Aquarium inrichten voor beginners
Een aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals je zelf wilt. Het is een levendig stukje decoratie in je huis. Een aquarium zorgt echter ook voor veel werk. Je moet een heleboel dingen kopen voor je een mooie, natuurlijke omgeving voor je vissen hebt. Waar moet je allemaal aan denken?
Het aquarium
De eerste stap is natuurlijk het uitzoeken van een aquarium. Je hebt veel verschillende aquaria. Je kunt kiezen voor een klein model of juist een groot model. Een simpele glazen bak of een compleet uitgerust aquarium. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een groter aquarium gemakkelijker om mee te beginnen. Planten kunnen hier mooi groeien waardoor de kwaliteit van het water hoog blijft. Bovendien filtert een grote pomp al het water waardoor je het niet vaak hoeft te verversen. In kleine aquaria zullen eerder problemen ontstaan zoals planten die niet goed willen groeien en vissen die doodgaan. Bij het kiezen van een aquarium moet je ook rekening houden met de vissen die je wilt kopen. Sommige vissen kunnen alleen leven in een aquarium van bepaalde afmetingen. Informeer hiernaar bij de dierenwinkel.
Tweedehands aquarium?
Het lijkt vaak voordelig om een aquarium tweedehands te kopen, maar dit is zeker niet aan te raden. Tweedehands aquaria zijn vaak beschadigd. Bovendien kan het zo zijn dat er een ziekte in het aquarium heeft gezeten, die is er dan maar moeilijk uit te krijgen. Wanneer je dit aquarium weer gebruikt, zullen al je vissen doodgaan. De mensen die het aquarium verkopen, willen er niet voor niks vanaf.
Aquarium inrichting
Nadat je een goede plek hebt gekozen voor het aquarium is het tijd voor de inrichting. Vaak zit er bij het aquarium al een filter, een verwarming en een thermometer. Deze kun je gemakkelijk aan de binnenkant van het glas bevestigen zodat je het water schoon en op temperatuur kunt houden.
Bodembedekking
Op de bodem van het aquarium worden meestal kleine steentjes gelegd. Je hebt de keuze uit vele soorten kleuren en formaten. Hele lichte kleuren worden meestal afgeraden, omdat ze het licht van de lamp weerkaatsen. Vissen voelen zich hierbij niet op hun gemak. Bij het uitzoeken van een geschikte kleur voor op de bodem kijk je naar je eigen voorkeur, maar ook weer naar de vissen die je gaat kopen. Sommige vissen houden van lichte kleuren, andere van donkere. De kleuren van bepaalde vissen komen veel beter uit op een donkere ondergrond. In dat geval is het natuurlijk mooi om te kiezen voor zwarte of donker grijze steentjes. Er zijn vissen die veel over de bodem zwemmen. Als je deze vissen hebt, kun je het beste kiezen voor fijne steentjes. Wanneer je te grote steentjes neemt, kunnen ze zich beschadigen.
Waterplanten
Planten zijn van groot belang voor een goed aquarium. Door de planten wordt het water leefbaar voor vissen. Bovendien ziet het er een stuk gezelliger uit. Zoek planten uit met verschillende hoogtes om diepte te creëren. Het is ook mooi als je groene planten afwisselt met rode plantjes. Met de planten kun je een soort schuilplaats voor de vissen maken. Zwangere vrouwtjes of jonkies kunnen zich hier verschuilen. Bepaalde vissoorten zoals Neontetra’s hebben ook veel behoefte aan een rustig plekje.
Het aquarium vullen
Als alle spullen zijn aangeschaft, is het grote moment daar. Het aquarium kan gevuld worden. Verdeel eerste de steentjes over de bodem. Begin vooraan laag en zorg dat achteraan een dikke laag steentjes ligt. Door het hoogteverschil creëer je diepte. Vervolgens kun je een deel van het water in het aquarium laten lopen. Wanneer ongeveer een derde deel van het water in de bak zit, kun je de planten in het aquarium doen. Om ze extra goed te laten groeien, kun je een speciale voedingsbodem onder de steentjes leggen. Als alle planten er in staan, kun je de bak helemaal met water vullen. Laat het aquarium zo twee weken staan voor je de vissen er in doet. Na twee weken is het water geschikt om in te leven en zullen de vissen het aquarium helemaal afmaken.