Zonnebloempitten en vogels in de winter

Zonnebloempitten en vogels in de winter Wie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of geel is de keus die de zaaier maakt. Eind van de zomer zijn ze uitgebloeid. Het blad gaat bruin worden en de zonnebloemen geven zaad. Opruimen maar? Neen, laat staan. De vogels zijn er dol op. Met schitterende capriolen halen ze in de nazomer en herfst de zaden eruit. De zaden verzamelen geeft mogelijkheden om de vogels de winter door te helpen.

De zonnebloem

De eenjarige zonnebloem geeft, na de bloei, zonnebloempitten (zaden). Zaden die na de bloei pas zichtbaar zijn. Zaden die een eenjarige plant voortbrengt om te zorgen voor het nageslacht. Ook uit de zonnebloemzaden kunnen het jaar erop nieuwe zonnebloemen komen. Wanneer ze niet voortijdig opgegeten worden door vogels.

Lekkernij

Vogels zijn dol op de zaden van de zonnebloem en pikken de zaden uit het hart van de zonnebloem. Vogels als:
  • Mussen;
  • Mezen;
  • Spechten;
  • Boomklevers;
  • Boomkruipers;
  • Vinken;
  • Groenlingen.

Kenmerk zonnebloem

De zonnebloem (Helianthus annuus) is familie van de composieten (Asteraceae) en valt onder de soort Helianthus. De zonnebloem groeit bijna in elke tuin waar de grond goed gedraineerd is. Zonnebloemen kunnen tot 1.50 meter hoog worden en wel tot drie meter (en soms nog hoger). Van juli tot oktober kan de zonnebloem bloeien.

De uitgebloeide zonnebloem binnen laten drogen

De vogels hebben de zaden snel ontdekt wanneer de zonnebloem is uitgebloeid. Bij veel zonnebloemen in de tuin is het leuk om de helft te plukken en in de winter te gebruiken. Knip de zonnebloemen ongeveer 50 centimeter met steel af. Het meest ideale is kleine of middelgrote zonnebloemen te knippen die niet zo enorm groot zijn. Wikkel om de stelen een touw en laat de zonnebloemen hangend drogen in een goed geventileerde ruimte. Hoe sneller de bloemhoofden drogen hoe minder kans op schimmel. Muizen kunnen er niet bij. De gedroogde zonnebloemen kunnen in de winter in het dak van het vogelhuisje gestoken worden of op de voedertafel gelegd worden.

De uitgebloeide zonnebloem buiten drogen

Een manier om de zonnebloemen buiten te laten drogen is om ze plat in een (boodschappen)krat te plaatsen en buiten onder de veranda of carport te laten drogen. Drogen op een plekje waar de regen er geen vat op heeft.

De zonnebloempitten eruit halen

Wanneer de zonnebloemen goed gedroogd zijn binnen of buiten, kan het zaad eruit gehaald worden. Veeg eerst met de duim de bloemrestjes in het hart van de zonnebloem weg en de eronder zittende zaden worden zichtbaar. Knip de rest van de stengel eraf en doe het bloemhoofd in een papieren zak. De zak is om muizen, die er ook dol op zijn, niet aan te trekken en om het zaad meteen op te vangen. Hang de zak op onder de carport of veranda. De zaadjes vallen eruit en worden opgevangen in de zak. Zaden om de vogels te voeren in de winter maar ook zaden om het aankomend voorjaar te zaaien. Bewaar de zaden om in het voorjaar te zaaien op koele en droge plaats. In een enveloppe bijvoorbeeld om geen muizen binnen te krijgen. Om de vogels te trakteren in de winter kunnen ze meteen gebruikt worden voor:

