Duivenoverlast, een serieus probleem

Duivenoverlast, een serieus probleem Duivenoverlast is een lastig probleem en kan meer gevolgen hebben dan je in eerste instantie zou denken. Je hebt net je ramen gelapt, je tuinset schoongemaakt of je auto gewassen en voor je het weet zitten er grote kwakken vogelpoep op. De kans is aanzienlijk dat dit afkomstig is van duiven. Vervelend dat je opnieuw moet gaan schoonmaken maar het probleem met duiven is groter dan dat.

Duivenoverlast

Duiven horen bij het straatbeeld. Ze leven dan ook in groten getale in de steden. Op zich is daar helemaal niets mis mee. Duiven vallen je niet lastig en leven vredig naast de mens. Toch zijn er veel mensen die zich aan duiven (en andere vogels) ergeren in verband met de vogelpoep op allerlei oppervlakten waaronder de auto. Wanneer je deze vogelpoep niet snel verwijdert wordt het in de meeste gevallen een flinke klus om het weg te poetsen. Duiven in je directe omgeving kan naast irritaties toch ook wat verdergaande consequenties hebben.

Schade aan gebouwen

Duiven en andere vogels zorgen jaarlijks voor enkele miljoenen euro's schade aan gebouwen. In de uitwerpselen van duiven zit salpeterzuur. Deze stof kan schade aanrichten aan onder andere gebouwen. Op de lange duur kan het zaken aantasten als kalksteen, metaal, stucwerk en gevels in het algemeen. Corrosie van daken is ook een gevolg van het langdurig contact met vogelpoep. Vervelend wanneer je zuinig bent op je huis. Duiven zitten vaak op dezelfde plekken waardoor deze specifieke plekken het zwaar te verduren hebben onder de hoeveelheden vogelpoep.

Naast het probleem met de uitwerpselen maken duiven vaak een nest in dakgoten met als gevolg dat de dakgoot of regenpijp kan verstoppen. De enige oplossing is dan met de ladder omhoog en het nest wat vaak vervuild is verwijderen.

Ziektes en insecten

Duiven verspreiden naast hun uitwerpselen ook ziektes en kunnen zorgen voor een insectenplaag. Zo verspreiden duiven ziektes als ornithose en salmonella. Ornithose is een infectieziekte die door vogels overgedragen kan worden naar de mens. Deze ziekte tast in de meeste gevallen de longen aan. Salmonella is meer algemeen bekend. Deze ziektes kunnen op meerdere manieren worden overgebracht waaronder door de vogelpoep. Naast ziektes staan duiven er ook om bekend dat ze kunnen zorgen voor insectenplagen. Hierbij moet je denken aan mijten en teken. Deze insectenplagen ontstaan in het nest van de vogels.

Vanwege de schade aan bijvoorbeeld gebouwen en auto's, het verspreiden van ziektes en de mogelijkheid tot het veroorzaken van serieuze insectenplagen is het verstandig om duiven toch een beetje op afstand te houden.

Vogelwering

Voor gebouwen zijn er meerdere manieren om duiven en andere vogels op een afstandje te houden. Voor de auto en duiven in je tuin is dat een stuk lastiger. Katten kunnen de vogels wegjagen maar die zijn natuurlijk niet altijd aanwezig. Ter bescherming van je huis of ander gebouw zijn er meerdere mogelijkheden.

Spandraad

Op de betreffende plekken worden paaltjes neergezet. Daartussen wordt heel strak het spandraad gespannen. Dit draad is in de meeste gevallen niet erg opvallend. Het voorkomt dat de vogels op die plek kunnen gaan zitten.

Duivenpinnen

Duivenpinnen zijn metalen pinnen die op een kunststof ondergrond zitten. Deze pinnen kunnen op eigenlijk alle soorten ondergrond geplaatst worden. Ze worden veel gebruikt op richels, lampen en schoorstenen.

Duivennetten

De naam duivennet zegt het al. Dit is een net die over de plek wordt gespannen waar het duivenprobleem zich bevindt.

Elektronische vogelwering

Tegenwoordig is er zelfs de mogelijkheid tot elektronische vogelwering. Wanneer een duif het systeem aanraakt krijgt deze een elektrisch schokje. De schok is onschadelijk voor de duif maar de duif zal er wel door wegvliegen. Na enkele schokken zal de duif dan ook niet meer terugkeren naar de plek waar hij deze vervelende schokken gekregen heeft. Er is zelf dus veel te doen tegen duivenoverlast. Mocht het probleem uit de hand lopen of zitten de duiven op gevaarlijk bereikbare plekken dan is het verstandig om een expert in te schakelen om het duivenprobleem aan te pakken.
© 2013 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het herpesvirus bij duivenHet herpesvirus bij duivenHet Pigeon Herpesvirus 1 verschilt serologisch van de herpesvirussen van andere diersoorten. Bij het serologisch onderzo…
Ornitosecomplex en Luchtweginfecties bij duivenOrnitosecomplex en Luchtweginfecties bij duivenLuchtweginfecties bij duiven kunnen vele oorzaken hebben en we spreken dan over het ornithose-complex. Hiermee wordt aan…
Schimmelinfectie bij postduiven, diagnose niet eenvoudigSchimmelinfectie bij postduiven, diagnose niet eenvoudigEen schimmelinfectie, aspergillose, bestaat uit een reeks van ziekten veroorzaakt door een schimmel uit het geslacht Asp…
Overlast van duiven en wat is er aan te doenDuiven en mensen leven al duizenden jaren met elkaar. Vroeger testten zeelui al met een duif of er land in zicht was. Bu…

Hoe vogels vliegenDe bepalende factor in de ontwikkeling van het vogellichaam is het vliegvermogen. De sleutel is het verminderen van het…
Vogels voeren, is pindakaas gezond voor vogels?Vogels voeren, is pindakaas gezond voor vogels?De vogels worden door de mensen in de zomer niet gevoerd. In de winter echter weer wel. In de wintermaanden kan het voer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: E Zara, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.