Inrichting van je aquarium

Inrichting van je aquarium Wanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aquarium bepaalt voor een groot deel hoe je aquarium eruit gaat zien. Je kunt de inrichting van je aquarium aanpassen aan je eigen stijl, maar ook aan de vissen die in het water rondzwemmen. Hierbij zijn je aquarium decoratie, je aquarium ondergrond en de aquariumplanten van grote invloed.

Aquarium ondergrond

De kleur van de aquarium ondergrond bepaalt voor een groot deel de sfeer in het aquarium. Je kunt kiezen voor grote of kleine steentjes, maar ook voor zand. Zand blijft vaak niet goed op de bodem liggen zeker wanneer je vissen hebt die graag over de bodem zwemmen. Hierdoor kan het zijn dat het zand zich op bepaalde plekken ophoopt, terwijl er ergens anders niets meer ligt. Wel is zand een zachte aquarium ondergrond, waardoor vissen zich er niet aan kunnen beschadigen. Bovendien heeft het een mooie lichte kleur.

Steentjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt kiezen voor kleine of grote stenen. Hele lichte steentjes zijn niet goed voor de vissen, omdat ze het licht van de lamp in het aquarium reflecteren. Sommige vissen voelen zich niet op hun gemak bij te donkere steentjes. Wanneer je vissen met felle kleuren hebt zoals de neontetra, zijn donkere stenen juist wel goed. Hierdoor komen de kleuren van de vissen extra goed uit. Lichte stenen kunnen gemakkelijke verkleuren door algen en zijn dus moeilijk schoon te houden.

In de ondergrond kun je speciale lagen en verdiepingen maken door met kleine wandjes te werken. Je maakt hiermee een kleine verhoging en legt het grind achter het wandje hoger neer. Zo ligt de bodembedekking in verschillende lagen op de bodem van het aquarium.

Aquarium decoratie

Je hebt veel verschillende soorten decoratiemateriaal voor aquaria. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijke uitstraling, met stenen en stukken hout als aquarium decoratie. Deze natuurlijke elementen zijn van groot belang voor de vissen, omdat ze het als schuilplaats kunnen gebruiken wanneer ze jongen krijgen. Op sommige stukken hout kunnen zelfs planten groeien, zodat het helemaal een natuurlijke indruk geeft.

Verder zijn er ook veel niet natuurlijke decoratiematerialen. Je kunt onder andere kiezen voor scheepswrakken, schatkisten of duikers in je waterbak. Sommige soorten aquarium decoratie hebben felle kleuren, anderen zijn juist onopvallend en donker. Richt je aquarium in naar je eigen smaak, maar zorg ervoor dat de vissen voldoende plekken hebben om zich te verschuilen.

Bubbels

Bubbels in je aquarium zien er altijd leuk uit. Bovendien zorgt het voor extra zuurstoftoevoer. Er zijn speciale apparaatjes waar lucht uitkomt, zodat een bubbelstroom omhoog gaat. Je kunt ze op één of meerdere plekken in het aquarium plaatsen. Ook zijn er decoratiematerialen die één keer in de zoveel tijd een aantal bubbels laten ontsnappen. Dit bestaat bijvoorbeeld in een vorm van een schatkist of een doodshoofd. Door de lucht die vrijkomt gaat de schatkist open en ontsnappen de bubbels naar het wateroppervlak. Hierdoor is er altijd iets in je aquarium te zien.

Aquariumplanten

Natuurlijk bepalen je planten ook hoe je aquarium eruit komt te zien. Kies voor groene aquariumplanten en wissel dit af met opvallende paarse of rode planten. Grote planten kunnen het beste achterin geplaatst worden, kleine plantjes zijn geschikt voor op de voorgrond. Genoeg mooie aquariumplanten maken je aquarium helemaal af.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

De zaagvis (Pristis Pristis)De zaagvis (Pristidea) is een van de vreemdst uitziende vissensoort die men kan tegenkomen. Op het eerste gezicht lijkt…
Aquarium inrichten voor beginnersAquarium inrichten voor beginnersEen aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.