Dieren en planten in een nano aquarium

Steeds meer mensen kiezen er voor om een klein aquarium neer te zetten, een zo geheten nano aquarium. Een klein bakje wat soms net een levend schilderij kan zijn, met allerlei verschillende vormen en kleuren van dieren maar ook planten. Juist door de grootte van deze aquaria is het soms erg lastig een juiste keuze te maken in de dieren en planten.

Waarom een nano aquarium kiezen

Een nano aquarium neemt niet veel ruimte in beslag, staat daardoor vaak sierlijk en de hoeveelheid licht die er van af komt is vaak ook niet overweldigend in de kamer. Er is echter wel een kanttekening, ze zijn een stuk moeilijker goed te houden dan grotere aquaria! Dat klinkt in eerste instantie erg onlogisch, alleen draait het in een aquarium allemaal om biologisch evenwicht wat in een klein aquarium veel moeilijker te realiseren is dan in een grote. Het is dus verstandig om voor de aanschaf goed na te denken over hoeveel tijd je wilt spenderen aan het onderhoud voor er een keuze gemaakt wordt.

Welke vissen kunnen in een nano aquarium?

Er passen niet zo heel veel verschillende soorten in een nano aquarium, dit door het geringe aantal liters en vissen hebben nu eenmaal ruimte nodig om te zwemmen. De regel die over het algemeen toegepast wordt is: lengte aquarium : 10 = maximale lengte vis in cm. De meeste nano aquaria zijn rond de 25cm breed: 25:10=2,5. Dit betekent dus dat de maximale lengte van de vis 2,5cm mag zijn wil het dier zich prettig voelen in jouw aquarium. Uiteraard kun je niet een onbeperkt aantal vissen in een aquarium doen, en ook daarvoor is een regel die over het algemeen toegepast wordt: 1cm vis per 1 liter water. Als je dus een aquarium hebt van 30 liter en een vis hebt uitgekozen van 2 cm: 30:2=15. Dit betekent dus dat je maximaal 15 van deze vissen in het aquarium kunt houden. Blijf vooral zelf ook kijken naar hoe de vissen zich gedragen, zijn het drukke actieve zwemmers is het vaak beter om er wat minder te nemen.

Als je rondkijkt in een dierenwinkel of in een aquariumwinkel zal het je vast opvallen dat er veelal grotere vissen verkocht worden, het is dan ook vaak handig om te kijken of er niet misschien in de buurt een hobbykweker zit die wel kleine vissen verkoopt. Sommige dierenwinkels of aquariumwinkels zijn bereid om kleine visjes voor je te bestellen, alleen is het van te voren wel handig om te weten welke vissen niet zo groot worden. Hieronder een kleine opsomming van enkele soorten die goed te verkrijgen zijn.

 • Heterandria Formosa, maximaal 3,5cm
 • Boraras brigittae, maximaal 3cm
 • Rasbora Galaxy, maximaal 2,5cm
 • Boraras maculatus, maximaal 3cm
 • Boraras Merah, maximaal 2cm
 • Dario Dario, maximaal 3cm

Er zijn uiteraard nog veel meer kleine vissen, enkel zijn die een stuk moeilijker verkrijgbaar. Let er wel op dat ook niet alle kleine vissen geschikt zijn voor nano aquaria, sommige vissen hebben toch veel ruimte nodig om zich goed te voelen. Lees daarom voor het aanschaffen jezelf goed in over het dier. Ga er ook niet van uit dat de verkoper het allemaal wel weet, helaas is voor veel winkels de verkoop belangrijker dan het welzijn van het dier.

Andere dieren in een nano aquarium

Er zijn naast vissen nog andere dieren die goed in een nano aquarium kunnen, ongewervelden! Hieronder vallen o.a. (dwerg)garnalen, (dwerg)kreeften en slakken. Garnalen, kreeften en slakken worden steeds populairder om in een aquarium te houden, vaak zijn het erg actieve dieren met leuk gedrag en ook nog eens goed te houden in combinatie met vissen. Vrijwel iedere dwerggarnaal en slak kan in een nano aquarium, voor kreeften zijn er enkele soorten die kunnen maar hebben al snel meer ruimte nodig dan een nano aquarium biedt. Hieronder een opsomming van enkele soorten die goed te verkrijgen zijn.

 • Caridina serrata, bijgarnaal
 • Neocaridina heteropoda var.red, vuurgarnaal
 • Neocaridina heteropoda var.yellow, citroengarnaal
 • Neocaridina cf. zhangjiajiensis var.blue, blue pearl
 • Neocaridina cf. zhangjiajiensis var.white, white pearl
 • Caridina cf. cantonensis CR, crystal red
 • Caridina multidentata, japonicagarnaal
 • Anetome helena, killerslak/slak etende slak
 • Appelslak

Planten in een nano aquarium

Er zijn ontelbare soorten planten die in een nano aquarium passen. Hiervoor geldt dat je vooral moet kijken naar wat je mooi vind. Bij een aantal soorten planten is het niet erg als de bladeren onder het wateroppervlak groeien, andere planten vinden dit juist weer niet prettig. Kijk bij de aanschaf van planten goed op het kaartje hoe hoog ze worden en hoeveel licht ze nodig hebben. In nano aquaria zit vaak niet voldoende licht om planten te kunnen houden die veel licht nodig hebben. Hieronder een opsomming van planten die veel gebruikt worden en goed te verkrijgen zijn:

 • Anubias Nana, maximaal 15cm
 • Chladoflora (mosbol), maximaal 10cm
 • Cryptocoryne wendtii, 10-25cm
 • Eleocharis acicularis, 5-20cm
 • Heteranthera zosterifolia, 10-40cm
 • Pogostemon Helferi, 2-10cm

De planten waarbij geen maximaal bij staat vermeld is de lengte erg afhankelijk van het licht. Hoe sterker het licht in het aquarium is, hoe lager deze zullen blijven.
© 2009 - 2024 Pencil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botia macracanthus - ClownbotiaBotia macracanthus - ClownbotiaDe Clownbotia is een bodemvis die zeer populair is bij aquarianen. Helaas wordt deze vis - in het Latijn ook wel Botia m…
Aquarium inrichten voor beginnersAquarium inrichten voor beginnersEen aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals…
Farouk CHI Nano: De beste stijltang die er is?recensieFarouk CHI Nano: De beste stijltang die er is?De stijltangen van CHI staan bekend als kwalitatief erg sterke stijltangen. Één van de laatste stijltangen van CHI is de…
Een flatscreen aquarium: De voor- en nadelenEen flatscreen aquarium: De voor- en nadelenDe laatste jaren is er een nieuw product verkrijgbaar voor de designliefhebber; een flatscreen aquarium. Deze aquariums…

Heterandria formosaDe Heterandria Formosa is een kleine vreedzame vis die valt onder de familie van de Poeciliidae. Een levendbarende tandk…
Het zeepaardje spreekt tot onze verbeeldingHet zeepaardje is doorheen onze geschiedenis vaak het onderwerp geweest van onze verbeelding en fantasie. De hippocampus…
Pencil (2 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.