De koi karper, een prachtige vijvervis

De koi karper, een prachtige vijvervis De Latijnse naam voor de koi karper is Cyprinus carpio en hij behoort tot de karperachtigen (Ciprinidae). Het is een gewilde vijvervis, die behoorlijk tam kan worden. In ons land is hij zeer populair, maar bijv. in Australië is het een ware plaag geworden.
  • Herkomst: Gekweekt in Japan, verwilderd komen ze ook voor in Amerika, Zuidoost Azië en Australië1
  • Geslachtsherkenning: volwassen vrouwtje is voller
  • Lengte: 1 meter
  • Leeftijd: 70 jaar
  • Temperatuur: 4-23 graden

Huisvesting

De koi karper kan in aquaria vanaf 3 meter (1300 liter) gehouden worden, beter nog is een vijver. De koi zwemt in alle waterlagen en wroet ook graag alles kapot, waak er dus voor alleen zeer stevige planten te plaatsen. In de winter zal de koi overleven in de onderste waterlagen, in deze periode eet hij ook niet.

Sociaal

Een koi karper vindt het niet prettig om alleen te leven, het is dan ook beter meerdere dieren bij elkaar te plaatsen. Ze zijn zeer verdraagzaam tegen alle andere vissen

Watersamenstelling

Deze vis stelt geen speciale eisen aan het water, als het maar zuurstofrijk en heel helder is. Een pH waarde tussen 6,5 en 9 en een hardheid minder dan 30 is ideaal.

Voedsel

De koi eet alles en doet dat ook de hele dag. In de aquariumspeciaalzaak is speciaal voer verkrijgbaar, wat uitstekend aangevuld kan worden met plantaardig voedsel als sla en waterplanten. Ook levend voer nemen ze graag aan.

Kweken

In een vijver die groot genoeg is, zal een koi makkelijk kweken. Ze zijn geslachtsrijp vanaf 4-5 jaar en ze paren eind mei en in juni, wanneer de temperatuur van het water minimaal 15 graden is, 18 graden is nog beter. De eieren worden gelegd tussen de waterplanten, waaraan ze vastkleven. Bij een temperatuur van 15 graden zal het vijf dagen duren eer de eieren uitkomen. Bij een temperatuur van 20 graden is dit nog maar drie dagen. De larven van de koi blijven aan de plant vastgekleefd zitten tot hun dooierzak leeg is, ze voeden zich met plankton, wat al snel veranderd in bodemorganismen, planten en hun zaden. We kennen veel verschillende kleurvariëteiten bij de koi karper, o.a:
  • rood met wit (Japanse naam: kohaku)
  • blauw met oranje flanken (Japanse naam: shusui en asagi)
  • goudkleurig (Japanse naam: ogon)

Er zijn nog vele andere combinaties mogelijk, maar dat is teveel om hier op te noemen. Mooi gekleurde karpers kunnen erg veel geld opbrengen, die zijn zeer gewild. Jonge, mooi gekleurde vissen geven echter geen zekerheid dat ze later nog zo mooi zullen zijn. Het ligt aan de manier van houden of de kleuren hun pracht zullen behouden.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vissoorten: De karperVissoorten: De karperEen veelvoorkomende zoetwatervis in onze Nederlandse wateren. Onder sportvissers een zeer geliefde vissoort vanwege de g…
Karpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpervissen in Nederland, België of Frankrijk. Het is verslavend. Karpers zijn dan ook geen gewone vissen, maar in vrij…
Vissen op karperKarper is een algemene naam voor verschillende soorten zoetwatervissen, een zeer grote groep vis afkomstig uit Europa en…
Koikarpers: De geschiedenis van de KoiDe Japanse koi wordt ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Alle soorten koi stammen af van de zwarte vis die de n…

Haaien in de zeeHaaien in de zeeHaai en haaien. Haai wordt vaak gebruikt in het Nederlands als parodie op het Engelse Hi, een begroeting. Maar we bedoel…
De diamantzalm, een vriendelijk visjeDe Latijnse naam van de diamantzalm is Moenkhausia pittieri en hij behoort tot de karperzalmen (Characidae). Het is een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Siegella, Pixabay
  • Tropische aquariumvissen encyclopedie. ISBN: 9036610761, uitgever: Rebo productions.
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.