Filtermaterialen in het aquarium

Filtermaterialen in het aquarium Een aquariumfilter wordt meestal standaard geleverd met een filterspons. Dit is echter niet genoeg om je aquariumwater schoon en gezond te houden. Andere materialen die je kunt gebruiken in het filter van het aquarium, zijn bijvoorbeeld keramische pijpjes, filterwatten, turf en actieve kool.

Filterspons

Filtersponzen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, van grof tot fijn. Filtersponzen halen de meest grove vuildeeltjes uit het water, en zijn daarom heel geschikt als onderste laag van een filter. Spoel de spons uit in wat aquariumwater als je merkt dat de doorstroom van je filter minder wordt.

Keramische pijpjes

Keramische pijpjes hebben een zeer poreus oppervlak, waardoor ze zeer geschikt zijn als onderkomen voor goede bacteriën. De bacteriën kunnen zich goed aan het materiaal hechten. Deze pijpjes zijn eigenlijk noodzakelijk in je filter, ze zijn het meest geschikt voor de tussenlagen, dus niet de bovenste en onderste laag in het filter. Vervangen van deze pijpjes is niet noodzakelijk, je kunt ze wel af en toe wat afspoelen in wat aquariumwater.

Filterwatten

Filterwatten vangen fijne vuildeeltjes op. Ze zijn heel geschikt als bovenste laag in het filter. Deze watten vervang ik zelf ongeveer elke maand, maar dat ligt natuurlijk aan de mate van vervuiling in je aquarium.

Turf

Turf is zeer geschikt om je PH-waarde te verlagen. Tevens verlaagt het de hardheid van het aquariumwater, waardoor het zeer geschikt is als filtermateriaal in een aquarium met vissen die zacht, zuur water nodig hebben. Turf werkt ook bacteriedodend. Turf kun je niet in je filter gebruiken, je hangt het er altijd naast in een daarvoor bestemd zakje of een panty. De werking van turf is beperkt: elke vier tot zes weken zul je het moeten vervangen.

Opmerking: gebruik altijd turf uit een aquariumzaak, en nooit turf dat gebruikt wordt voor de tuin.

Actieve kool

Actieve kool is niet geschikt als standaard filtermateriaal. Het haalt namelijk allerlei goede stoffen uit het water. Het haalt echter ook schadelijke stoffen uit het water, waardoor het zeer geschikt is om te gebruiken na een medicijnkuur. Ook kun je verkleurd water (bijvoorbeeld door kienhout dat afgeeft) weer helder maken met actieve kool. De werking van kool is beperkt, het is twee tot vier weken actief.

Gebruik turf nooit in combinatie met actieve kool, omdat de werkzame stoffen uit de turf zich meteen aan de kool hechten, waardoor de werking van de turf verloren gaat.

Eigen ervaring

Zelf gebruik in mijn gezelschapsbak (54 liter) een combinatie van (van onder naar boven) filterspons (grof) keramische pijpjes en filterwatten. Hier ben ik zelf heel tevreden over.

Tip: vervang of verschoon nooit alle filtermaterialen tegelijk, omdat je anders de bacteriecultuur in je aquarium verstoort. Vooral beginnende aquarianen hebben nogal eens de neiging het aquarium te schoon te willen houden, dit is echter niet gunstig voor de kwaliteit van het water en dus voor je vissen. Houdt daarom bovenstaande tip aan, en ververs wekelijks zon 20% van het water, waarbij je tegelijkertijd de resten van de bodem afhevelt. Je aquarium is dan schoon genoeg!
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenAquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenEen aquariumfilter hoeft niet duur te zijn. Het is een filter dat gemaakt is voor het aquarium. Het is bedoeld om het aq…
Het opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquarium is niet gemakkelijk, door onwetendheid maken beginners veel fouten, die fataal kunnen zij…
Technische voorzieningen voor het aquariumEen aquarium houden met tropische vissen, is meer dan alleen een glazen bak met water vullen en er de vissen in plaatsen…
Onderhoud van uw aquariumOnderhoud van uw aquariumBen je van plan een aquarium aan te schaffen, hou er dan rekening mee dat deze regelmatig een onderhoud nodig heeft. Enk…

Cichliden - CichlidaeCichliden - CichlidaeCichlides behoren tot de meest gehouden, en tevens meest geliefde aquariumvissen. Ze zijn dan ook meestal schitterend om…
De voeding van aquariumvissen is belangrijk!De voeding van aquariumvissen is belangrijk!Veel, vooral beginnende aquarianen, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat een goede, gevarieerde, en op de vis aangep…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.