Hoe houd ik mijn aquarium schoon?

Hoe houd ik mijn aquarium schoon? Veel gestelde vragen voor beginnende aquarianen zijn: Hoe houd ik mijn aquarium schoon? Hoevaak moet ik mijn aquarium schoonmaken? Welk filter kan ik het beste gebruiken? Wat zijn populaire filters, denk aan Juwel en Eheim? In dit artikel wordt er dieper in gegaan op deze vragen. Veelal wordt het onderhoud onderschat, het is daarom verstandig eerst meer informatie in te winnen over de dagelijkse verzorging van uw aquarium.

Hoe houd ik mijn aquarium schoon?

Het antwoord op deze vraag is complexer dan het lijkt. Er dient rekening gehouden te worden met de volgende punten:
 • De standplaats van het aquarium.
 • Welk filter is er actief?
 • De grootte van het aquarium.
 • Het eco-systeem.

De standplaats van het aquarium:

Een aquarium verplaatsen, is niet bevorderlijk voor de vissen en het aquarium zelf. Kies daarom een standplaats uit waarvan u weet dat het aquarium daar jarenlang kan staan, maar let op! Directe inval van zonlicht leidt altijd tot algenvorming. Soms ontstaan de algen alleen op de aquariumruiten, maar de kans is groot dat u al snel problemen zult ondervinden met uw planten. Kies als dit mogelijk is voor een donkere standplaats. Omdat veel vissen van nature schuwe dieren zijn is het aan te raden om uw aquarium te plaatsen op een plek waar niet veel langs gelopen wordt. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een hoek in de kamer.

Welk filter is er actief?

Een van de populairste aquariummerken is Juwel. De reden voor de populariteit is hoofdzakelijk de prijs/ kwaliteit verhouding van de producten. Juwel levert zijn aquaria standaard met filter, verwarming, filtermassa en verlichting. Voor de beginnende aquariaan is een Juwel aquarium zeer aan te raden. Gevorderde aquarianen zullen zich al snel ergeren aan de grote, vrij lomp ogende interne filters van Juwel. Om een aquarium zo natuurlijk mogelijk te laten lijken wordt er veel voor gekozen om externe filters te gebruiken. Over de kwaliteit van de interne filters zijn de meningen verdeelt.

Een aantal voordelen zijn:

 1. U bent niet plaats gebonden naast, op, of onder het aquarium.
 2. De inhoud bestaat uit watten en sponzen, nuttige bacteriën zullen zich nestelen in deze materialen, maak deze daarom niet te schoon bij het onderhoud.
 3. Externe filters zijn vaak duur in aanschaf.

Nadelen van een intern filter:

 1. Het filter neemt slechter vuil op.
 2. Interne filters zijn vaak luidruchtiger dan externe filters. Dit kan vooral in de woon- of slaapkamer als vervelend worden ervaren.
 3. Het aangezicht. Een intern filter neemt een hoop ruimte in beslag, bovendien wordt het filter niet als mooi aangezicht ervaren door de meeste liefhebbers.
 4. Over het algemeen zijn externe filters makkelijker schoon te maken.

Een veel aanbevolen merk externe aquariumfilters is Eheim. Deze Duitse filterfabrikant is ondanks zijn hoge prijzen erg geliefd. Bij de overweging een nieuw filter te kopen is het aan te raden eerst goed vooronderzoek te doen. Het prijsverschil kan namelijk erg groot zijn. Internet aanbieders blijken vaak het voordeligst te zijn.

De grootte van het aquarium

Het onderhoud van uw aquarium en de frequentie hiervan is afhankelijk van de grootte van het aquarium. Vanzelfsprekend zullen financiële overwegingen meespelen in de keuzevorming. Kleinere aquaria kosten niet alleen minder in aanschaf, ook de apparatuur is goedkoper en in het energieverbruik zult u het verschil al snel merken. Een kleiner aquarium is dus goedkoper, hierbij moet u niet vergeten dat een groot aquarium minder vaak verschoont dient te worden. Neem bijvoorbeeld een aquarium van 120x60x50. Een goed extern filter kunt u zeker twee maanden laten draaien zonder onderhoud. Dit in tegenstelling tot een klein filter, in een klein aquarium. Een filter in een aquarium van 30x30x30, moet zeker wekelijks verschoont worden. Hierbij zullen de kosten op den duur ook aardig oplopen.

Het eco-systeem

Veel mensen stappen in de valkuil door bij een tuincentrum mooie vissen te zien en deze gelijk mee te nemen. Te adviseren is, om eerst meer informatie te zoeken over de door u geliefde vis. Zo kunnen vissen bij aanschaf klein zijn, maar geleidelijk zo groot worden dat ze niet meer kunnen leven in uw aquarium. De grootte van uw vissen en de hoeveelheid is bepalend voor het eco-systeem. Om uw aquarium schoon te houden is het belangrijk niet teveel vissen te hebben. Als richtlijn kunt u nemen 1cm vis is 1liter water. De hoeveelheid licht speelt ook mee. Om de vissen een gevoel van dag en nacht te geven en de planten gezond te houden is het wenselijk om uw aquariumverlichting 10 tot 14 uur te laten branden per dag. Hierbij dient u te letten op de lichtbehoefte van uw planten.

Een aantal tips:
 • In uw filter is het wenselijk om actieve kool te gebruiken. Deze kool zorgt voor verbazingwekkend helder water. Let wel op! na drie weken raakt de kool zijn werking kwijt.
 • Verschoon kleine filters wekelijks, grotere om de maand.
 • Voor aanschaf van een filter, lees recensies. Dit klinkt voor de hand liggend, maar mensen gaan hier vaak mee de mist in.
© 2010 - 2024 Jasperr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenAquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenEen aquariumfilter hoeft niet duur te zijn. Het is een filter dat gemaakt is voor het aquarium. Het is bedoeld om het aq…
Filtermaterialen in het aquariumFiltermaterialen in het aquariumEen aquariumfilter wordt meestal standaard geleverd met een filterspons. Dit is echter niet genoeg om je aquariumwater s…
Goudvissen verzorgenGoudvissen verzorgenHet is misschien moeilijk te geloven maar goudvissen kunnen tot 25 jaar of ouder worden wanneer ze een goede verzorging…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…

De prachtige aquariumvis Gibbiceps Loricariidae, Lnummer 083Glyptoperichtys gibbiceps. Een fraai gekleurde soort, met regelmatig verdeelde bruine vlekken op het lichaam en vinnen.…
Cherax quadricarinatus (roodklauwkreeft)De cherax quadricarinatus ofwel Australische roodklauwkreeft is de laatste jaren steeds populairder geworden onder aquar…
Bronnen en referenties
Jasperr (14 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.