Recept voor vetbollen

Vetbollen, vogeltaarten of cupcakes leveren de vogels veel energie in de winter. Vooral bij een strenge winter met veel vorstdagen. Gebruik vers frituurvet en geen gebruikt frituurvet. Hier zit zout in en bij zout voedsel heeft een vogel water nodig wat in een strenge winter erg moeilijk te vinden is. Smelt de blokken frituurvet in een pan. Zo gauw het vloeibaar is voeg dan de gedroogde zonnebloempitten toe. Ongeveer een deel frituurvet op een deel zonnebloempitten. Giet de nog warme brij in een vorm die niet kan smelten. Een halve kokosnoot of een blikje. Zet het vuur uit en laat het enigszins afkoelen. Voordat het gaat stollen (is zichtbaar) druk een stevig touw (sisaltouw) door de massa, en laat het touw ruim uitsteken om op te hangen. Wanneer de vetbol niet uit de vorm wil, houdt de vorm even onder heet water.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels voeren (lente, zomer, herfst, winter)Vogels voeren (lente, zomer, herfst, winter)Vroeger dacht men dat je vogels alleen moest voeren in lange perioden van vorst, maar inzichten kunnen veranderen. Tegen…
Tuinvogels bijvoeren in de winterTuinvogels bijvoeren in de winterZodra het kouder wordt in de herfst gaan de vogels op zoek naar een plek om de wintermaanden door te brengen en bezoeken…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…

Consequenties van klimaatverandering voor trekvogelsConsequenties van klimaatverandering voor trekvogelsDe uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen door de mens hebben grote gevolgen voor de wereld om ons he…
Meeuwen en meeuwenoverlast - afval etende zeemeeuwenMeeuwen en meeuwenoverlast - afval etende zeemeeuwenMeeuwen zijn prachtige zeevogels. Diverse soorten komen langs de hele kust van Nederland en België voor en broeden op de…
Bronnen en referenties
  • http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/vogels_voeren/vetbollen_maken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnebloem
Reactie

Erik, 12-09-2018
Dit gaat niet werken lijkt me. Ik citeer:

Het meest ideale is kleine of middelgrote zonnebloemen te knippen die zich net geopend hebben. De zaden zijn dan nog niet volledig gevormd zodat ze niet kunnen uitvallen als ze gedroogd zijn.

Als de zonnebloem net geopend is zijn de zaden nog lang niet rijp en zijn het vooral pitten waar nog niets inzit, hooguit in de buitenste ringen. Als de bloem net is uitgebloeid zijn de binnenste pitten meestal nog steeds leeg en dus onbruikbaar voor mens en vogel. Na het bloeien nog een week a 2 weken laten staan levert veel meer op qua pitten, waarvan ik de buitenste ringen gebruik voor volgende zomer en de rest in de winter aan de vogels voer. Het drogen kan ook veel simpeler, de koppen kun je eraf knippen zonder steel en gewoon buiten laten drogen in de zon, beschut van de regen. In een winkelmandje oid kun je een hoop koppen kwijt en de vogels kunnen er niet bij. Werkt uitstekend. De pitten kun je er na een week al prima uithalen, daarna nog los laten drogen, binnen bijvoorbeeld achter het raam.

En ten tweede, ik vind het nogal zonde om de helft van de bloemknoppen vlak na opening al af te knippen, daar gaat het juist toch om, mooie bloeiende zonnebloemen? En dan levert het nog bijna niks op ook :) Mvg Reactie infoteur, 02-10-2018
Hallo Erik,

Kleine of middelgrote zonnebloemen nemen niet zoveel ruimte in de schuur in beslag met drogen als die enorm zware en grote zonnebloemen.
Ja, ik ben het met je eens om ze laten staan maar bij mij komen dan de mussen en mezen massaal al snoepen. Is ook heel mooi om te zien maar voor de wintervoorraad wil ik ook nog wat hebben. Dan hebben ze ook nog wat waar ze ook gewoon op af komen hoor en (bijna) helemaal leeg eten. Je tip om ze laten drogen in de zon beschut van regen, ga ik doen.

Bedankt,
groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.