De domste vogel ter wereld: de kakapo

De kakapo is een vogel uit Nieuw-Zeeland en je kunt hem gerust dom noemen. Hij is niet alleen te lomp om te vliegen, hij wandelt ook naar vijanden toe in plaats ervan weg te vluchten. Vroeger kwamen deze vogels in groten getale voor, maar door de zeer vreemde eetgewoonten van deze bizarre vogel stierf de kakapo bijna uit. Er werd echter een reddingsplan voor dit dier op poten gezet zodat er nu toch weer meer dan 120 van deze soort rondlopen.

Populatie in balans

Kakapo is een woord in het Maori en kun je vertalen als stinkende scharrelpapegaai. Het dier kwam vroeger in groten getale voor in Nieuw-Zeeland. Het had geen enkele natuurlijke vijand waardoor er heel weinig diertjes stierven. Daarbij kwam nog dat deze vogel tot 90 jaar oud kon worden. Op die manier dreigde er een overbevolking van deze papegaai-achtige. Toch vond de natuur zelf iets op dit fenomeen. De kakapo leeft vooral van een soort bes die maar om de vier jaar voorkomt waardoor er weinig voedsel voorhanden is. Daarnaast heeft het vrouwtje ook helemaal geen drang tot seks. Ze paart slechts om de twee jaar een keer waardoor er heel weinig nieuwe vogels worden geboren.

Met uitsterven bedreigd

De populatie van de kakapo bleef lange tijd stabiel, maar daar brachten de kolonisten verandering in. Door hun komst kregen deze vogels toch vijanden zoals de hond, kat, rat en hermelijn. De kakapo was daarop niet voorzien en het aantal vogels van deze soort slonk dan ook drastisch. In 1995 bereikte de kakapopopulatie een dieptepunt. Er waren nog slechts een vijftigtal dieren te vinden in heel Nieuw-Zeeland. De vogels werden dus met uitsterven bedreigd.

Reddingsprogramma

De Nieuw-Zeelanders vonden dat ze de kakapo moesten redden en startten meteen een kweekprogramma op. Dit werd uiteindelijk de redding van deze vreemde vogel. Meer dan vijftien jaar later zijn er opnieuw meer dan 120 dieren. De kakapo wordt nu nog altijd beschermd zodat het aantal de komende jaren wellicht nog zal stijgen.

Bizarre, lompe vogel

De kakapo is een vogel, maar kan helemaal niet vliegen. Het dier weegt ongeveer 4,5 kilogram en hun vleugels kunnen dit gewicht helemaal niet dragen. Deze vogel beseft dit echter niet altijd. Soms stijgt de vogel op waardoor het steevast terug op zijn bek belandt. Je kunt ze dus gerust als dom omschrijven. Daarnaast lopen ze ook niet weg van een vijand. Ze denken dat hun kleuren zodanig camoufleren dat ze door andere dieren niet gezien worden. Verkeerd gedacht dus!

Identiteitskaart

  • Rijk: dieren
  • Stam: chordadieren
  • Klasse: vogels
  • Orde: papegaai-achtigen
  • Officiële naam: strigops habroptila
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
De Kea is een zeer bijzondere papegaai en aaseterDe Kea is een zeer bijzondere papegaai en aaseterDe Kea is een prachtige soort papegaai uit Nieuw-Zeeland. Met de Kea is iets heel bijzonders aan de hand. In tegenstelli…

Vogels en hun snavelvormen, kwestie van voedselkeuzeVogels en hun snavelvormen, kwestie van voedselkeuzeSnavels van vogels zijn aangepast aan de keuze van voedsel. Er zijn insecteneters, viseters, vleeseters, zaadeters, vruc…
De syrinx, het stemorgaan van de vogelVogelzang spreekt ons mensen tot de verbeelding. Eén Japanse nachtegaal kon voor een keizer het verschil uitmaken tussen…
Bronnen en referenties
  • www.nieuwsblad.be
  • www.wikipedia.org
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 16-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.