kunnen ze rustig stilzitten, op een tak heen en weer hippen, de kop op en neer bewegen, en ze kunnen lopen. De poten worden bij het lopen behoedzaam, bijna sierlijk, over (bijvoorbeeld) takken van bomen verplaatst.

Stemgeluid

Papegaaien hebben een krassend en scherp stemgeluid. Ze maken van nature veel kabaal door te schreeuwen, te fluiten, en (elkaar) te imiteren. Maar ook om gericht te communiceren met hun soortgenoten maken ze gebruik van een scala aan geluiden. Wanneer ze in gevaar zijn of wanneer ze pijn hebben, brengen papegaaien een verbale tirade ten gehoor. Papegaaien claimen hun territorium ook door luid te schreeuwen.

Contactschreeuw

Als ze hun partner kwijt zijn geven ze een zogenaamde ´contactschreeuw´ die door de partner op afstand herkend kan worden. Deze schreeuw herhalen ze dan regelmatig naar elkaar, zolang de partner uit zicht is, om er zeker van te zijn dat de partner nog in de buurt is. Als ze de partner kwijtraken, door dood of anderszins, blijft de weduwe/weduwnaar de rest van het leven alleen.

Voortplanting

Ara’s zijn monogaam en kiezen een partner voor het leven. Als een koppel een nest bouwt worden binnen drie tot vier dagen ongeveer drie eieren gelegd. De pop broedt gedurende vier weken. De mannelijke ara broedt niet mee maar verleent wel aandacht aan de pop. Als alle eieren uitkomen overlijdt meestal een kuiken binnen korte tijd. Biologen vermoeden dat de pop drie eieren legt aangezien eieren tijdens de broedperiode gemakkelijk kunnen breken, waardoor het embryo verloren gaat.

Jongen

Arajongen zijn trage groeiers. Ze hebben een aanzienlijke behoefte aan voedsel, en de ouders hebben het druk om de jongen groot te brengen. Na drie maanden zullen de jongens pas uitvliegen. Ara’s zijn geslachtsrijp als ze ongeveer zes of zeven jaar oud zijn.

Imitatie

Een papegaai is goed in het nabootsen van omgevingsgeluiden. Geluiden die de papegaai dus vaak hoort, worden na enige tijd nogal eens geïmiteerd.

Leren spreken

Papegaaiachtigen kunnen leren spreken. Dit ‘spreken’ bestaat uit het nabootsen van woorden, intonatie en stemgeluiden worden vaak verrassend goed geïmiteerd. De papegaai kan echter geen echte gesprekken met mensen voeren. De (groenvleugel) ara is echter niet erg goed in het nabootsen van mensentaal. Ze kunnen enkele woorden leren herhalen, maar toch veel minder dan de gewone kleine papegaaisoorten.

Stress

Als een papegaai veel stress heeft in gevangenschap, kan de papegaai afwijkend gedrag gaan vertonen. Hij kan zichzelf bijten, kaalplukken, angstig reageren en soms ‘verlammen.’ Vereenzaamde of gestreste papegaaien bijten sneller, zowel mensen en dieren lopen sowieso risico om door papegaaiachtigen gebeten te worden.

Voedsel

Deze ara’s eten noten, zaden, fruit (tevens bessen) en bepaalde planten. Ze zoeken hun voedsel in de natuur overwegend in de toppen van bomen.

Leeftijd

Groenvleugel ara’s kunnen zeventig jaar of ouder worden. Dit wil zeggen dat indien je een dergelijke vogel als huisdier neemt, de kans groot is dat de ara jou zal overleven.

Ongeschikt als huisdier?

De ara hecht zich aan slechts een persoon in het gezin, en de rest van het gezin ziet hij/zij snel als indringer. Daardoor kan er door de vogel vijandig gereageerd worden op iedereen die niet die ene persoon is. Deze vogel vergt ook gezien zijn afmeting veel zorg, aandacht en variatie in voedsel. Gezien het feit dat hij/zij zich aan slechts een persoon hecht, en mede omdat de vogel zeer oud wordt, is het dier als huisdier volgens velen ongeschikt. Een ander probleem is dat deze vogel zeer veel geluid voortbrengt, waardoor een aanklacht wegens geluidshinder in stedelijke gebieden waar huizen dicht bij elkaar staan, zeker niet ondenkbaar is. Ook een ara maakt zeer veel kabaal, soms urenlang achter elkaar. Deze vogel vergt veel aandacht en intensieve verzorging, door alle gezinsleden.

Prijs

Een groenvleugel ara kost (prijsindicatie 2015) al snel tussen de 1500,- en 2500,- euro.
© 2015 - 2022 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of toch niet, waarop moet u zeker letten? Met een gezonde levendige papegaai of lorre hebt u een vrie…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…

Rui en ruibeïnvloeding bij duivenRui en ruibeïnvloeding bij duivenHet vliegseizoen voor postduiven is een intensieve periode voor de duiven en de duivenhouder. Na de laatste wedvlucht ko…
Vliegprogramma jonge duiven kan beterVliegprogramma jonge duiven kan beterIn de vliegprogramma’s voor jonge duiven wordt anno 2015 nog veel te weinig aandacht geschonken aan het feit dat jonge d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenvleugelara
  • http://www.koppiekrauw.com/Soorten-NW/Ara2/Ara-chloroptera.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenvleugelara
  • http://www.koppiekrauw.com/aanschaf/aanschaf-bezint.htm
Kisses (665 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.