Driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus)

Driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus) Ooit in uw jeugd met een hengel aan de kant van het water gezeten? Grote kans dat u dan eens stekelbaars(je) hebt gevangen. Deze vis (met de officiële benaming Gasterosteus aculeatus) komt van nature voor in Nederland.

Stekelbaars

In Europa komt voornamelijk de driedoornige stekelbaars voor, maar er zijn ook vissen met minder en meer stekels. Ze worden 8 tot 11 centimeter lang, hun snelheid is laag en daardoor leven ze door het eten van muggenlarven, eendagsvliegen en andere kleine dieren die bij of in het water leven. Het is een van de kleinste zoetwatervissen, maar kan ook leven in zout water.

Onderzoek naar stekelbaars

Er is veel onderzoek gedaan naar de voorplanting van de stekelbaars. Opmerkelijk is dat de bekende romanschrijver Maarten 't Hart ook onderzoek heeft gedaan naar dit dier en hier een boek over heeft gepubliceerd in 1978 ('De Stekelbaars', uitgever Spectrum).

Het gedrag van dieren kan in de biologie worden onderverdeeld in gedragssystemen. Een gedragssysteem van voortplantingsgedrag is bijvoorbeeld vechten. Gedragssystemen kunnen onderverdeeld worden in gedragseenheden. Voor 'vechten' kan dat bijvoorbeeld jagen, bijten en dreigen zijn. Er kunnen dus meerdere eenheden zijn, net zoals meerdere systemen. In de voorplanting die hieronder wordt beschreven zijn deze elementen opgenomen.

Voortplanting stekelbaars

Wanneer het voorjaar wordt, met de bijbehorende langere dagen, trekken stekelbaarsjes vanuit de zee naar ondiep water. Het mannetje verandert dan van kleur, van grijs naar blauwgroen met een rode buik. Dan kan het voortplantingsgedrag beginnen.

Hij bakent een territorium af en bouwt daarin een nestje van plantenmateriaal (dit is een gedragseenheid van het gedragssysteem 'nestbouw'). Dit territorium wordt door het mannetje fanatiek verdedigd tegen andere mannetjes. Hij herkent die stekelbaarsmannetjes door de rode buik en wordt agressief (reactie op sleutelprikkel rood).

Bron: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bevruchting

Als het nestje klaar is worden vrouwtjes gelokt. Niet het eerste de beste vrouwtje, maar alleen vrouwtjes met een dikke buik vol met eitjes (dat is ook een sleutelprikkel voor het mannetje). Als reactie op die sleutelprikkel gaat het mannetje zigzaggen (dat is ambivalent gedrag; aanvallen en leiden komen beide tot uitdrukking). Het mannetje leidt het vrouwtje verder naar het nest (dit is een gedragseenheid van het gedragssysteem paren van de voortplanting). Maar eerst baltst hij tot ze zich laat overhalen om in het nest haar eieren af te zetten. Daarna toont het mannetje de nestingang, waarna het vrouwtje in het nest kruipt en eieren legt. Het mannetje siddert daarbij (gedragseenheid van het gedragssysteem paren).

Ten slotte kruipt het mannetje in het nest en bevrucht de eitjes. Daarna begint pas de broedzorg. De vrouwtjes doen dat langdurig: ze investeren veel in hun nageslacht. Na het eerste voortplantingsseizoen sterven meestal de stekelbaarsjes op tweejarige leeftijd (ze kunnen maximaal vier jaar oud worden).
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De organisatie van gedragGedrag is natuurlijk een vrij complex geheel. Toch kan je het versimpelen door er een degelijke structuur in aan te bren…
Ethologie: gedrag van dierenEthologie: gedrag van dierenWaardoor ontstaat het gedrag bij dieren? Is dit wat er wordt bedoeld met instinct? In de wetenschap van de biologie is e…
Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…
Deelgebieden BiologieDeelgebieden BiologieBiologie is de leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie kent vele deelgebieden en indelin…

Zeemonsters: De ReuzeninktvisDe Reuzeninktvis (of reuzenpijlinktvis), in het Engels Giant Squid genoemd, is voor zover bekend de grootst levende soor…
Boraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae wordt ook wel heel toepasselijk microrasbora genoemd. Deze minivis is de kleinst bekende karperachtige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Piet Spaans (Viridiflavus), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Nectar VWO bovenbouw biologie, uitgeverij Wolters-Noordhoff Groningen.
  • Voor de illutratie: http://home.hccnet.nl/pm.jansen/images/stekelbaars.jpg
  • Afbeelding bron 1: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 11-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.