Aquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopen
Een aquariumfilter hoeft niet duur te zijn. Het is een filter dat gemaakt is voor het aquarium. Het is bedoeld om het aquarium schoon te houden. Er zijn verschillende soorten aquariumfilters, zoals binnenfilters, buitenfilters, mechanische en biologische filters. Het is wel belangrijk om het filter goed schoon te maken. U kunt op de kosten besparen door tweede hands een filter te kopen. Dan is de prijs fors lager. Lees er alles over in dit artikel.
De meeste aquariums hebben een filter. Dit filter wordt gebruikt om het aquarium schoon te houden. Een aquarium kan namelijk snel vies worden. Dat kan door de planten die het aquarium zitten, maar het kan ook door de uitwerpselen van de vissen. Deze komen in het water terecht. Als het water niet met enige regelmaat wordt gefilterd, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de planten en vissen. In het slechtste geval zouden deze kunnen sterven. Een filter is geen vervanging voor het niet meer schoonmaken van het aquarium. Ook dit zal nog steeds met enige regelmaat moeten gebeuren.
Filter plaatsen in aquarium
Er zijn meerdere soorten filters. Deze filters kunnen als eerste worden onderverdeeld in binnenfilters en buitenfilters. Een binnenfilter kan in het aquarium zelf worden geplaatst. Het nadeel daarvan is dat er meestal maar weinig ruimte is in een aquarium. Vooral kleinere filters kunnen daarin worden geplaatst. Het gaat dus altijd ten koste van de aquariumruimte. Een filter bevat meerdere compartimenten. Des te groter het aquarium, des te groter de compartimenten zouden moeten zijn. Aan de ingang wordt een filterspons geplaatst. Deze zorgt er voor dat grove delen, zoals kiezelstenen, niet in het filter terecht komen. Ook vissen worden er door tegen gehouden. Achter het filter wordt een fijnere spons geplaatst waardoor ook de kleinere delen uit het water worden gefilterd. Deze filters worden meestal aangedreven door een elektrische pomp. Deze kan op batterijen werken of juist op het stroomnet staan aangesloten.
Verschillende soorten aquariumfilters
Er zijn ook zogeheten buitenfilters. Dit zijn filters die buiten het aquarium geplaatst zijn. Er kan hierbij het onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten filters, de hevel en de bioloog. De hevel was vroeger cilindervormig, maar is tegenwoordig meer rechthoekig. De hevel vormt een gesloten circuit. Deze ligt altijd onder het waterniveau van het aquarium. Op die manier kan het water erin lopen. Dat water gaat door verschillende filterlagen heen. De bioloog daarentegen is een glazen bak. Deze is onderverdeeld in meerdere compartimenten. De bioloog kan onder, maar ook naast het aquarium worden gezet. Het water wordt is het eerste vak van het compartiment gepompt. Al het grove materiaal wordt er daar al uitgefilterd. In de volgende compartimenten worden er kleinere vuil uit het water gefilterd. Het is ook mogelijk een filter met verwarming of uv te kopen.
Kosten en prijs van aquariumfilter
Naast het onderscheid tussen een binnenfilter en buitenfilter kan er ook nog het onderscheid worden gemaakt tussen een mechanisch filter en een biologisch filter. Een mechanisch filter gebruikt men doorgaans als voorfilter. Er worden filterwatten en/of een filterspons geplaatst. Deze houdt het meeste vuil tegen. Deze filter moet wel regelmatig worden schoongemaakt. Na het mechanisch filter volgt het biologisch filter. Daarin wordt het kleinere vuil er uit gehaald. Men kan een filter kopen in een dierenwinkel of aquariumwinkel. Als het niet te veel mag kosten is het ook mogelijk om goedkoop tweede hands via Marktplaats een aquariumfilter te kopen. Dat scheelt in de prijs. Bekende makers van aquariumfilters zijn Shark, Tetra en Rena. Als het filter kapot is kunnen zij het ook voor u maken.